Awatar użytkownika
Evik.kp
4000 - letni staruszek

17 lip 2007, 08:54

jak sobie pomyślę o takim porodzie to aż mnie dreszcze przechodzą

Awatar użytkownika
madziorka hihi
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 lip 2007, 21:52

no wreszcie rowno tydzien po mojej wielkiej przygodzie zycia udalo mi sie dotrzec tu do was..co by was nastraszyc... hihi :-D :-D :-D
nie no zartuje oczywiscie.. :-D :-D ja tu od pocieszania jestem i niose wam dobre wiesci kochane :ico_oczko: :ico_oczko:
otoz POROD DLA MNIE BYL LAJTEM NA MAXA, :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: oczywiscie bolesnym ale krotkim i znosnym :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: !!!
ale od poczatku drogie panie... hihi :-D :-D :-D

porod mialam wywolywany 12 dni po terminie,
wieczorem o 19.30 mialam sie stawic w szpitalu, oczywiscie moja punktualnosc jest niezawodna hihi :ico_wstydzioch: i pojawilam sie tam 30min pozniej chyba liczac ,ze w owe spoznione minuty cos sie jednak rozkreci naturalnie hihi :ico_wstydzioch: ale nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :ico_nienie: :ico_nienie: :ico_placzek: :ico_placzek: :-D :-D

polozna po raz pierwszy w Uk sprawdzila szyjke i rozwarcie.. :ico_szoking: 1cm uslyszalam, :ico_placzek: a pomyslalam jaka dluga droga przede mna do fulla hihi :ico_olaboga:
no i posmarowala szyjke zelem z oxytocyna co by ruszyc malego uparciucha hihi :-D

do 23-ej adas mogl ze mna posiedziec.. a potem niestety odwiedzinek nastal koniec i zostalam juz sama. :ico_placzek: . tak do 8 rano.. :ico_placzek: . oczywiscie gdyby cos zaczelo sie dziac to zadzwonilby po tatusia.. :-D ale to marzenie scietej glowy hihi :ico_olaboga:

moj mezulek od poczatku mi powtarzal. madziorka ty masz lekkie i lajtowe zycie i gotow byl sie zalozyc, ze i porod przebiegnie bez cisnienia hihi :-D :-D

no wiec po otrzymaniu tego zelu moja szyjka chyba zaczela sie rozwierac i wreszcie mieknac hih :ico_szoking: i bo cala noc czulam lekki bol brzucha jak na okres hihi :ico_szoking: dodatkowo jego twardnienie. :ico_szoking: . ale to byl taki spoko bol.. :ico_brawa_01: tyle ze czulam iz cos sie tam posuwa do przodu tzn mialam taka nadzieje hihi :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

cala noc nie zmruzylam oka.. :ico_szoking: . w szpitalu jakos sie nie dalo. :ico_olaboga: . bo ciagle slyszalam jakies krzyki rodzacych gdzies w oddali hihi :ico_olaboga: albo tuz za kotara glosne sapania i oddechy tych ktore juz zaczely skurcze, :ico_szoking: ale widac nie na tyle mocne skoro wciaz tam lezaly i czekaly.. :ico_szoking:
myslalam wtedy, ze to wszsytko przede mna i jesli to boli tak jak slychac to ja nie chce!!!! :ico_placzek: pakuje sie i do domu... :-D hihi brzuch sobie zostawiam,.. :-D to moj wiec mam do niego prawo na wylacznosc hihi :-D
wtedy jeszzce bylo mi do smiechu... :-D :-D :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
jeszcze poki byl adas to sledzil z zegarkiem te skurcze kobiet obok. :ico_brawa_01: . i tylko rzucal niczym znawca hihi :-D ta ma co 15min to jeszcze sie pomeczy hihi :ico_olaboga: kolejna..oj yo juz niedlugo.. hihi :-D
noc mialam wypelniona spacerami do toalety.. :-D czyt rozwolnienie (hurra -to dobry znak , bo moze obedzie sie bez niespodzianki przy porodzie ups hihi) :-D

no i tak wesolo bylo mi do ok 6 rano :-D , potem nagle zaczely sie regularne skurcze.. :-D patrzylam na zegarek i okazalo sie ze co kilka minut .. :ico_szoking: ale jakos w ogole nie myslalam, ze to juz na porod.. itd :ico_szoking: przeciez powinnam sie meczyc caly dzien jako pierworodka itd :ico_szoking:

