Awatar użytkownika
Sikorka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

22 wrz 2008, 15:00

Ewcik, to oby kolejne lata mijały Wam w szczęściu i radości!!!! No faktycznie jakoś ten Twój mężulo się zmienił, spoważniał tak.

GLIZDUNIA, Maya woła tak samo jak Karol - mama albo mamo, tata albo tato, a ja już myślałam, że tylko ja mam takie zdolne dziecko, które tak wcześnie odmianów się nauczyło :ico_oczko: :ico_oczko: :ico_oczko:

Karol jak wstaje to woła, albo poprostu schodzi z łóżka i przychodzi do mnie do kuchni. I czasami woła mamo albo mama, a czasami cycy :-D Jak woła cycy to wiem, że chce się przytulić i będzie spał jeszcze. :-D

Awatar użytkownika
zborra
Cyber rusałka
Cyber rusałka

22 wrz 2008, 15:25

Moja też ryczy jak się budzi..a tłumaczę jak Abel krowie że ma mnie wołać...cóż...
Kamizela to Wam już 3wyszły??? lekarka nam mówiła, że trójki wychodzą w 2-2,5roku ciekawe...no i gratuluję spania! i zęba!!!
Sikorka moja już też odmianów się nauczyła :-D jak tylko znikam z pola widzenia, to ciągle...mamo, mamo...

moja wstała...buszuje jak dzika...ale na obiad jeszcze nie ma ochoty...szkoda...

Awatar użytkownika
Sikorka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

22 wrz 2008, 15:48

My mamy 13 ząbków właśnie kilka dni temu wyszła nam pierwsza trójka, zborra, mnie się wydaję, że trójki to tak 1,5 - 2 latka raczej, przynajmniej moje dzieci tak miały.

Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

22 wrz 2008, 15:55

a my juz w domu po nieudanym polowanu :ico_haha_01: ...w sklepie bylysmy,i w parku...i scena byla z innym dzieckiem i musialysmy isc z placu zabaw...wiecie co,ja nie potrafie Mayci wychowac,co za matka jej sie trafila :ico_placzek: ....wzielam jej pilke zeby z nia pokopac troche bo tak duzo miejsca jest,i byl taki maly chlopczyk chyba w jej wieku i tez taki zapalony pilkarz i oczywiscie chcial te jej pilke a ona oczywiscie nie chciala jej dac,i prosze i tlumacze ze ma sie podzielic i zeby sie z chlopczykiem pobawila,a ta nie!!!!i zabiera mu te pilke i cyrk taki bo chlopiec sie poplakal a ona zaraz tez,i koniec zabawy...kazdy do swojego wozka i do domu :ico_noniewiem: .....ja nie wiem,chyba bedzie coraz gorzej :ico_noniewiem:

jeszcze przed wyjsciem wyrzucalam smieci o drzwiami najechalam sobie na stope i zdarlam ladny kawalek skory,oczywiscie krew itp. i laze poplastrowana jak kaleka jakas :ico_noniewiem:

Kamizela,no ladnie 15 zabkow to juz koncowka!!!super,bedziecie mieli duuuzo spokoju!!!u nas dalej 11 i jakies w drodze...ostatnia 4 jakos wolno idzie....i 3 nie mamy jeszcze....

no to dziewczyny ale mamy zdolne dzieci,juz ladnie odmieniaja :ico_haha_01: :ico_oczko:

doris
Cyber rusałka
Cyber rusałka

22 wrz 2008, 16:13

GLIZDUNIA, Ty przestań gadać, że zła matka się Mayi trafiła!!! Maya jest w takim wieku, że nie wie co to znaczy "dzielić się" i pewnie jeszcze przez jakiś czas nie będzie wiedzieć!

To tylko my mamy 8 zębów??? tzn chyba 8, bo to moje dziecie nie da sobie zajrzeć w buzie...

Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

22 wrz 2008, 16:25

Doris,a mi sie wydaje ze ona juz powinna wykazywac chociaz dobre checi,inne dzieci sie dziela...i nie moge powiedziec ze nie rozumie jak polecenia typu daj rozumie,to daj chlopczykowi nie rozumie?nie wydaje mi sie,ona poprostu nie chce sie dzielic ...moze przez to ze nie bawi sie nacodzien z innymi dziecmi i wychowuje samoluba :ico_noniewiem:

wogole to zrobila 4 kupe,czyzby ja przeczyszczalo po tej czekoladzie? :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Sikorka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

22 wrz 2008, 17:17

GLIZDUNIA, to, że niechce się dzielić to normalne, dzieci do trzech lat są egocentryczne, ja i tylko ja, owszem są takie co się dzielą, ale też pewnie nie zawsze. Tak samo jak nie rozumieją, że ta zabawka jest innego dziecka i jej nie mogą dostać, stąd i chłopczyk się popłakał. Nie ma tu w Tobie żadnej winy i nie wychowujesz samoluba. Pewnie, że trzeba dziecku o tym mówić, uczyć go dzielenia, dawania, najlepiej w formie zabawy, daj "mamusi", a za chilę Ty oddajesz i mówisz "Proszę". Egocentryzm jest naturalny w tym wieku, a wiem to z wykładów na pedagogice :-D

A teraz zobaczcie wylicytowałam sobie taką torebaskę http://www.allegro.pl/show_item.php?item=439359885 żebym miała z czym jeździć na zajęcia. Co sądzicie? Bo dla mnie jest poprostu inna i dlatego ją wybrałam, lubię mieć coś oryginalnego. Mam nadzieję, że jak przyjdzie to nadal mi się będzie podobać :-D

[ Dodano: 2008-09-22, 17:18 ]
Ten sprzedawca ma wogóle fajne i całkiem niedrogie torebki.

doris
Cyber rusałka
Cyber rusałka

22 wrz 2008, 18:02

Sikorka, fajna i tania ta torebka. z taką też bym z chęcia sie pokazała

[ Dodano: 2008-09-22, 18:09 ]
faktycznie fajne torebki ma ten sprzedawca

Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

22 wrz 2008, 18:25

ok.Sikorko,skoro to naukowo udowodnione to musze chyba wybaczyc Mayci....ale nie podoba mi sie takie zachowanie i bylo mi dzis wstyd :ico_noniewiem:

a torebka fajna,ja lubie wogole te specyficzna krate Szerloka Holmsa :-D ....

bylismy po kosmetyki w Arka fabryce i od razu po ten plakat skoczylismy i byl dzien wczesniej...i faaaaajny!!!az sie zdziwilismy...teraz tylko musze bialy brystol kupic i zawisnie!!!ladnie przykuwa uwage.....

Awatar użytkownika
zborra
Cyber rusałka
Cyber rusałka

22 wrz 2008, 18:39

No Sikorka to mnie pocieszyłaś...bo ja już myślałam, żę głupia jestem,...bo dla mnie to 3już powoli gdzieś rosną...może wyrosną...
Glizdunia a mi się wydaje, że nie powinnyśmy naciskać, jak one się ine chcą dzielić...przecież nie każdy lubi oddawać swoje rzeczy innym. Druga rzecz, że faktycznie większość dzieci tak się zachowuje...bo to naturalne...ja jednak chyba z tego egocentryzmu do teraz nie wyrosłam...same wiecie, że za nieoddanym kombinezonem po Hani płakałam i będzie mi go żal do końca życia i nigdy J siostrze tego nie zapomnę...nie lubię się dzielić i nie widzę przeszkód, żeby moje dziecko też tak miało...a co tam! chociaż my akurat pilnie ćwiczymy "poszę daj" i "dziękuję" :ico_haha_01:
Doris no właśnie, może masz już córeczkę z kilkoma zębami więcej a nawet nie wiesz :ico_haha_01:
Sikorka super torebka!!! zresztą ładne są wszystkie...brawo!

Wróć do „Pierwsze kroczki, czyli roczek za mną!”