witajcie kochane!
ewelina, to zalezy z tymi zakupami... jest przesad, ze sie nic nie powinno kupowac przed narodzeniem dzieciaczka
ale dla mnie to glupota konkretna... jak z wiktorkiem bylam w ciazy, to bodajze w 7 miesiacu dostalam juz w szpitalu cala liste ,co potrzeba...a na miesiac przed porodem torbe mialam juz spakowana
z tego co pamietam:
do pielegnacji :
- mydelko (w plynie badz w kostce- polecam w plynie) ,
- gabgeczka do mycia ( i tu polecam takie myjki na reke zakladane z gabeczka w srodku... kupowalam w polsce, ok. 4 zl jedna - polozne w naszym szpitalu sie strasznie nimi zachwycaly
)
-zestaw do obcinania paznokietkow (ja mialam nozyczki),
- szczoteczka-grzebyczek do wloskow...
-paczka pampersow,
-podpaski poporodowe... i polecam zakupienie takich majteczek jednorazowych (u nas w szpitalu takkie dawali, ale wiem ze nie wszedzie daja)
-termometr do mierzenia temperatury(mialam elektroniczny, teraz kupie ten do ucha, jest duzo lepszy i szybszy)
-termometr do kapieli
-kilka tetrowych pieluszek
NIE POLECAM OLIWKI u nas w kazdym badz raznie w pierwszych miesiacach lekarze nie zalecaja... i CHUSTECZEK JEDNORAZOWYCH do podcierania pupci (tylko woda z mydelkiem),
ubranka
-kilka par body (5 wystarczy) lepsze wieksze...dziecku nie krepuje ruchow...a przeciez nie przeszkadza w chodzeniu
mysle ze rozmiar 56-58 bedzie chyba ok (moga wydawac sie duze ale jak dojdzie pampersik to wcale nie bedzie tak luzno... poza tym lepiej kupic za duze i pozniej w razie czego mozna dokupic mniejsze )
-spioszki i kaftaniki ( we francji nie ma czegos takiego tylko pizamki - takie pajacyki)
-czapeczki po kapaniu (2-3)
-kocyk
trzeba tez pomyslec jak dziecko pojedzie do domku czyli warto kupic fotelik samochodowy, wg mnie bardzo przydatny, nie tylko w samochodzie
kochane bardzo mnie wciagnal ten temacik
po poludniu jak znajde czas to wam powklejam wyszukane przeze mnie gadzety ktore wg mnie sie super przydaja
jak cos mi sie z listy przypomni to ja uaktualnie