miedzy skurczami bylo tak niewiele czasu a mimo to zasypialo mi sie na chwilke z niewyspania, :ico_szoking: by za moment dostac kuksanca w szyjke :ico_olaboga: hihi ten bol to nic innego jak bole miesiaczkowe tyle ze znacznie silniejsze.. :ico_olaboga: . i ja ciagle myslalam ze to jeszzce zniose, ale przeciez ma byc mocniej i dluzej :ico_olaboga: :ico_olaboga: a tego juz nie zniose :ico_nienie: ... i wtedy to juz nie wiem co bedzie. :ico_olaboga: ........ zalamka na maxa hihi :ico_olaboga:
w momencie skurczu czulam jak mnie lapia dreszcze i oblewaja poty, ale spoko dawalam rade :ico_brawa_01: , bylam sama. :ico_olaboga: polozna co jakis czas zagladala, ale spokojna :ico_szoking: i tyllo slyszalam, ze mam oddychac.. :ico_zly: .cholera... tyle to i ja wiem hihi :-D :-D :-D
chyba nawet nie powiedzialam jej, ze mam tak czeste skurcze.. :ico_wstydzioch: jak sobie potem wstecz na to spojrzalam hihi :ico_noniewiem: bo zawsze dziewczyny mowily, ze jak juz to bedzie ten moment to bedziemy wiedzialy, ze juz/// :ico_noniewiem: a mnie sie wydawalo, ze to jeszcze nie to :ico_olaboga: ... przeciez ma bolec jak cholera i mam czuc cos. :ico_noniewiem: . sama nie wiedziaalm co.. :ico_noniewiem: ale to chyba jeszcze nie to... hihi :ico_noniewiem:
nie wiem czego ja sie spodziewalam :ico_puknij: hihi ze walec po mnie przejedzie czy co?? hihi :ico_puknij:
i tak te pierwsze skurcze trwaly 2 godz :-D
,
tuz przed 8 dopiero jak poczulam, ze mi mokro to zawolalam polozna :ico_szoking: .. zagladnelo mi do majtek a tam czerwono.. :ico_szoking: :ico_szoking: ja wystraszona. :ico_szoking: :ico_szoking: . bo zapomnialam, ze to czop. :ico_olaboga: . krew cala ciaze zle mi sie kojarzyla i teraz tez od razu spanikowalam :ico_olaboga: ale tylko na sekunde bo zaraz zobaczylam zadowolona mine poloznej hihi :-D i wtedy mnie olsnilo.. :ico_szoking: ze kurde ja chyba rodze............ :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: . i juz odwrotu nie ma hihi :ico_nienie: :ico_nienie: :ico_nienie: :ico_nienie: :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking:

zaraz po tym polozna sprawdzila rozwarcie i ze zdziwieniem oznajmila 5cm. :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: ..w poplochu zaczela mnie przygotowywac na droge ku sali porodowej... :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking:
adas pojawil sie o 8 i zdarzyl jedynie spakowac moje rzeczy i biegl juz za nami hihi :-D :-D :-D :-D
kiedy dotarlam na gore... i ponownie zagladnieto mi w szyjke ze zdziwieniem moim jak i reszty uslyszalam PELNE ROZWARCIE!!!!!!!!!!!! :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: RODZIMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking:

po czym angielski luz i humor dal mi sie we znaki hihi :ico_brawa_01: i jakos tak wesolo sie zrobilo.. :-D hihi co chwile ktos wpadal i zagladal mi w krocze jak do lodowki :ico_oczko: hihi slyszalam komentarze typu chcialabym miec twoje nogi .. :-D p cipce nie wspomnieli wiec pewnie im sie nie podobala :ico_haha_01: albo ty serio pierwszy raz rodzisz?? hihi :-D
polozna odbierajaca porod wydawala sie poczatkujaca, :ico_oczko: ale dla mnie bylo to malo istotne hihi :-D

najpierw nieudolnie probowala zalozyc mi kroplowke z antybiotykiem z racji bakterii paciorkowca grB ktory u mnie wykryto w czasie ciazy.. :ico_olaboga: . no i krew polala sie jej po kolanach hihi wiec wyszla mowiac, ze musi sie przebrac hihi :ico_oczko:

a ja co chwile odczuwalam skurcze z parciem na stolec. :ico_szoking: . tzn tak myslalam hihi :ico_szoking:
ona pyta mnie czy czuje parcie.. :ico_szoking: a ja owszem ale na koope!!!!!!!!! :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: hihi i nie pre zeby nie bylo wtopy na lozku hihi :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch:
a wtedy ona mnie oswiecila, ze to wlasnie maly pcha sie na swiat :ico_szoking: i mam przec za kazdym razem jak poczuje skurcz... hihi :ico_szoking: :ico_szoking:
kurcze mysle sobie jak to??? przeciez on mial wychodzic inna droga a nie tylkiem :ico_wstydzioch: hihi

ja znowu niezorientowana i zamiast przec to oddychalam gleboko hihi :ico_olaboga: oj tyle sie ksiazek naczytalam. a jak przyszlo co do czego to bylam zzielona hihi :ico_wstydzioch: ale dobrze ze tylko ja.. :-D bo wody na szczescie nie mialy tego kolorku hihi wiec nie bylo pospiechu hihi :ico_haha_01:
no to jak juz wiedzialam co czuje i co mam robic to nabieralam powietrza na maxa i ...parlam probojac wydalic mojego maluszka :-D i wszystko co sie z tym wiazalo. :ico_wstydzioch: . bo szczezrze w tym momencie bylo mi juz wszystko jedno czy bedzie kupka czy tez nie. :ico_wstydzioch: :-D ......... hihi
parlam wiele razy, ale wciaz bezskutecznie. :ico_szoking: . dostalam wczesniej maske z tlenem i wg ploznej ona ograniczala odczuwanie skurczy hihi :-D i zabrali mi ja
a szkoda, bo super sprawa :-D .. odlot hihi :ico_brawa_01: co prawda bolu nie zmniejszyla ale co tam. :-D .. po 9miesiecach abstynencji po takich kilku wdechach poczulam sie nieziemsko.. :-D jak po mocnym piwku.. :-D lekko zakrecona i jakas taka rozanielona hihi :-D nawet przysypialam miedzy skurczami hihi :ico_szoking:

pamietam jak wszedl jakis lekarz sprawdzic jak sie sprawy maja, a ja pewna ze skads juz go znam.. :ico_puknij: jakbysmy byli dobrymi kumplami.. :ico_puknij: prawie na szyje chcialam mu sie rzucic hihi :ico_olaboga: ale jakos adas mnie przystopowal hihi :ico_wstydzioch:

polozna niczym niewzruszona, ale trudno sie dziwic skoro ona takie akcje ma na codzien :ico_szoking: hihi siedzi obok cos notuje, a ja czuje parcie.. :ico_szoking: a ona na to.. no to przyj. hihi :ico_szoking: a ja mysle kurde a porod kto odbierze adas????????? hihi :ico_szoking: czasami gdzies wychodzila.. hihi na chwile i zostawalismy sami hihi :ico_szoking:
miedzy skurczami nie czulam juz zmeczenia ani bolu wiec nawet gadalismy z adasiem nie na temat hihi :-D naawet nasz kumpel w trakcie zadzwonil to sobie z nim pogadalam przy parciu hihihihihihi :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

polozna zagladala mi w krocze malujac usta hihihi niezla co?? :ico_szoking: totalny luz

