Aneta 30, kochana pisałam Ci, że teraz często lekarze kierują na to badanie (czesto wykonuja je sami w ramach zwykłęgo USg, tylko na dobrym sprzęcie). Robi się je miedzy 10-14tc (najlepiej oik12-14tc) , jest to tzw. USg genetyczne i nalezy do badań prenatalnych nieinwazyjnych.
"jest to specjalne usg, które pozwala wykryć zmiany charakterystyczne dla chorób uwarunkowanych genetycznie, a także wady rozwojowe (np. wodogłowie, rozszczep kręgosłupa, wady narządów wew.). lekarz dokonuje oceny ryzyka choroby połodu na podst kilkudziesięciu parametrów (m.in grubośc fałdu potylicznego, długośc kości ramiennej, długość kości nosowej). Badanie p[rzeprowadza się miedzy 11-14tc. Wynik otrzymujesz od razu! Dokłądnośc: wykrywa ok 80% przypadków zespołu downa, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i Patau."
teraz lekarze wykonują to badanie rutynowo (przynajmniej cześć lekarzy). Dziewczyny z mojego wątku na lutym miały je robione wszystkie, włącznie ze mną. Ja miałam robione dokłądnie w 12 tc , lekarz chciał zrobic USg przez brzuszek, ale skonczyło się na dopochwowym z powodu ułożenia dziecka (nie chciało pokazać karku, pokazywało buzinkę
)
nie masz się co martwić kochana!!!
ONA ja mam 22 lata i tez mi je robili, bez paniki! Robi się je standardowo powyzej 35 roku zycia poniewaz wtedy wzrasta reyzyko chorób genetycznych , szczególnie jesli jest to pierwsze dziecko w takim wieku.