CMonikA
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5781
Rejestracja: 11 mar 2007, 12:51

01 sie 2008, 18:06

myślę, że wystarczy spod do tortu gotowy i jakiś krem :) ja robię z tych spodów ciasta z kremem i sa pycha :)

Awatar użytkownika
avanti83
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 7273
Rejestracja: 12 lip 2008, 12:35

01 sie 2008, 18:52

GABI moze po prostu ubij smietane kremowke umocnij ja zelatyna i wyloz nia gotowy biszkopt a torcik mozesz udekorowac owocami tak chyba bedzie najprosciej :-) mozesz rowniez udekorowac wierzch owocowa galarektka drobno posiekana :ico_oczko:

Awatar użytkownika
avanti83
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 7273
Rejestracja: 12 lip 2008, 12:35

01 sie 2008, 21:27

rozpusc zelatyne ok 5-6 lyzeczek w zimnej wodzie i zagotuj a nastepnie wystudz. Pod koniec ubijania smietany wlej po woli zelatyne i wszytsko dokladnie wymieszaj i tyle pozniej do lodowki i bita smietanka gotowa....Mam nadzieje ze sobie poradzisz ewentualnie ze ktos inny ci pomoze bo ja za kilka godzin wyjezdzam nad morze i wroce w niedziele w nocy buziaki

Awatar użytkownika
avanti83
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 7273
Rejestracja: 12 lip 2008, 12:35

03 sie 2008, 19:58

nie moze tylko na pewno :-) Wrocilam ale padam hehe melduje sie jutro po pracy jakbys potrzebowala wsparcia tortowego :ico_buziaczki_big:

Awatar użytkownika
sensibel
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!
Posty: 1384
Rejestracja: 16 mar 2007, 11:01

03 sie 2008, 23:19

Gabi, gotowy spód wystarczy.
A krem. Kup smietankę 30% i do tego śmietan-fix. Śmietan-fix mieszasz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajesz schłodzoną śmietankę, ubijasz i gotowe :-) mniej zachodu niż z żelatyną i napewno wyjdzie - mi wychodzi zawsze.
Potem wystarczy poukładać do tego np. brzoskwinie z puszki, a na wierzch jakieś ozdoby wedle uznania.
Ja jeszcze dodatkowo smaruje biszkopt powidłami sliwkowymi i dopiero śmietana - pycha :-)

avanti83, fajny pomysł z ta galaretką, muszę kiedyś wypróbować.

Awatar użytkownika
avanti83
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 7273
Rejestracja: 12 lip 2008, 12:35

04 sie 2008, 06:12

mniej zachodu niż z żelatyną
moze masz racje ja z zelatyna to przez zboczenie zawodowe w taki sposob robilam torty w restauracji i tak mi zostalo a galaretka na prawde fajnie wyglada na torcie tak samo jak i pokruszone orzechy koraliki z marcepana czy tradycyjne owoce :-) pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ewcik
4000 - letni staruszek
Posty: 4042
Rejestracja: 09 mar 2007, 10:28

04 sie 2008, 07:51

Gabi, ja też jestem antytalencie jeśli chodzi o torty. :) jeśli nie ma potrzeby zamówienia czegoś porządnego, albo muszę zrobić tort na szybko, kupuję gotowy spód i gotowy krem do tortów z delekty albo oetkera. (dwa smaki) Robię tak. pierszą warstwę ciasta nasączam mocną herbatą (jeśli nie będą tego jedły dzieć robię poncz tj. herbata + wódka). Na to nakładam jeden smak kremu, w krem wciskam jakieś owoce (np. czereśnie), na to drugi placek, i znów krem (inny smak) i owocki. przykrywam trzecim biszkoptem. Wierzch smaruję kremem i ozdabiam czym tam mam pod ręką. Robiłam też z jednym smakiem kremu i do tej górnej warstwy wkładałam kawałki mlecznej czekolady.

Awatar użytkownika
avanti83
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 7273
Rejestracja: 12 lip 2008, 12:35

09 sie 2008, 08:40

Gabi jka udal sie torcik??? :ico_buziaczki_big:

Awatar użytkownika
avanti83
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 7273
Rejestracja: 12 lip 2008, 12:35

09 sie 2008, 10:34

:ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
i oczywiscie Wszytskiego najlepszego dla corci :ico_tort:

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości