mikusia15, ja też kisiel robiłam zawsze "na oko", ale podam ci mniej więcej jak robiłam.
3/4 szkl. wody zagotować, w osobnym naczyniu pół szklanki wody wymieszać z dwoma łyżeczkami mąki ziemniaczanej i wlewać do gotującej się wody, ale nie wszystko na raz tylko po troszkę i zobaczysz jaka będzie gęstość. (Jeśli nie będzie takiej potrzeby to nie wlewaj wszystkiej mąki z wodą). Wszystko razem zagotować i dodać soczek owocowy, tyle żeby było smaczne
Broń Boże nie syp mąki bezpośrednio do gotującej się wody bo porobią ci się glutki.
Jeśli chodzi o budyń to nie jestem przekonana do tego mleka modyfikowanego, bo podobno nie można go gotować. Zaraz poszukam przepisu na naturalny budyń ale niestety na zwykłym mleku. Nie wiem w jakim wieku jest Twoje Maleństwo ale może komuś się ten przepis przyda.....
[ Dodano: 2007-04-18 ]Na budyń ja mam taki przepis:
1/2 l mleka zagotować, na gotujące wlać utarte: 6 żółtek, 6 łyżek cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 1łyżkę mąki zwykłej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Kiedyś robiłam budyń z tego przepisu i był pyszny ale niestety nie nadaje się on dla malutkiego dziecka ponieważ jest na krowim mleku i ma dużo żółtek.