mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

12 maja 2008, 09:23

Hej i ja sie witam juz z czystego salonu :-)

Aniu, ja mam masc sterydowa i powiedzieli mi ze moge nia smarowac nawet codziennie, a jak przestanie dzialac odstawic na jakis czas , na kilka dni i znow posmarowac. Bo ze sterydowymi masciami jest tak ze skora sie jakby do nich szybko przyzwyczaja i potem na nia nie dzialaja, wiec trzeba wycofac a potem znow bedzie dzialac. A na co dzien stosujesz kremy do skory atopowej? Ja polecam Balneum krem, mialam tez Cutibase i tez byla dobra. innych nie znam ale wiem ze tu dziewczyny sa specjalistkami w tej dziedzinie to na pewno ci rzuca kilkoma dobrymi nazwami :-)

Zdjec wczoraj nie wrzucilam bo padlam i wreszcie odespalam braki snu.
A tu link do tych zdjatek. sorki ze nie wklejam tutaj ale jest ich zbyt wiele...
http://picasaweb.google.com/mamazuzi198 ... szASBhhs3I

Awatar użytkownika
Kicia10
Papla
Papla

12 maja 2008, 17:06

Hej kobitki,moja nieobecność przez ostatnie dni oczywiście spowodowana tym ze na tt niemożna sie dostać :ico_zly: a jak już się dostane to post nie dochodzi i wtedy mam nerwa że szok :ico_zly:

Po pierwsze Mamo Zuzi nie zazdroszczę tych emocji,biedna Nell :ico_olaboga: ale dobrze ze sie wszystko dobrze skończyło.

Eve super ze podróż udana i chyba jesteś zadowolona co??z siostrą ok?no chyba tak skoro drineczki piłyście :-D zdjęcia super :ico_brawa_01:

Gosia mój Kacperek teraz dostał druga dawkę zaległego Hiba po prostu wcześniej nie dostawał i wogóle okazało się że powinien wcześniej dostać ale babki coś tam namieszały a na pneumokoki to we własnym zakresie chcę zaszczepić.

Hm... już dziś nie pamiętam co wczoraj do was pisałam,oczywiście zjadło tego posta.

A ja dziś dostałam uczulenia na dekoldzie od słońca :ico_olaboga: normalnie aż pęcherze wyszły ale wcale bardzo sie nie opaliłam i tak strasznie mnie to swędzi,już posmarowałam maścią i nawet wzięłam tabletkę na alergię i nic :ico_placzek: okropnie to wygląda :ico_zly:

cdn.muszę zobaczyć co napisałyście jeszcze.

[ Dodano: 2008-05-12, 17:18 ]
acha Kocura ja smarowałam pod noskiem Kacperkowi maścią majerankowa, kosztuje grosze i jeszcze robiłam inhalacje z olejku olbas(kilka kropelek nakropić na pajacyka) i dawałam krople nasivin soft 5 dni i minęło.Mój synuś strasznie nielubi jak mu się coś robi przy buzi,czyli frida odpada,drze sie wniebogłosy,nawet buzi mu nie mogę wytrzeć ani kremem posmarować oczywiście to robię ale jest przy tym marudzenie o ubieraniu nie wspomnę.
A ja nie zamierzam narazie mrozić zupek jakoś nie jestem do tego przekonana ale wasze zdanie szanuję :ico_sorki:

Mamo Zuzi super imprezka :ico_brawa_01: musiało być głośno :-D Zuzia zadowolona??zjadłabym sobie tego torcika :-D :-D

Moje dziecko dziś wstało rano o 6 i dopiero o 12 pierwsza drzemka :ico_olaboga: i na dodatek tylko 40 minut.

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

12 maja 2008, 18:50

mama_zuzi1980, no to imprezka udana :-) Wkurzona Nell jest świetna :-D
A to 7- tygodniowe dziecię to na większe wygląda, ale ja już zapomniałam jak wyglądała 7- tygodniowa Zuzia :ico_noniewiem:

Co do katarku to nadal jest. A stosuję to wszystko co napisałyście. Zuzia nigdy jeszcze nie spała na poduszce, teraz ma ręczniki pod materacem. Nosek kropię wodą morską, a olbas dodałam do wody w nawilżaczu. Maść majerankową też mam. A Frida to czasem, bo drze się strasznie.

Zapomniałam Wam napisać,że Zuzia nauczyła się siadać. Ze 3 dni temu w łóżeczku, a dziś już na podłodze. No i zaczyna synchronizować rączki i nóżki- prawie raczkuje :-)

Kupiłam dzię body w Biedronce, całkiem spoko. Za tydzień kolejne fajne promocje dla dzieci.

ulamisiula
Trzy tysiące lat minęło...

