Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

28 paź 2008, 17:59

margarita83, nie wiedzialam o tym krwotoku, rzeczywiscie sprawa nie wygladala wesolo :ico_noniewiem: moze rzeczywiscie w Twoim przypadku CC byloby bezpieczniejsze...

A propos krwi.. to jaka grupe krwi maja Wasze dzieci? Jasper ma A Rh+ ... moj A. ma 0 Rh+, ja mam AB Rh- (niby najrzadsza kombinacja).. no i bylo u nas ryzyko konfliktu serologicznego.

Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

28 paź 2008, 18:07

margarita83, czy to, ze mala ma skaze oznacza, ze pozniej bedzie miala uczulenie na krowie mleko itp.? czy to nie ma wplywu?
Po części może tak być, ale najczęściej do pól roku ustępuje. Czas pokaże jak to będzie. Może tak być że będzie uczulona ale liczę na to że jej to minie, ale kiedy nie wiem. Może wtedy jak już się jelitka uregulują :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
Nie powiedziałabym,że najczęściej do pół roku - u mojego pierwszego dziecka skaza wyszła ok. 2 miesiąca życia i tak jest do dziś a ma już prawie 2 lata i 4 miesiące. Do roku był karmiony piersią i to ja musiałam uważać a po roku i aż do dziś podaję mu mleko bebilon pepti teraz już 2 . A kosztuje ok. 10 zł na receptę a bez recepty ok. 24zł.

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

28 paź 2008, 18:49

MARGARITA - jjejjj, współczuję tych przeżyć poporodowych :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga:

ja wspominam poród okropnie i mam nadzieję, że ten "wąski łuk podłonowy", który był przyczyną cc będzie także wskazaniem do cc podczas drugiego porodu (jesli taki nastapi) i nie będę przechodzić tego horroru przez tyle godzin poraz drugi :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: Niby teraz juz też nie pamiętam tego bólu, ale pamiętałam go jeszcze kilka tygodni temu i potrafiłam go sobie wyobrazić, a teraz już nie, na szczęście... mimo wszystko - za długo to moim zdaniem trwało (ok. 30 godz.), więc nie chciałabym tego przechodzić jeszcze raz, no chyba, że ze 3 razy krócej... wtedy dałabym radę może nawet bez znieczulenia...

SHOO - co do grupy krwi - robiłaś jasperkowi badania? Czy od razu badali grupę krwi w szpitalu? Bo w moim nie badali, więc musiałabym na własną rękę zrobić te badanka... i pewnie wkrótce je zrobię, bo trzeba wiedzieć jaka grupę ma dziecko... Ja mam B+, a mąż - nie mam pojęcia...

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

28 paź 2008, 20:11

SHOO - co do grupy krwi - robiłaś jasperkowi badania? Czy od razu badali grupę krwi w szpitalu?
Tak, od razu po urodzeniu zrobili mu badanie krwi (pewnie dlatego, zeby sprawdzic, czy jest Rh+ czy Rh-).

A dobrze wiedziec jaka grupe krwi maja Twoi bliscy... tak na wszelki wypadek.

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

28 paź 2008, 20:50

Hej sorki, ze sie do Was wtrace

Piszecie o tych herbatkach i ja czasami malemu tez podaje, mam z Nestle koperkowa i nie wiem czy trzeba ja regularnie podawac czy nie :ico_wstydzioch: bo jak czytalöam Wasze wypowiedzi to troche sie zdziwiwlam, ze az tyle Wasze maluchy wypijaja herbatki, mopj Ericzek najwiecje wypil 30 ml wogole mu nie smakuje ta herbatka

A co do mleka to nie wiem czemu Wy juz podajecie mleczko 1???? Ja dokarmiamm malego i mi polozna kazala kupic mleko na ktorym pisze PRE to jest mleko probiotyczne i podaje sie je az do 7 miesiaca :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

28 paź 2008, 22:19

PATI - jakto dlaczego podajemy Nan 1?? To jest mleko modyfikowane początkowe dla niemowląt od pierwszych dni życia...

[ Dodano: 2008-10-28, 21:23 ]
i może powinnaś zmienić herbatkę jesli Twojemu Erikowi nie smakuje...?

moja wypija swoją Hippa jak mleko :)

[ Dodano: 2008-10-28, 21:25 ]
myslę też, że o mleku powinien decydowac pediatra, a nie położna...

ja teraz zapytam lekarza czy mogę podawać Nan 1 jeśli moja Zuzia je dobrze toleruje... Jeśli będzie miała inne sugestie, to się do nich zastosuje...

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

29 paź 2008, 11:36

SHOO - co do grupy krwi - robiłaś jasperkowi badania? Czy od razu badali grupę krwi w szpitalu? Bo w moim nie badali, więc musiałabym na własną rękę zrobić te badanka... i pewnie wkrótce je zrobię, bo trzeba wiedzieć jaka grupę ma dziecko... Ja mam B+, a mąż - nie mam pojęcia...
Majce też nie robili badań i też będę musiała na własną rękę.
Ja mam tak jak shoo B- i w szpitalu nie mieli tej krwi żeby mi przetoczyć i podali mi zerówkę jeden woreczek, a to zdecydowanie za mało. B- jest najrzadszą grupą krwi. U mnie w rodzinie nikt nie ma takiej więc nikt nie mógł jej oddać :ico_olaboga: dlatego tak długo leżałam w szpitalu :ico_olaboga:

Pati85, jeżeli dziecko jest na mleku modyfikowanym to powinno być dopajane a jeżeli karmisz piersią to nie, dlatego że na początku z piersi leci własnie taka "woda" którą dziecko se napije.
A co do mleka to nie wiem czemu Wy juz podajecie mleczko 1???? Ja dokarmiamm malego i mi polozna kazala kupic mleko na ktorym pisze PRE to jest mleko probiotyczne i podaje sie je az do 7 miesiaca :ico_noniewiem:
Mleko probiotyczne jest również mlekiem modyfikowanym i z reguły jedynkę stosuje sie do 4 - 6 m-ca - każde. Mleko probiotyczne jest dodatkowo wzbogacone w kultury bakterii.
Tak więc uważam że nie ma się co zamartwiać na zapas i zarówno Ty jak i Gie powinnyście mieć spokojne głowy :-)

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

29 paź 2008, 11:51

Ja podobnie jak Gie, stosuje sie do zalecen lekarza.. podaje takie mleko, ktore mi zalecil.. i maly poki co (odpukac) ladnie rosnie.. nie ma problemow z kupkami, brzuszkiem itp.
I tak obliczylam, ze w ciagu 24 godzin wypija ok 850 ml tego mleka :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

29 paź 2008, 18:17

Dziewczyny dziękuję za komentarze do zdjęć na n-k.
Wasze dzieciaczki też są cudne:) A Emilka naprawdę wygląda na 4-5 m-cy :-)

Jagna napisz coś proszę :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
Daj znać choć jedną literką :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

[ Dodano: 2008-10-29, 17:18 ]
Jagna może jednak mogłabym ci jakoś pomóc???
Pamiętaj zawsze możesz na mnie/nas liczyć. Jeżeli miałabyś ochotę to na priwie też możesz śmiało pisać :-)

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

29 paź 2008, 18:23

wlasnie Jagna, nie opuszczaj nas!! :ico_sorki:

jak tam Twoje chlopaki? no i Emi? jakies nowosci z frontu? ;-)

w ogole, sensibel chyba juz calkiem zrezygnowala z tiktaka (teraz z "obcasow") :ico_placzek:
sensibel, jezeli to czytasz - zaprzecz :-)

sie nam wykruszaja dziewczyny :/

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”