no ale co tu bede przedluzac.. parcie sie rozkrecilo na maxa tylko wkurzalam sie ze mi slabo idzie hihi :ico_zly: ale jak uslyszalam ze dzidzius juz slaby i trzeba sie spieszyc bo trzeba bedzie ingerencji doktora to od razu sil nabralam i zebralam sie w sobie.. :-D hihi polozna mowi ze glowke juz widac.. czarne dlugie wloski.. polozyla na niej moja reka :ico_szoking: . boze jakie uczucie nieziemskie.. :ico_szoking: parlam i parlam bo chcialamjuz ta glowke tulic przy piersi.. :ico_oczko: az w koncu maly wyskoczyl...o 9.58 czyli dokladnie 4 godz po pierwszych skurczach!!!! :ico_szoking: polozyli mi go na brzuchu.. nie znalismy plci wiec dawaj ja mu szybko miedzy nogi.. :ico_wstydzioch: a co.. hihi i krzycze adas syn!!!!!!!!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: a moj mezulek we lzach caluje nas i szok!!!!!! radosc!!!!!!!!!!!!!! hihi :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: wymarzony syn !!!!!!!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
nie czulam zandego bolu, zmeczenia,, od razu pytam czy moge dzis do domu.. hihi ale ze wzgledu na antybiotyk zatrzymali mnie do nastepnego dnia.. hihi :-D
polozne zapewnialy ze przy nastepnym tp pewnie bedze jeszcze szybciej hihi :ico_brawa_01: i juz umawialy sie na kolejny porodzik z moim udzialem hihi :ico_brawa_01: dowcipne hihi

lozysko wyciagneli szybko i sprawnie hihi :ico_szoking:
potem zaczely sie przygotwania do szycia bo nacieli mnie troszke.. hihi no i nogi mi rozlozyli na za pietnascie trzecia :ico_brawa_01: hihi i tak polozna biegala szukala sprzetu do szycia.. :ico_szoking: sporo czasu jej to zajelo.. hhihi a potem usiadla przy mnie jak przy maszynie hihi :ico_szoking: i zaczela robotke reczna.. :ico_brawa_01: ale cos jej nie szlo.. bo wolala inna bardziej doswiadczona hihi potem sprula.. szyla i tak w kolko. :ico_szoking: :ico_szoking: . na chwile inna usiadla hihi a ja obojetna na to.. hih :-D nie bolalo.. :ico_szoking: czulam sie wspaniale.. :ico_brawa_01: zapytalam czy moge wykonac telefon.. a ona ok ale jeden szybko.. a ja cale 2 godziny siedzialam na telefonie i oznajmialam swiatu swoje szzcescie hihi :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: rozmawiajac jakbym nie urodzila kilka minut wczesniej .. hihi
mysle sobie a co.. ona nie spieszy sie z szyciem to ja tez sobie pogadam przez koma hihi :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

no a w miedzy czasie jeszcze sie delektowalam tym gazem jasiem rozweselaczem hihi wiec gadka mi szla hihi choc i bez tego dalabym rade hihi :-D :-D w gadce oczywiscie hihi :ico_brawa_01:

jak juz skonczyla swoja robotke to przyszla studentka i poszlam pod prysznic.. hihi a tam spedzilam chyba godzine... :ico_szoking: bo zapomniaam dodac ze nasza sala porodowa lacznie ze mna wygladala jak po mordobiciu :ico_wstydzioch: hihi :ico_szoking: wszedzie pelno krwi.. :ico_szoking: adas tak mocno przecial pepowine ze nawet moje powieki byly czerwone hihi masakra hihi :ico_szoking:

pod prysznicem jak dotknelam swego krocza to doznalam lekkiego przerazenia.. bylo olbrzymie... nie wiem czego ja sie spodziewalam. ale szok hihi :ico_szoking:
mowie adasiowi ze juz ze mnie chyba nic nie bedzie.. cipke mam jak krowie dojki hihi :ico_wstydzioch: a on sie smial.. :-D ze mysle ze urodze w nienaruszonym stanie??? :ico_szoking: no tak ma racje ale mnie jakos to wszsytkp szokowalo hihi

a adas byl rewelacyjny.. :ico_brawa_01: . podczas ciazy panikowal na kazde moje stekniecie (udawane hehe) :-D a przy porodzie spisal sie tak dzielnie.. :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: . jestem pelna podziwu. :ico_szoking: :ico_szoking: nie okazal zadnego zdenerwowania.. :ico_szoking: :ico_szoking: mowil kiedy mam przec. jak itd :ico_szoking: uciszal kiedy krzyczalam i nie moglam zlapac sil na parcie hihi :-D bardzo mi pomogl.. :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
zagladal wszedzie.. :ico_wstydzioch: nie brzydzil sie niczego a wrecz przeciwnie.. :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: dziwil sie jak jakikolwiek mezczyzna moze okazywac obrzydzenie w takiej chwili. :ico_szoking: :ico_szoking: . hihi nawet sprawdzil czy nie bylo ups przy parciu :ico_wstydzioch: bo pewnie wiedzial, ze bede ciekawa czy nie bylo wtopy.. :ico_wstydzioch: ale mowi do mnie spoko nie martw sie urodzilas tylko leonka hihi :ico_brawa_01: a szczerze to bylo mi to obojetne jak juz wspomnialam hihi :ico_brawa_01: a nawet gdyby tak sie stalo to nawet bym tego nie poczula.. :-D takie jest cisnienie na maxa hhi :ico_szoking:
moje zszyte krocze ogladnal sobie dokladnie hihi :-D nawet ja nie mialam odwagi bo balam sie co zobacze hihi :-D dopiero wczoraj zerknelam, ale teraz to juz jest ok wiec na lajcie hihi :-D

