Awatar użytkownika
Sylwia.O.
4000 - letni staruszek

09 lut 2009, 20:43

SylwiaO. podziel sie dobrym przepisem na biszkopt
BISZKOPT
6 jaj
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag mąki
15 dag cukru
Bialka ubić z cukrem na sztywną pianę. 6 żółtek wymieszać na talerzu z proszkiem do pieczenia i octem aż się zrobi "piana". Dodać żółtka do piany z białek i mieszać łyzka drewnianą (w sumie to ja i metalowa tez mieszam ale w przepisie jest drewniana). Potem dodac mąkę i razem wymieszać. Wlożyc do formy z dnem wyłozonym pergaminem. Piec w temp 180 stopni 50 min do 1 godziny. No i co najwazniejsze to po wyjęciu z piekarnika należy biszkopt odwrócić do góry dnem i w takiej pozycji musi ostygnąć bo inaczej to może się zapaść.
Ja piekę biszkopt w tortownicy która ma 27 cm srednicy i przewaznie po upieczenieu jest prawie pełna.
[ Dodano: 2009-02-09, 19:45 ]
Szybko się robi i biszkopt jest super. potem wystarczy pokroić na 3 cześci nasączyć i przelożyc dźemem i bitą smietaną i tort pycha

Awatar użytkownika
asiab
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 lut 2009, 20:47

u nas będzie alkohol i goście na 18 i jak znając naszą rodzinkę to posiedzą do jakiejś 1-2 w nocy także ja muszę naszykować
no chyba że :ico_wstydzioch: to tak pewnie duuuzo zjedzą :-)

A co tu dzisiaj tak spokojnie laski pzrecież mamy poniedziałek :ico_nienie: a nie wekend :ico_noniewiem:

Franek już spi od 19.20 bo spał dzis tylko raz w dzień pewnie obudzi mi sie za godz i bedzie wyspany .

A wecie co jak mi teraz tyak dziwnie bez nauki jakos dzień taki dłuższy :-D

emilia7895
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 lut 2009, 20:48

Sylwia ja robie tak samo, tylko nie wiem ile to jest 15 dag
ja daje 6 lyzek cukru i 6 lyzek maki ale krupczatki
pieke z termoobiegiem 180 stopni 25 min
i nie odwracam do gory dnem, nigdy mi sie jeszcze nie zapadl :ico_oczko:

ja tez bym sama zrobila tort, ale za duzo tego..... nie wyrobilabym sie...

malgoska
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

09 lut 2009, 20:58

a ja robię biszkopt tak:
ubijam na sztywno 6 białek, dodaję szklankę cukru i żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia i szklankę mąki. Oczywiście wszystko robi za mnie mikser, ja tylko dodaję co około minutę kolejny składnik :-D A potem ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem i piekę 35-40 minut w temp. 180 stopni. I jak wyciągam z piekarnika to dwa razy rzucam dnem na podłogę i nie upada :-D
Mojej mamie nigdy biszkopt nie wychodził a jak ją tego przepisu nauczyłam to ma biszkopty jak ta lala.

Tosia już śpi - najpierw mi pomagała smażyć naleśniki i zrobić z nich krokiety. Potem ją wrzuciłam do wanny w łazience, spłukałam z piany, zapakowałam w piżamę, dałam butlę i wyszłam. Przed chwilą słyszałam odgłos echa w pustej butelce, ciche westchnięcie - znak, że córuś śpi :-D

Asiu cieszę się, że służą Wam nowe pieluszki :ico_brawa_01: U nas niestety te BabyCare uczuliły Tosię :ico_zly: Dostała wysypkę na całej cipuszce i pupie. Eh - ogólnie pieluszki świetne, ale jak się okazuje nie dla nas.

emilia7895
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 lut 2009, 21:02

25 min
sorki 35 min :ico_wstydzioch:

malgoska
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

09 lut 2009, 21:04

Emilko jak Marcelek się czuje po nowych lekach?

[ Dodano: 2009-02-09, 20:12 ]
http://www.allegro.pl/item540594607_naj ... oscie.html co o tym myślicie jako prezent na roczek? Tosi chrzestna chce wózek dla lalek kupić, bo mała nie ma a się bawi u innych.

emilia7895
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 lut 2009, 21:35

Emilko jak Marcelek się czuje po nowych lekach?
dzieki, nie chce zapeszyc, ale narazie jakby lepiej, ladnie sie bawi, zaraz idziemy spac, ciekawe jak nocka

Awatar użytkownika
Anuszka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 lut 2009, 22:17

hej, dziewczynki, rpzyszlam sie przywitac, bo zalatana byla dzis :-)

Emilko, zapalenie oskrzeli, niefaknie. KOniecznie idz do innego lekarza. Homeopatia ... wiesz, no ja nie stosuje i mało wierzę w działąnie tych leków, ale skoro kous pomaga to super.

Tyle ze zapalenie oskrzeli u niemowlaka musi byc pod kontrola lekarza. NIe zastanawiaj się.

A jeszcze niedawno mowili, ze nic mu nie ejst, znajdz sobie innego lekarza, normlanie oknowały takie, że ręce bolą...

Dobranoc laseczki :-) :ico_spanko: do jutra! :ico_buziaczki_big:

Awatar użytkownika
Sylwia.O.
4000 - letni staruszek

09 lut 2009, 22:37

nie odwracam do gory dnem, nigdy mi sie jeszcze nie zapadl
ja chyba wole odwrócić i mieć pewnoć że będzie ok :ico_noniewiem:
co o tym myślicie jako prezent na roczek?
jak dla mnie super prezent. Jak nieteraz to za 2-3miesiące napewno tym się bedzie bawić. Ja tez planuje Julci na roczek wózek dla lalek kupić.

[ Dodano: 2009-02-09, 22:13 ]
ja zmykam chyba spac bo i tak nikogo nie ma :ico_placzek:
Anuszka a Ty w nonono powinnas dostać. Po 21 sę witasz :ico_olaboga: normalnie wstyd. O tej godzinie to sie żegnamy po całym dniu rozmow :-D

[ Dodano: 2009-02-10, 06:57 ]
Witam od rana :ico_kawa: :ico_kawa: :ico_kawa: :ico_kawa: :ico_kawa: :ico_kawa: :ico_kawa: :ico_kawa: :ico_kawa:
Moje małe cholerstwo wstalo o 6 :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly:

Awatar użytkownika
asiab
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 lut 2009, 09:46

Doberek :-) :-)

Nie spimy od 7 jak zawsze nocka średnia bo czesto sie franek budził do cyca :ico_spanko: . Acha mialam pisać że od kilku dni apetyt mu wrócił :-D i ładnie je. Teraz zjadł na śniadanie jajecznice z 1 jajeczka na masełku i troche chlebka.

Wczoraj dałam Frankowi jabłuszko w kawałku żeby sobie gryzł i narazie mu nie dam ile miałam stracha bo mało co sie nie zaksztusił ciągle miał odruchy wymiotne.

Nas czeka szczepienie to na roczek ale kurka w taką pogode szczepic jest tyle wirusów :ico_olaboga: nie wiem boje sie bo dziecko musi byc całkiem zdrowe a franek czasem kicha ,czasem cos tam mu w nosku świsszczy .

A co do wózka na roczek na prezent my kupilismy chrzesnicy męza do tej pory sie nim bawi a ma 4 latka a na roczek to go sobie pchała i uczyła sie przy nim chodzic .

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”