12 maja 2009, 18:50
Hej
A ja znlazłam się w takiej sytuacji,że już teraz zostaliśmy zmuszeni do zapisania Filipa od wrześnbia do 1 klasy.
Wybraliśmy szkołę prywatną, która rządzi się swoimi prawami i nie będzie w niej już zerówki, oczywiście mogłabym zostawić go na rok w przedszkolu i od przyszłego roku posłać go do 1 klasy, z tym,że wtedy będzie on w niej najstarszy. Tak źle i tak niedobrze.
Suma sumarum od kwietnia Filip uczęszcza już do zerówki w w/w szkole,posłałam go niechętnie,bo uważałam,że skracam mu dzieciństwo o rok.,poza tym na początku posłaliśmy go na tydzień na próbę, szczerze mówiąc liczyłam na to,że pani stwierdzi,że Filip nie dorósł do szkoły jeszcze i przeżyłam szok,bo moje dziecko oświadczyło mi,żed do przedszkola nie wraca!!!! Zaklimatyzował się rewelacyjnie, przez miesiąc nauczył się dość płynnie czytać i o przedszkolu słyszeć nie chce, starsi koledzy wcale nie wyprzedzają go,a wręcz np manualnie moje dziecko jest górą i z wycinania, klejenia i rysowania zbiera szóstki.
Programy zerówki i "nowej" pierwszej klasy są ponoć praktycznie identyczne. W każdym raziw póki co nie żałuję mojej decyzji,ale jak będzie sobie radxził później mój 6-ciolatek czas pokaże