a co do samopoczucia po porodzie.. :ico_noniewiem: to chyba adnrenaliny sie nalykalam podczas tych skurczow ktora trzyma mnie do dzis.. :ico_szoking: :ico_szoking: jakas taka niezmeczona pomimo niewyspania hihi o dziwo hihi :ico_szoking: :ico_szoking:
szwy mnie zbytnio nie ciagna. :ico_szoking: :ico_szoking: . moge chodzic lezec siedziec i jest ok hihi :ico_szoking: :ico_szoking:
naprawde jestem bardzo zadowolona... :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

obawialam sie najbardziej pierwszych wyporoznien.. :ico_szoking: :ico_szoking: dziewczyny straszyly pieczeniem i pierwsza kupka :ico_wstydzioch: .. ale powiem wam ze nie ma co sie nakrecac.. :ico_nienie: . pierwszy raz bylo ciezko, bo sie balam i nie moglam wyluzowac, a tak naprawde poszlo ok hihi :ico_wstydzioch: niewielkie pieczenie, a "sprawa wieksza" o dziwo na trzeci dzien po porodzie na luzie :ico_wstydzioch: ... normalnie mi ulzylo... :ico_brawa_01: pomyslalam ze teraz to jeszzce niech pepek odpadnie i juz na spokojnie mozna sie zabierac za pepkowe hihi :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: a pepus odpadl juz po 3 dniach wiec dlugo czekac nie musialam :ico_szoking: :ico_brawa_01:

oj dziewczyny czuje, ze was zameczylam na maxa, ale uwierzcie moim celem bylo przedstawienie wam wszsytkich mozliwych szczegolow.. :ico_brawa_01: bo sama wiem jakie to bylo dla mnie wazne kiedy czytalam,wasze wrazenia po.. :ico_brawa_01: chcialabym was pocieszyc, ze to napwrade nie musi byc ciezkie dlugie itd :ico_nienie: :ico_nienie: zycze wam takich porodow jak moj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:ico_brawa_01: :ico_brawa_01: albo i krotszych !!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

pozdrawiam :-D
mamuska madziorka
:ico_brawa_01:

Lalka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

18 lip 2007, 23:07

Madziorka jestes super babeczka!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: mam nadzieję że sie nie obrazisz ale cały czas lałam ze śmiechu jak czytałam Twój opis porodu..bardzo się ciesze że tak szybko Ci poszło i teraz możesz wozić Leosia w pomarańczowej furce :-D :-D :-D daj znać jak się sprawuje

Awatar użytkownika
Jasnie Pani :)
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

19 lip 2007, 00:02

madziorka fajnie, ze mialas lajta, bo jak wiesz martwilam sie o ciebie bardziej niz o marte :ico_oczko: . pewnie sobie wzielas strasznie do serca ten pieciominutowy porod u ginekologa :-D , ciesz sie Leonkiem i oby ta adrenalinka cie nie opuszczala :ico_brawa_01:

madziarka81
Trzy tysiące lat minęło...

19 lip 2007, 07:45

madziorka hihi, ale się uśmiałam czytając twój opis. Rewelacyjny.

Ja tez tak będę chciała!!!!! Mówią że drugi łatwiejszy. Okaże się w praniu :-D :-D :-D

Twoje posty czyta się naprawde super :-) :-)

Awatar użytkownika
kasia1983
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

19 lip 2007, 08:48

madziorka strasznie dlugi ten opis ale podtrzymujacy na duchu :ico_sorki: dzieki

Awatar użytkownika
eve81
Trzy tysiące lat minęło...

19 lip 2007, 09:39

madziorka hihi, Ty to potrafisz zdać prawdziwą porodową relację, momentami usta same wyginały się do śmiechu, muszę polecić ten post każdej przestraszonej dziewczynie :ico_oczko: czekam na nowe fotki Leonka, jest cudowny :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
ania1980
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

19 lip 2007, 11:51

Ogólne wrażenia mam pozytywne choć oczywiście bolało i to bardzo. Ale trafiłam na cudowną położną, która cały czas twierdziła, że dopiero się rozkręcamy. No więc czekałam, że zacznie boleć jeszcze bardziej, a tu pojawiły się już skurcze parte Ze zdziwienia, że tak szybko nie skoncentrowałam się na dwóch pierwszych, dopiero trzy kolejne i Helenka była już z nami. Wody zaczęły mi się sączyć już w nocy, ok. 22, ale że były przezroczyste i do tego żadnych bólów nie odczuwałam, to stwierdziliśmy z Krzysiem, że trzeba się wyspać. Rano K. zawiózł mnie do szpitala; ok.12 dostałam oksytocynę, ale początkowo słabo działała. Dopiero po jej podkręceniu tak ok. 13.30 zaczęły się dość bolesne skurcze. Ulgę przynosiło mi kołysanie się na piłce; między skurczami prawie zasypiałam, a K. przytyrzmywał mnie żebym nie spadła z piłki. Strasznie kochany był; między skurczami masował mi plecki, podawał wodę do picia, zagadywał, choć widziałam, że momentami miał łzy bezsilności w oczach. Dzięki Jego obecności było mi dużo łatwiej i teraz z perspektywy czasu wiem, że decyzja o porodzie rodzinnym była trafiona w 100%. Ciężko by było bez wsparcia kochanej osoby.
W karcie mam napisane, że pierwsza faza porodu trwała 4h 30min, druga 15 min. Aha, nacięcie też było i chyba to wspominam najgorzej, bo wbrew zapewnieniom położnej ze szkołu rodzenia, że tego się nie czuje, ja poczułam. Wtedy zaczęłam krzyczeć, że już nie dam rady, ale wszyscy obecni jakoś mnie zmobilizowali i udało się wypchnąć Helenkę. Zaraz po tym położyli mi ją brzuszku; płakała a ja tylko powtarzałam cześć malutka, ale jesteś śliczna i pytałam zdziwiona czy to już. Następnie zbrali Helenkę na badania i ja szbciutko urodziłam łożysko. Krzyś poszedł razem z Helenką i neonatologiem, a mnie lekarz zszył. Szycie nie bolało, bo było ze znieczuleniem.
Gdy przyszły skurcze parte i położna kazała przeć, spytałam a co jak zrobię kupę? Ona na to, że nic, jej nie straszna kupa i mam przeć, no to parłam :). Po porodzie pytałam K. czy kupa była, ale powiedział, że nie :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: Co prawda lewatywy nie miałam (w "moim" szpitalu nie wykonują), ale rano zjadłam malutko i jak zaczęli mi podawać oksytocynę, biegałam często do toalety :ico_oczko:
Po porodzie nie pozwolili mi od razu wstać, dopiero ok. 23 poszłam do toalety, oczywiście w asyście położnej, a pod prysznic rano (też nie sama :ico_oczko: ). Krocze mimo szycia bardzo nie bolało, choć szwy rzeczywiście troszkę ciągnęły, ale myślałam, że będzie gorzej.
Suma sumarum - poród nie taki straszny i Helenka na pewno za jakiś czas będzie miała braciszka lub siostrzyczkę :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Evik.kp
4000 - letni staruszek

19 lip 2007, 12:00

Wielkie gratulacje :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: no i jestem pełna podziwu :ico_sorki: :ico_sorki: . jak się czyta o takich porodach to naprawdę człowiek przestaje się tak bać. Szkoda, ze to nie jest regóła :ico_placzek: i każda za nas która jeszcze nie rodziła nie wie co ją czeka

79anita
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

19 lip 2007, 12:07

ja tez juz chce umiescic swoj opis porodu a nie czytac ... jak fajnie ze macie to juz za soba...

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”