BISZKOPTSylwiaO. podziel sie dobrym przepisem na biszkopt
6 jaj
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag mąki
15 dag cukru
Bialka ubić z cukrem na sztywną pianę. 6 żółtek wymieszać na talerzu z proszkiem do pieczenia i octem aż się zrobi "piana". Dodać żółtka do piany z białek i mieszać łyzka drewnianą (w sumie to ja i metalowa tez mieszam ale w przepisie jest drewniana). Potem dodac mąkę i razem wymieszać. Wlożyc do formy z dnem wyłozonym pergaminem. Piec w temp 180 stopni 50 min do 1 godziny. No i co najwazniejsze to po wyjęciu z piekarnika należy biszkopt odwrócić do góry dnem i w takiej pozycji musi ostygnąć bo inaczej to może się zapaść.
Ja piekę biszkopt w tortownicy która ma 27 cm srednicy i przewaznie po upieczenieu jest prawie pełna.
[ Dodano: 2009-02-09, 19:45 ]
Szybko się robi i biszkopt jest super. potem wystarczy pokroić na 3 cześci nasączyć i przelożyc dźemem i bitą smietaną i tort pycha