Pączki drożdżowe
1/2 kostki drożdży
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru z tego robimy rozczyn
1 szkl.mąki
na ciasto
2 jaja -całe
3 żółtka
łyżeczka octu
sól(szczypta)
10 dag.margaryny
ok. 1 kg. mąki
i szczypta cukru do poprawienia klarowności ciasta
1 litr oleju
+ ziemniak obrany w plastry
marmolada twarda
cukier puder
na rozczyn: mleko zagrzać tak aby nie było gorące -ciepłe-bardzo ważna rzecz jest to podstawa kolejność jest też podstawą(dla początkujacych) ,potem dodać cukier,a na końcu drożdze rostopić i wymieszać ,a na końcu wsypujemy mąke i energicznie pare sekund mieszamy ,w miare dokładnie zeby rozprowadzić dobrze.ODSTAWIAMY DO GARY-wyrośnięcia w ciepłe miejsce najlepiej przy grzejniuku ,a nie na przykrywając ściereczką -drożdze szybko rosną wiec radze patrzeć ,żeby nie wyszły z garka ,muszą podwoić swoją objętość.
na ciasto: do miski dużej ,wsypujemy mąke,jaja całe + żółtka,ocet,sól ,cukier,margaryne rozstapiamy, ostudzoną wlać na końcu dodać przygotowany rozczyn drożdżowy i wyrabiać ,dobrze wyrobione ciasto nie klei sie do ręki ,wyrobione odstawiamy do garowania-wyrośnięcia przykrywając ściereczką ,przy kaloryferku .ciasto musi podwoić swoją objętość rośnie od 1-1,5 h.
Formować placki małe dodająć ok. łyżeczki marmolady, sklejać jak pierogi i formować kulki ,kładąc na gołym blacie -tacy ,nie sypać mąki .Położyć przy kaloryferku przykryte sciereczką i czekać aż wyrosną pare min.
Garnek wysoki dosyć i w miare szeroki na 3-4 pączki ,jak olej sie rozgrzeje wrzucić talarki ze 2-3 ziemniaczka i kłaść pączki ,pączek bedzie dobry jak pojawi sie taki żółty paseczek wkoło potem odwracamy na druga strone , smażyć na małym ogniu ,za kazdym razem wkłądamy nowe plastry ziemniaka do kazdej porcji pączków, ostrudzić ,posypać pudrem iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii????????????????????
jemy
dla niewtajemniczonych wkładam plastry ziemniaka dlatego ,że wtedy pączki nie piją oleju ciasto jest puszyste i bardzo smaczne
życze smacznego
proces robienia ciasta moze sie wydawać komuś długi i żmudny ,ale chciałam jak najwiecej przekazać waznych wskazówek, ale w rzeczywistości robi sie szybciutko to tylko tak wygląda -niestety lae to ciasto drożdzowe
potem wkleje fotke z tłustego czwartku