aniulek pisze:Skąd ja teraz pączka lub tym bardziej racucha wytrzasnę a tak mi się zachciało...
prosisz i masz:
a tu prosty przepis (z http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_pol ... lacki.html)
Przepis na Jabłka smażone w cieście Δ
Jabłka smażone w cieście, przepis najlepszy na racuszki z jabłkami, przepis i zdjęcia na placki z jabłek
• ½ kg jabłek
• 25 dkg mąki
• ¼ litra wody
• 2 jajka
• sól
• olej do smażenia
• cukier do posypania
• Przesianą mąkę wspypujemy do miski, dodajemy wodę i żółtka, dokładnie wyrabiamy łyżką. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta.
• Jabłka obieramy, kroimy w plastry grubości 1 cm, wycinamy gniazda nasienia.
• Każdy kawałek jabłka wbijamy na widelec, zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na jasnozłoty kolor.
• Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem lub cukrem pudrem i cynamonem, polewamy miodem lub syropem klonowym.