Miszka w pelni Cie rozumiem, bo nasz lekarz z GP tez Viki trul mlekiem sojowym a ona po nim nic a nic lepiej nie wygladala
Sprawa z dostaniem specjalistycznego mleka w UK nie jest prosta, bo lekarz pierwszego kontaktu nie ma uprawnien do przepisania ci go Moze to zrobic jedynie specjalista (alergolog lub pediatra lub dietetyk). Pozostaje Ci iec jedynie poprosic lekarza w GP o skierowanie do Kliniki dzieciecej na wizyte z alergologiem lub (jesli lekarz odmowi) skontaktuj sie z Health Visitor wasza, poplacz jej w rekaw, wyolbrzym troche dolegliwosci malutkiej i powiedz ze nie mozesz dostac skierowania do alergologa a masz problem z mlekiem (mala ma po nim biegunke, wymiotuje nadal, wysypka sie utrzymuje itp.). Sorki, ze namawiam Cie do klamstwa, ale z mojego doswiadczenia wynika ze tylko w ten sposob masz szanse by sie porzadnie Wami zajeto
Co do mlek to w Anglii maja ich o ironio o wiele wiekszy wybor niz w Polsce ale nie chca ich za bardzo przepisywac Mozesz wybierac miedzy:
- mlekiem sojowym (najbardziej popularne i maje kilka firm; Heinz, Enfamil i Cow&Gate); u mojej Viki tylko pogorszylo jej stan...
- Nutramigenem
- Neocate (to odpowiednik polskiego Bebilon Amino, czyli mleka dla dzieci z najgorsza postacia alergii),
- SMA Lactose Free (super w smaku, super w zapachu) i na nim jest wlasnie moja Viki...
Jesli chodzi o masci i itp. to mozesz skorzystac z:
- najprostszego E45 (upewnij sie ze wersji dla dzieciaczkow),
- Aveeno Lotion (na recepte, do smarowania cialka) z podobnych skladnikow jak Exomega,
- Epaderm (to krem ktory mozesz dodawac do kapieli i uzywac jako mydla, tez na recepte),
- Diprobase, Ultrabase (w wersji kremu - nie sterydowej!) do smarowania cialka,
-Eucerin (do kapieli),
- Oilatum (do kapieli, smarowania, tez mozesz je poprosic na recepte).
Jesli chodzi o Exomege (ktora u Viki dziala cuda) to mozesz ja kupic w UK na stronie: http://www.escentual.com/a-derma/?gclid ... 1AodYUuBNQ Przy zamowieniu powyzej £40 nie placisz za przesylke. Przysylaja ci zamowienie w ciagu 2-3 dni.
Lekarz ma obowiazek przepisania Ci kremu o ktory poprosisz, wiec nie odpuszczaj.
Zycze powodzenia z GP i mam nadzieje, ze jak najszybciej skontaktuja Was z alergologiem.
Jesli bedziesz miala jakies pytania to pisz smialo. Jak mi sie jeszcze cos przypomni to napisze.
Powodzenia!!!
[ Dodano: 2008-11-10, 13:27 ]
miszka jesli lekarz bedzie ci robil problemy i nie dostaniesz mleka to daj znac... Ja mam w szafce Neocate oraz duuuuuzy zapas SMA Lactose Free to Ci wysle... Musze jedynie doczytac czy nadaja sie one dla takiego maluszka jak Natalka.
Jesli z kremami masz jakis problem, tez daj znac... Viki juz tyle smarowania nie potrzebuje, wiec w szafce mam niezly zapas masci, dodatkow do kapieli itd. Jak tylko potrzebujesz to ci podesle...
My dostajemy je na recepte wiec o nic sie nie martw...