ulamisiula
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3099
Rejestracja: 17 kwie 2007, 15:17

Masa cukrowa

22 wrz 2008, 22:27

Czy potraficie zrobic masę cukrową?Mi nie wychodzi, co robie źle?Proszę o pomoc :ico_sorki: :ico_sorki:

Awatar użytkownika
Duszka
4000 - letni staruszek
Posty: 4065
Rejestracja: 04 wrz 2007, 17:25

23 wrz 2008, 08:01

ulamisiula -chodzi ci o polewe lukrową(pomada lub glazura jako element dekoracyjny)? bo ja nie znam określenia masa cukrowa w swoim fachu,jesli możez przytocz więcej coś na ten temat o co ci dokładnie chodzi :-)

ulamisiula
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3099
Rejestracja: 17 kwie 2007, 15:17

23 wrz 2008, 10:34

Chodzi mi o masę robioną z cukru purdru i glukozy na róże do tortów

Awatar użytkownika
Duszka
4000 - letni staruszek
Posty: 4065
Rejestracja: 04 wrz 2007, 17:25

23 wrz 2008, 11:00

yhmm, to juz bardziej cukiernictwo niż ciastkarstwo ,ale technologicznie w ciastkarstwie nie ma takiej nazwy ,ale czego to sie nie robiło :-) oczywiście ,że ci pomoge

a co byłoz tą masą ? czemu ci nie wyszła? nie chciała sie wałkowac? ważne jest to : żeby nie dać duzo zelatyny niech bedzie ciut mniej niz w przepisie

Składniki :


350 g cukru pudru
50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody

przepis

Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.

Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz !!!!!!!!!!!!


Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

Masa jest naprawde fajna, ciężko ją rozerwać , łatwo sie wałkuje i przede wszystkim jest śnieżnobiała. Jest tylko jeden minus,,, masa jest okropnie słodka ale można ją cienko rozwałkować. :-)

powodzenia :-)

ulamisiula
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3099
Rejestracja: 17 kwie 2007, 15:17

23 wrz 2008, 12:10

Dziekuję :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
Wczoraj próbowałam robić ale z innego przepisu i wyszły mi gluty niedorozwałkowania.Dzis spróbuje zrobić z tego.Jeszcze raz serdecznie dziekuję :ico_sorki:

Awatar użytkownika
Duszka
4000 - letni staruszek
Posty: 4065
Rejestracja: 04 wrz 2007, 17:25

23 wrz 2008, 15:36

ulamisiula -koniecznie wklej fotke jak tam wyszło ,albo chociaż napisz , ten przepis jest pewny ,wystarczy trzymać sie żelaznych zasad sposobu przyżądzania no i dobrze wyrobic mase.

ulamisiula
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3099
Rejestracja: 17 kwie 2007, 15:17

24 wrz 2008, 11:15

Duszka wczoraj zrobiłam różyczki i wyszły super :ico_brawa_01: Fotki wkleje jak juz skończe cały tort.

A w poprzednim przepisie , z którego robiłam wczesniej porcja żelatyny była 3 razy wieksza i dlatego nie wychodziło.

Jeszcze raz Wielkie dziekuję za pomoc. :ico_sorki:

[ Dodano: 2008-09-25, 22:28 ]
Duszko a mam jeszcze takie pytanko:
Mam zamiar zrobić tort przełożony bitą śmietaną a na wierzch kłedę marcepan.Czy mi się to nie rozpuści?

[ Dodano: 2008-09-29, 14:40 ]
Oto wynik mojej pracy
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Duszka
4000 - letni staruszek
Posty: 4065
Rejestracja: 04 wrz 2007, 17:25

21 paź 2008, 10:53

ulamisiula :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: piękna dekoracja ci wyszła :-) i nie ma za co dziekować jestem po to by służyć pomocą :ico_haha_01:

czytałam na wrzesniówkach ,że śmietana ci popłyneła w lodówce jak stał :ico_olaboga: do śmietany trza dodać troche zelatyny i bedzie git wtedy nie popłynie no i śmietana kremówka 36% dobrze ubita ,jak ubijamy wkładamy pojemnik do miski zimną wodą i tak ubijać ,śmietana też musi b yć dobrze schłodzona

co do tortu to chodzi ci o dekoracje marcepanowe jak tak to raczej to nie ma nic z tym wspólnego, ja nie kładłam jeszcze marcepanu na śmietane ,ale to nie rzutuje jaka ona bedzie , tyle ,ze na śmietane nie kładziemy owoców ,które zawierają dużo soku bo wtedy to masakra( taka rada dla przestrogi) :-)

ulamisiula
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3099
Rejestracja: 17 kwie 2007, 15:17

23 wrz 2009, 12:51

Duszka znów mam problem i jak zawsze mknę do Ciebie.Otóz zastanawiam sie z czego jest lepiej zrobić dekoracjęObrazek
z masy ukrowej bitj śmietany czy masy maślanej?Tort jak zwykle śmietanowo-owocowy.

JOA27
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 2
Rejestracja: 28 lut 2011, 21:37

28 lut 2011, 21:57

Witam,
mam wielki problem i potrzebuję Waszej pomocy, a mianowicie: zakupiłam przez internet znanej firmy już nie piszę jakiej masę cukrową i przyrzady potrzebne do robienia kwiatów, próbowałam zrobić róże niestety mi nie wychodziło, albo masa za bardzo się kleiła a jak dodawałam cukier puder to się kruszyła. Co robię nie tak :ico_olaboga: bardzo potrzebna mi Wasza rada. Czekam na wieści pozdrawiam.

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości