Korzystam z ostatnich chwil urlopu i zaglądam częściej, ale tu pustki, że szok
Iwciu udanej imprezy
my dzisiaj idziemy do teściowej na urodziny, więc przynajmniej gotowanie obiadu mi odpada
Iwcia pochwal się później coś tam nagotowała, bo mi jakoś brakuje pomysłów ostatnio na jedzenie
a i mam nowy przepis na super ciacho, postaram się później wrzucić
[ Dodano: 2008-05-25, 20:48 ]
ale tłumy tutaj
oki to przepis, upiekł to mój kolega z pracy, ciacho powalające
Tort z otrąb pszennych
Biszkopt:
8 jaj ubić z ¾ szkl cukru na gęstą pianę
Dodać do tego 15 dag otrąb pszennych wymieszanych z czubatą łyżka mąki pszennej i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać z jajami.
Blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą – wlać ciasto i piec w temp. 180-190 st. około 30 minut (jak zaczną boki odstawać powinno być gotowe).
Masa:
1 kostka margaryny
1 kostka masła
3 jajka
¾ szkl cukru
Kakao, spirytus lub wódka do smaku, sok z cytryny do smaku (zamiast wlewać alkohol do masy można dodać wcześniej namoczone w nim rodzynki), orzechy lub inne bakalie, czekoladę pokrojoną w kostkę.
Wykonanie:
Margarynę i masło utrzeć na gładką masę, Jaja ubić na parze, ostudzić i dodawać do masy, dodać kakao do smaku, alkohol lub rodzynki i wymieszać. Masę podzielić na 3 części, 2/3 masy użyć do posmarowania przekrojonego ciasto (można skropić ciasto sokiem z cytryny), na masę pokruszyć orzechy, czekoladę lub inne bakalie, nakryć drugą połową biszkoptu i na wierzch położyć resztę masy i bakalii, można posypać wiórkami kokosowymi.