Awatar użytkownika
madziorka hihi
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 mar 2007, 14:23

dzieki kasikk

zmykam zrobic ciasto na nalesniki... bo jak Adas wroci to bedzie smazyl.... jemu lepsze wychodza... ja zawsze kilka pierwszych wyrzucam ...

jak dobrze, ze juz piatek i praawie weekend.. ja zaczynam dopiero o 21 ... hihi
:ico_ciezarowka:

Awatar użytkownika
felicity001
Umiem skakać na skakance po całym forum
Umiem skakać na skakance po całym forum

16 mar 2007, 14:24

wiecie moze w jaki sposob spienieza sie czeki? Bo dostalam taki, a jeszcze tego nie robilam :-) Musze isc do banku, z ktorego pochodzi czek? czy jak?

gosia888
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 mar 2007, 15:18

Hej dziewczyny, troche napisalyscie
w polsce produkty glutenowe tez od 10.miesiaca, tu od 6.!
felicity obecnie w polsce tez wprowadzili ze od 6 miesiaca gluten co wcale nie jest dobre. Bo im wczesniej tym wieksze prawdopodobienstwo na alergie na gluten. Troche przeczulona jestem na tym punkcie.
lucy jakiekolwiek imie wybierzecie to bedzie super. Wszystkie opcje mi sie podobaja, ale jednak moze niech zdecyduje mąż :ico_haha_01:
ilonka tez wiedzialam ze na skrobiesz posta dlugiego. Ja caly czas sie slucham Ciebie ze Tomek podobny do mnie hihi. A zdjecia Vinee super. Jest taka sliczniutka i jaka juz duza. A w ogole ty tez bardzo ładnie wyszlas. Ale ja nie bede tak mila dla ciebie. Vinee w ogole nie jest podobna do ciebie hihi.
Kasia79 gratuluję ząbków u nas tez chyba nie dlugo bedzie wysyp bo caly czas ma opuchniete zeby. Ale cos sie im kolejnosc pomieszala bo na gorze ma tylko jedynki i czworki. A gdzie dwojki i trojki???

kasik jak juz wysprzatalas wszystko to zapraszam do mnie. Ale nie wiem czy sie wyrobisz przed porodem.

Co do domu to w koncu zdecydowalismy sie na ten ostatni bo ma wieksza kotlownie. Ale dzisiaj rozmawialam ze swoja przyszla sasiadka i nie zgadniecie wybrala projekt nr 2 co ja wybralam z ta kolumną ala rzym jak kasiula napisala. I wiecie co jakas zazdrosna jestem bo tamten mi sie bardziej z zewnatzr podobal ale za to ten ostatni bardziej funkcjonalny. Jutro sie widze z architektem i murarzem i mam nadzieje ze moja budowa nabierze juz rozmachu bo na razie to wszystko palcem na wodzie pisane.

Awatar użytkownika
madziorka hihi
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 mar 2007, 15:23

na mnie juz czas..... zmykam do pracy..... papapapa :ico_brawa_01: :ico_haha_02: :-) :ico_ciezarowka:

Awatar użytkownika
martuchafrost
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

16 mar 2007, 15:47

:ico_ciezarowka: witam wszystkie ciezarowki
co do opuszczonego brzuszka Kasik to oznacza ze dziecko jest gotowe do przyjscia na swiat wiec tzrymam kciuki, to normalne zjawisko, wiec badz zwarta i gotowa
jedzmy dalej: Felicity musisz ten czek zrealizowac z banku z ktorego on pochodzi
a propos Madziorek tego dokumentu to mozesz je juz teraz dac pracodawcy bo moja szefowa juz mnie o to pytala, a i wypisz jeszcze dokument do pracodawcy papier kiedy masz termin kiedy bierzesz macierzynski i jak dlugo
dziekuje za link na wozki

DELFINA
maniakogadacz
maniakogadacz

16 mar 2007, 15:52

Hej Dziewczynki
Dzis ogolnie do Wszystkich Was!
Wiecie jak to jest jak dziecko chore to marudne :ico_olaboga: , i mnie tez rozlozylo na koniec :ico_placzek: dlatego sie nie odzywalam, nie mialam sily.
Jeszcze Mama za poltora tygodnia przyjezdza a ja z robota w tyle(porzadki domowe), maz zero wolnego weekendu :ico_olaboga: , a ja musze okna umyc, Mama twierdzi, ze mi umyje ale nie chce zeby cokolwiek robila, w koncu nie po to przyjedzie.
Ciesze sie, ze u Was wszystko dobrze, wielkie dzieki za troske, kochane jestescie i za to dla Was Kochane STO BUZIAKOW od nas zasmarkancow!!!
:ico_buziaczki_big:

lucy23
Trzy tysiące lat minęło...