12 maja 2008, 21:17

Witam po przerwie.
W środę byliśmy u lekarki i okazało sie ze mały ma infekcję.Oczywiscie leki ale obyło sie bez antybiotyku.Postanowilismy z Miskiem że skoro go nie ma cały dzień w domu a mały na rękach u mnie nawet spi to żeby mi pomóc pojechaliśmy do teściów.I nie mogę powiedzieć- tym razem tesciowa pomagała i nawet tesć kilka razy wziął małego na parę minut.W nocy oczywiście pobudki co godzinkę.Ranek zaczynał się o 4,30 i pierwsze spanko ok.10.Na katar dawałam Benowi sól morską a pod nosek maść majerankową.Tylko oczywiście przed tym trzeba oczyscić nosek.Potem jak sie sól zakropi trzeba podnieść dziecko do góry żeby wszystkie swiństwo z noska wypłynęło.
DZis byliśmy znowu na kontorli i jest ok.Kazała tylko dawać mu więcej Vigantolu bo ma odstające żeberka.A za to ja dzis do domu dostałam całą lisę leków, bo teraz przeszło wszystko na mnie.I niestety nic nie pomagało:gripex, rutynoscorbin, wit.c inchalacje z Amolu, ciepłe kąpiele, sudafet i grzaniec(bbllllllllllllleeeeeeeeeee)A z nosa ciągle kapie.

Zastanawiam sie nad kupnem chodzika.Benek za Korkiem- psem u teściów normalnie biega.Wystarczy wziąść go pod boczki lub za rączki(wolę jeszcze tego nie robić) i stawia strasznie wielkie kroki.Tak mu sie to podoba ze teraz całe dni by tak spędzał a ja niestety nie daje rady cały dzień spędzić w pozycji zgiętej.Ale wiem że lekarze odradzają chodziki.A co Wy o tym myślicie?

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

12 maja 2008, 21:42

Brawo dla Zuzia za siadanie :ico_brawa_01: Super!
Ula, no to Was rozlozylo :-( A co do chodzika to mnie tez kusi, ale jednak go nie kupie. Dopiero taki chodzik-pchacz za jakies 2 miesiace, dla podpory.
Kiciu, a moze posmaruj pianka na oparzenia albo fenistilem, tak robil moj J. jak sie poparzyl rok temu...
No i faktycznie u nas bylo glosno w niedziele, ale dla tej radosci na twarzy Zuzi bylo warto :-D

Dziewczyny juz spia, ja dzis mialam przygode z sama soba. Otoz zaslablam jak bylam sama w domu, cos juz wczesniej czulam , mialam mroczki przed oczami, takie blyski jakby, nie widzialam dobrze, w zasadzie lekko na oslep polozylam sie razem z Nell na naszym lozku i zadzwonilam do J. zeby natychmiast przyjezdzal. Balam sie byc sama w takim stanie z dzieckiem. Nie wiedzialam cos ie ze mna dzieje, myslalam nawet ze moze jakis udar czy co :ico_puknij: nigdy tak nie mialam.... No i potem jak J. juz byl dal mi jesc, zrobil mocniejsza kawe, bo moje cisnienie 90\50 :ico_olaboga: to juz przesada.... i mi minelo. Dodam ze moj okres mnie wykancza, to chyba przez to to zaslabniecie, zbyt duzo krwi trace.

Ale marudze ostatnio, przepraszam :-(

Awatar użytkownika
gosiaperelka
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

12 maja 2008, 21:51

Hejka Wszystkim
leci ze mnie jak zaraz po porodzie, mysie i wymiana podpasek co godzine makisum i to tak ze 4 dni takiego potopu....
Straszne to co piszesz, ja bardzo krwawiłam po porodzie, jeśli to tak wygląda, to dziekuję bardzo. Ja teraz stosuje antykoncepcje naturalną, czyli zero sexu. Nie jest to łatwe, ale co mam zrobić, nie potrafię sypiać z facetami których nie kocham.
mama_zuzi1980, zdjęcia superowe:) Bardzo kolorowe i te dzieciaczki też MULTINATIONAL:) A powiedz mi jak Zuzia się z nimi dogaduje, zna szwedzki?
Może Wy znacie jakąś cudowną maść.
Aniu, moja lenka miała azotopowe zapalenie skóry i cutibaza jej nie pomagała, bo to tylko nawilża, nic więcej. Smaruję jej maściami robionymi i one niestety są na bazie sterydów. Ale ja tylko smaruję jej jak coś wyjdzie, a to już jest coraz rzadziej.
Zuzia nauczyła się siadać.
No i zaczyna synchronizować rączki i nóżki- prawie raczkuje

:ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: BRAWA DLA ZUZI!!!!
wiem że lekarze odradzają chodziki.A co Wy o tym myślicie?
Moja Lenka już miesiąc ma chodzik, też byłam sceptycznie do niego nastawiona, ale teraz wiem że niesłusznie. Dziecko bardzo szybko się rozwija dzięki chodzikowi. Lena nauczyła sie przebierać nóżkami, dzięki temu już chodzi za rączkę. Stoi bardzo dobrze, nawet już w kojcu się przemieszcza na stojąco. A poza tym to tak jak z jazdą samochodu. Najpierw nie wiedziała jak się tym jeździ a teraz śmiga po całym mieszkaniu. Jak jest w sypialni a ja w łazience i ją wołam to bez problemu przychodzi. Potrafi juz tak kierować chodzikiem że dostanie się w każde miejsce. Cofa, skęca, a ostatnio jak wołam za nią UCIEKAMY UCIEKAMY i klaszczę w dłonie to zaczyna biec i uciekać:) Bardzo fajnie to wygląda. Oczywiście musi być umiar, nie można przesadzać. Ale dzieciom się to podoba bo są niezależne od mamy i mamom też się to podoba, bo mogą więcej zrobić w domu. Ja polecam.

eSKa
4000 - letni staruszek

12 maja 2008, 22:04

Hejka, jestem i myslalam ze bedzie wiecej czytania, cos sie ostatnio obijacie :ico_nienie: ale wybaczone bo w taką pogode grzechem jest siedzenie przed kompem :ico_oczko:

Mamo zuzi fotki z imprezki super, pokazalam męzowi co nas kiedys czeka :-D , rzeczywiscie duzo dzieciaczkow bylo, słodko wyglądają te słoneczka jedne ciemne inne jaśniutkie, chyba przekrój narodowosci co? Ale najpiekniejsze jest to że dla dzieci kolor skóry czy narodowosć nie ma znaczenia, szkoda tylko że niektórzy dorośli mają do tego inne podejscie. A ja się zastanawiałam co ty na tym jednym zdjęciu tym dzieciom opowiadasz że one takie wpatrzone w ciebie ?

Kocura ja też dziś kupiłam body biedronkowe na 80 i 86 , fajne gatunkowo ciekawe tylko jak wytrzymią pranie :ico_oczko:
A w przyszłym tygodniu to co mają tam rzucić dla dzieci?? bo jak oglądałam to żadnych ciuszków chyba nie było :ico_noniewiem:

Kicia nie wiem co można zastosować na tą plame ze słońca, kurcze to słonce takie jakieś zdradliwe, koniecznie musze kupić Olkowi kremik z filtrem ale jakoś nie umie dostać tej emulsji z nivei do opalania :ico_olaboga:
Kazała tylko dawać mu więcej Vigantolu bo ma odstające żeberka.
Kurcze Olek też ma takie odstające i ja to sobie tłumaczyłam że to po tacie :ico_puknij: bo mój męzuś ma dokładnie tak samo, napisz mi czym to jest spowodowane?? I co to jest ten vigantol? Chyba też będe musiała iść z tym do lekarza co??

U nas wszystko w najlepszym porządeczku , tylko dziś zauważyłam że w kupolach Olka jest taki ciągnący śluz i z tego co kiedyś pisałyście to chyba niedobrze. Musze jeszcze o tym poczytać ale gdybyscie wiedzialy coś wiecej na ten temat to napiszcie :ico_sorki:

[ Dodano: 2008-05-12, 22:07 ]
Potrafi juz tak kierować chodzikiem że dostanie się w każde miejsce. Cofa, skęca, a ostatnio jak wołam za nią UCIEKAMY UCIEKAMY i klaszczę w dłonie to zaczyna biec i uciekać:)
Cwaniak z tej twojej Lenki :-D Zdolna dziewczynka :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Dominisia
Jestem najmądrzejszy na forum!
Jestem najmądrzejszy na forum!

12 maja 2008, 22:08

Dobry wieczor :)
zgadnijcie czemu mnie nie bylo?? :ico_zly: TT mnie rozwlala, jak mam dlugi weekendzik i moglabym dluzej z wami popisac to stronka sie mi nie wyswietla, a jak juz sie wyswietli to jest godzina 22 i jedyne na co ma ochote to wziasc prysznic i wskoczyc do lozka.

Mam nadzieje ze jutro bedzie juz wszystko smigac tak jak trzeba. Strasznie mnie dzis plecy bola, 5 godzin szorowalam auto, niemyte chyba od 3 miesiecy, a K. wozil w nim wszystko poczawszy od nieprzebranych po pracy pracownikow po cement, zaprawe murarska, wszelkiego rodzaju narzedzia i tego typu sprawy. Koszmar poprostu :) mam nadzieje ze mezulec jakos mi to wynagrodzi :-)

Mamo Zuzi strasznie wspolczuje sytuacji z Nell. A imprezka super!! I po tym co piszesz to jakos tak coraz bardziej zniechecam sie do spiralki, ostatnio o niej myslalam i nawet juz bylam zdecydowana a teraz jakies mam watpliowsci...

Spijcie dobrze!
Ja zmykam do lozka i mojego jednozebnego dolno-prawo-jedynkowego Jasiorka :-D :-D :-D
(Wkrotce bedzie dwuzebny, mam nadzieje ze na dniach bo maruda taka z niego ze szok)

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

12 maja 2008, 22:12

Oczywiście musi być umiar, nie można przesadzać.
zgadzam sie w 100 proc. nie ma co pisac ze chodziki sa bee, tylko znalesc zloty srodek :-)

A Zuzia zna szwedzki te dzieci tez bo wszytkie sie tu urodzily :-)
W Szwecji jest duzo roznych narodowosci, ludzie sie mieszaja. J. kuzynka , ta ktora ma Leah i Elle ma meza takiego mieszanego, nie wiem dokladnie skad pochodzi jego rodzina, on sie urodzil w szwecji a druga kuzynka ma Argentynczyka :-)

Gosiu, no wlasnie przez ten okres to mialam dzis przygode o ktorej pisalam wyzej :-( musze pogadac z polozna bo jak tak dalej bedzie to chyba az niebezpiecznie....

[ Dodano: 2008-05-12, 22:20 ]
"Ale najpiekniejsze jest to że dla dzieci kolor skóry czy narodowosć nie ma znaczenia, szkoda tylko że niektórzy dorośli mają do tego inne podejscie. "

Dokladne Eska... wiesz, jak ja przyjechalam do szwecji to pierwszy raz zobaczylam murzyna i bylam w szoku :-) Teraz widuje ich czesto, Zuzia ma rozne kolezanki i tak sie ciesze ze dla niej to takie normalne. Super to jest ze nie bedzie taka zasciankowa jak jej mamusia :-)

Vigantol to witaminka D w kroplach z tego co pamietam :-)

A z kupkami to sie nie wypowiem wiele. Czasem Nell tak ma, ale rzadko... Jednorazowym incydentem bym sie nie przejmowala :-)

Brawa dla Jasia za zabka :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: Prosimy fotki!!!!!

[ Dodano: 2008-05-12, 22:26 ]
"koniecznie musze kupić Olkowi kremik z filtrem ale jakoś nie umie dostać tej emulsji z nivei do opalania "

no wlasnie, mam dla was kolejny hit rodem ze Szwecji :-D ;-)
Poszlam do apteki i szukam kremow z filtrem dla niemowlat. Szukam i nic. Pytam wiec farmaceutki czy moze mi pomoc znalesc taki krem. Ona sie pyta ile lat ma dziecko, ja mowie ze 7 miesiecy, a ta takie oczy na mnie :ico_szoking: i mowi ze tak malym dzieciom absolutnie nie wolno smarowac skory kremami z filtrami bo ich skora jest zbyt wrazliwa :ico_noniewiem: i ze nie ma takich kremow na szwedzkim rynku. Wkurzylam sie i kupilam taki krem od roku i posmarowalam Nell i dostala reakcji alergicznej, wysypki... :ico_zly: Cale szczescie ze J. kuzynka leci sluzbowo do Polski to mi przywiezie za kilka dni Nivea Baby. :ico_sorki:

Awatar użytkownika
gosiaperelka
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

12 maja 2008, 22:46

Wkurzylam sie i kupilam taki krem od roku i posmarowalam Nell i dostala reakcji alergicznej
Hehe to wychodzi na to że Nell jest typową szwedką, polskie zwyczaje i sposób pielęgnacji dziecka jej szkodzą:) Musisz się dostosować do szwedzkich norm, no bo jak by nie było Nell od początku istnienia wdychała szwedzkie powietrze. HM... SUPER :ico_brawa_01: Jedno dziecko masz polskie więc nie stosuj szwedzkich metod a drugie dziecko masz szwedzkie więc nie stosuj Polskich metod (ZARTUJE!!!)
BRAWA DLA JASIA :ico_brawa_01: za pierwszy ząbek, pamiętam jak ja się cieszyłam jak Lence wyszedł pierwszy ząbek, miała wtedy 3 m-ce, a teraz ma az :ico_szoking: 8 ZĘBOLÓW. Cztery u góry i cztery na dole.
Ostatnio robiłam Lence bańki mydlane, kupiłam za 2 zł ten patyczek z dziurką na końcu i płynem. Sami zobaczcie...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”