Proste i szybkie ciasto z owocami
proste i szybkie ciasto z owocami
To ciasto jest wspaniałe. Miękkie, pachnące owocami, a po upieczeniu mające piękny złoty kolor! Owoce oczywiście dowolne, Wasze ulubione, ja piekłam z nektarynkami. Wszystkim smakowało i do tej pory na jego wspomnienie się oblizują!
. Z przepisu Eli.
Składniki:
*
pół kostki miękkiego masła (125 g)
*
10 łyżek cukru
*
3 jajka
*
szczypta soli
*
10 łyżek mąki
*
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
*
około 40 dag dowolnych owoców
Do posypania:
*
cukier biały lub jasny brązowy
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do foremki (o średnicy 20 - 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu nektarynki, śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry). Posypać cukrem - wg uznania.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego :)
proste i szybkie ciasto z owocami
Edulitko takie znalazłam w necie,nie próbowałam ,więc nie wiem czy na pewno dobre
[ Dodano: 2008-09-11, 19:47 ]
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_sro ... zepis.html -jesscze takie,wydaje się fajne
[ Dodano: 2008-09-11, 19:50 ]
http://qchnia.wordpress.com/category/ci ... desery-13/ -Edulitko,a tu coś innego ,ale też fajne,chyba sama kupię brzoskwinie i coś pokombinuję
[ Dodano: 2008-09-11, 20:05 ]
jeszcze jedno
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Płyta kokosowa:
szklanka białek
szklanka cukru
25 dkg kokosu
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
1 1/2 kostki masła lub margaryny "PALMY"
3/4 szklanki puder cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
4 budynie (najlepiej "PUDING" śmietenkowy lub waniliowy- niemiecki)
3 szklanki syropu z brzoskwiń (rozcieńczonego z wodą)
Przygotowanie:
a) biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylac na blachę wyłożoną papierem. Piec na złoty kolor w 200 st. C.
B) płyta kokosowa: białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i dalej ubijać, całośc wymieszać z kokosem. Piec w piekarniku w 200 st. C.
c) masa brzoskwiniowa: masło, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na jednolitą masę. Ugotować budyń w 3 szklankach syropu rozcienczonego wodą, ostudzić i połączyć z całą masą. Do smaku można wycisnąc 1/2 cytryny. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wymieszć z całą masą.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę brzoskwiniową i przykryć płytą kokosową.
Życzę smacznego...