16 mar 2007, 17:20

delfina wspolczuje :ico_chory: kuruj sie !!!! felicity co do czeku ,to ja mam konto w hsbc i z kazdym czekiem ide tam,wplacam przez taka maszyne na swoje konto,czekam 4 dni i pieniadze sa...kasik bylam na miescie i w koncu w peacoc dowiezli spodnie ,rozmiar 10 :ico_brawa_01: i kupilam sobie czarne,ciazowe...i w sumie dobrze,ze wczesniej nie szlam ,bo i tak ta gumka bylaby za duza,a tak jest ok,nawet odrobinke luzna,ale juz niedlugo :-D co do mojego maternity,to cos mi nie gra,bo z tego co czytalam to pracodaca placi jak sie pracuje u niego 26 tyg,a ja bede pracowac nawej dluzej dla mojego prac
odawcy(na maternity ide 28 kwietnia,a wczesniej tydzien urlopu)...powiedzieli mi za to,ze mi sie nie nalezy to maternity od pracodawcy,bo nie pracowalam dla nich 15 tygodni zanim zaszlam w ciaze ...a nigdzie nie ma tak napisane....zadzwonilam do security office ,przyslali mi papiery i oni tam potrzebuja jakas forme smp1,w ktorej pracodawca ma napisac dlaczego nie beda mi placic...juz tydzien czekam na ta forme :ico_szoking: poszlam do tej kadrowej,a ona do mnie lekcewazaco,ze nie wie kiedy mi ta forme head office napisze,chyba za kilka dni ,tak powiedziala....a wczoraj kolezanka do mnie dzwonila,ze sprawdzila z mezem na necie,a ich angielski jest duzo lepszy i mowi,ze nigdzie nie ma mowy o jakis 15 tygodniach przed,tylko ze mam pracowac 26 tyg ...ja sprawdzalam i wszedzie tak pisza ,nawet na moim mat b1,wiec o co tu chodzi :ico_olaboga: i mam jeszcze pytanie ,kiedy najpozniej powinnam zlozyc o maternity allowance,bo oni z ta forma tak przeciagaja,a ja ja musze wyslac i juz nie wiem co myslec,normalnie plakac mi sie chce i w poniedzialek jak mi nie dadza,to zadzwonie do tego officu,ze mi nie chca dac,bo co ja mam zrobic? :ico_placzek:

[ Dodano: 2007-03-16 ]
w ogole zauwazylam,ze jak ktos jest obokrajowcem ,to go jakos z gory traktuja,o wszystko trzeba sie prosic,albo wyklucac...strasznie mnie to wkurza :ico_zly: jezeli nawet maja racje i nie beda mi placic maternity,to czemu robia problemy z tym glupim papierkiem? a w ogole jak zapytalam o ta forme ,to tak sie na mnie ta babka spojrzala ,jakbym sie z ksiezyca urwala...jak tak dalej pojdzie,to pojde chyba do takiego glownego menagera i powiem mu jaka jest sytuacja,tym bardziej ,ze maja kontrol w kwietniu i juz 2 razy oblali i jak 3 raz obleja to straca imie Marriott...a ten audit pyta takze pracownikow...wiec jak oni tacy dla mnie,to ja im tez problemow narobie ,wiem,ze wredna jestem...ale juz mam dosyc :ico_placzek:

Awatar użytkownika
kasi.k
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 mar 2007, 19:30

lucy nie denerwuj się, kochana bo nie warto :ico_nienie: i pamiętaj, ze maleńki tez się denerwuje razem z toba a tego bys chyba nie chciała...
Co do Maternity to niestety jest dokładnie w przepisach, ze musisz pracować conajmniej 26 tygodni w jednym miejscu pracy az do 15 tygodnia do due date (porodu), czyli mówiąc inaczej musisz pracowac 26 tygodni do 25 tygodnia ciązy... czyli niestety brakuje ci równiutkiego tygodnia :ico_placzek:
Nie mam pojęcia jak jest z Maternity Allowance, ale jak juz pisałam Madziorce, idź jak najszybciej do Citizen Advice Baureau i tam ci wszystko po kolei wytłumaczą...

znalazłam taka strone, gdzie jest wszystko wyjasnione o Maternity Allowance
http://www.dwp.gov.uk/advisers/ni17a/ma/index.asp

Ok, doczytałam i wyglada na to, że:
- nalezy złożyć podanie o MA do 27 tygodnia ciązy
- poniewaz jeszcze pracujesz to musisz przedstawic: MATB1, podanie o MA, dokument z pracy dlaczego nie mozesz dostać SMP
- wszystko masz zanieśc do JobCentre
- papiery mozesz złozyć najpóźniej do 3 miesiący od daty kiedy pójdziesz na macierzyński, potem tracisz prawo do MA

lucy23
Trzy tysiące lat minęło...

16 mar 2007, 20:27

kasik to ja juz nic nie rozumiem,jak jutro mija 27 tydz,to strace prawo do MA? i jak ja to mam wyslac,jak nie mam SMP,bo mi juz tydzien wypisuja i wypisac nie moga?moze jak jutro wysle,to bedzie ok,a SMP dosle pozniej ? :ico_placzek:

Awatar użytkownika
kasi.k
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 mar 2007, 20:58

Jesli sie nie myle, to papiery możesz składac od 27 tygodnia ciązy do 3 miesiecy od dnia kiedy chcesz iść na macierzyński... i musisz wysłac komplet dokumentów, bo jesli czegoś brakuje to ci odeslą wszystko z powrotem :ico_olaboga:

Nie martw się Lucy, bedzie dobrze... Moze idx w poniedziałek do Job Centre i tam się dokładnie wszystko wypytaj, bo oni sa odpowiedzialni za MA i je wypłacają, to będą najlepiej wiedzieć...

Wróć do „Pozostałe”