Ja raczej jestem na bierzco.
U nas wyglada to tak ze musisz jechac do ambasady z dzieckiem ( bo wszedl wymog ze dziecko musisz pokazac)
Zabierasz ze soba dokumenty takie jak akt urodzenia dziecka, moze byc potzrrbny akt slubu.
Na miejscu wypelniasz wnioski o paport staly i o paszport tymczasowy ( ktory mozesz otzrymac od razu na miejscu)
Sa tez bardzo bardzo duze wymogi odnosnie zdjecia dziecka.
no i amasada wydaje ci najpierw paszpotr tymaczowy, potem musi przetlumaczyc akt urodzenia dziecka zeby go wpisac do polskiego urzedu stanu cywilnego, zalatwiaja wniosek o pesel, a na koniec dostaje sie paszport staly dla dziecka.
w sumie slyszalam o mozliwosci ze mozesz jechac na jakims papierku do polski i tam wyrobic mu dowod osobisty, ale wez pod uwage ze musiala bys zaltawic przez tumacza najpierw akt urodzenia na polski, potem dopiero w urzedzie stanu cywilnego zaltwic akt urodzenia, pesel,a potem dopiero zlozyc wniosek w polsce o dowod, nie wiem czy bedziesz az tak dlugo w polsce zeby udalo ci sie to wszystko zalatwic.
dlatego amasada jest takim troche ulatwieniem.
a dziecko musi miec jakis dokument nawet jak bedziesz w polsce raczej nie zaakceptuja ci aktu urodzenia z innego kraju.
My osobiscie wybralismy droge przez ambasade jak urodzilam Milana.
i teraz jak urodze Nathana to tez bedziemy zalatwiac wszystko przez ambasade.
w razie pytan sluze pomoca.
[ Dodano: 2008-04-25, 13:39 ]
Aha jesli chodzi o waznosc paszportu,
to ten tymczasowy jest wazny rok
a ten staly ( ktory dostaniesz dopiero gdzies za pol roku) jest wazny na 5 czy 10 lat, u nas Milan dostal na 10, ale oczywiscie bedziemy mu zmieniac szybciej bo zdjecie ma niemowlaczka i nie jest wogole do siebie podobny.
A jesli juz zdecydujesz je zalatwiac wszystko przez ambasade, to radzila bym ci najpierw dac 2 djecia czy tam 1 do paszportu tymczasowego, a dopiero jak ambasada zalatwi pesel, i wpis do ksiag w polskim urzedzie stanu cywilnego ( a to moze potrwac ze 2- 3 miesiace) to dopiero doslac dla ambasady zdjecia do paszportu stalego bo zawsze to dzidzia wieksza bedzie
Ale sie rozpisalam, mam nadzieje ze choc troche pomoglam