agasco Jesli chodzi o wagę to dziecko powinno przybywać 150g/tydzień czyli tak 600g/miesiąc ale każde dziecko jest indywidualne dlatego w książeczce sa z tyłu siatki centylowe i najwazniejsze, żeby dziecko rosło swoim tempem ale w jednym kanale (czyli mnie wiecej jak te linie powyginane , albo jakąs linią do nich równoległą), źle jest tylko jak zmienia kanały. Ale jak pediatra nic nie mówi to jest dobrze. Co do spania to mi Tosia śpi tak od 11-2 lub 3 ( róznie) potem je i śpi tak do 6,7 rano.
wisienka24 duży ten twój chłopak już jest, gratuluje
My sie wazymy na wadze w domu i wczoraj Tosia wazyła 3750, więc rudzyła nam waga do przodu, może nie jakoś szybko ale najwazniejsze, ze przybywa.
Yvone Co do wit. To teraz uwaza się, że jak dziecko jest karmione piersią to powinno się przez 3 pierwsze miesiące podawać wit. K , aby uniknąc choroby krwotocznej noworodków( bo w pokarmach sztucznych już wszystko jest). Ja stosuje preparat VitaK( coś koło 35zł) który starcza na miesiąc i dwa razy dziennie daje się wyznaczoną ilość. Później trzeba będzie dzieciaczkom suplementowac witD3 ale to z polecenia pediatry. Co do kąpania, my przykrywamy Tosie pieluszką bo zauwazyłam, że strasznie płacze jak jej zimno, a tak to jest spokojna. Namydlamy ją na przewijaku, a dopiero potem wkładamy do wanienki i płuczemy
Ale to robi mój maż bo jest bardziej cierpliwy i cały czas z nią rozmawia i wszystko delikatnie robi. A ja ją wycieram i ubieram i oliwkuje
Lnka Trzymam kciuki, żebys już niebawem mogła przytulić swoje maleństwo!!
A my byłyśmy dzisiaj na usg, na szczęscie wszystko dobrze, organki w pożądku, pobrali tez Tosi krew kontrolni do bilirubiny i jutro mamy dzwonić w sprawie wyników ale mam wielką nadzieje, że już jej spadło do normy.
Dzis mamy rodznice 2 ślubu więc niebawem wywbywamy w trójeczkę na jakąś kolacyjke do miasta:) oczywiscie do lokalu dla niepalących