Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 kwie 2009, 11:05

Fajnie... jak przyjade do Ciebie na wakacje, to bedziemy sie mogly wymieniac ciuchami :ico_oczko: :ico_oczko: aa nieee... sorry, Ty masz ze 3 rozmiary mniejsze... glupia ja... :ico_puknij: :ico_puknij: :-D :-D :-D
beda pasowac ;-) nie boj nic :-D
my poki co jestesmy troche opznione w tych wszystkich etapach rozwoju... czasem mysle, ze to przez to, ze Su nie jest puszczana na podloge (tzn. jest nieraz jak jej porozkladam koce). Moze wtedy szybciej by sie wszystko ruszylo...
i mnie sie tak wydaje... tak sobie o tym myslalam i w sumie Maja od poczatku byla kladziona na dywanie i mogla bez oporow robic, co chciala... u nas, jak jeszcze nie mielismy dywanu, to maly czasami (rzadko) lezal na kocyku, a glownie w bujaczku.. no i sila rzeczy, nic nie robil, a ja narzekalam, ze on lezy jak kloda :ico_noniewiem:
ale od czasu, jak zaczelam go "puszczac" na dywan codziennie, prawie non stop, to tak przyspieszyl z rozwojem fizycznym, ze nie nadazam za nim :-)

Pati85, no u nas w sumie wychodza 4 posilki mleczne i 1 bezmleczny.. i jak na moje oko, to ten schemat jest wykonalny, ale tak, jak pisze Iwona, Erik rosnie, przybiera na wadze, wiec na pewno go dobrze karmisz :-)
skad ja wezme kaszke zbozowa glutenowa tutaj?
hmm.. tutaj tak jest, ze wiekszosc kaszek jest glutenowych (Nestle itp.), a jak jest bezglutenowa, to jest wyraznie na niej napisane... na glutenowych nic nie jest napisane
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2009, 11:14 przez shoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 kwie 2009, 11:06

ale nie podaje mu kaszy mannej, nawet nie wiem czy w Niemczech jest cos takiego
pewnie jest, musiałabyś poszukać w markecie. Ja kupuję zwykłą kaszę manne i jak gotuję zupkę to pod koniec gotowania wsypuję pół łyżeczki. Nie robię tego za kazdym razem tylko jak mi sie przypomni.

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 kwie 2009, 11:10

Wasze maluchy jedza juz rybke????
ja podalam moze z 4 razy... ale maly nie lubi, ma odruch wymiotny :ico_noniewiem:
Ja to tylko karmie Eryka sloiczkami, tu nie ma zupek i dlatego poprosilam znajoma, zeb ymi z PL przywiozla kilka, a jak pojda w maju to tez sobie przywioze.
tu tez nie ma zupek... dlatego, ja czasami robie taka bardziej wodnista papke (niz te sloiczkowe) i dodaje troche kaszki.... i to chyba mozna nazwac zupka :-D
a kaszy manny tez jeszcze nie gotowalam, chociaz znalazlam tu cos takiego i rozszyfrowalam hiszpanska nazwe

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 kwie 2009, 11:20

Pati85, no u nas w sumie wychodza 4 posilki mleczne i 1 bezmleczny.. i jak na moje oko, to ten schemat jest wykonalny,
no to fajnie, ze Ci sie udaje, Japsrek moze chetniej je, bo Erik to czesto nie chce jesc, wypil 150 ml mleka o 5.30, dalam mu teraz mleko i wypil tylko 90 ml wyciaga, odpycha raczkami, nie wiem czemu teraz tak slabo je.
Nie moge mu tylko w kolko deserkow podawac :ico_noniewiem: juz sama nie wiem co mam robic do zjedzenia.

MUsze kupic ten blender to bede sama cos robila, tylko owocki bede mu kupowala w sloiczkach

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 kwie 2009, 11:20

shoo, i mnie sie tak wydaje... tak sobie o tym myslalam i w sumie Maja od poczatku byla kladziona na dywanie i mogla bez oporow robic, co chciala...
No mnie też się wydaje że Maja miała dużo swobody i faktycznie robiła co chciała, teraz już tak nie jest ;-)

Dlatego napisałam wcześniej że wypuszczam ją z kojca le nie za często, boję się że zaraz zacznie śmigać :ico_szoking:

Pati na pewno dobrze karmisz Erika, u nas są 3 butle na dobę, raz kaszka na gęsto na mleko i obiadek z deserkiem ze słoiczka. Maja mleka zjada max 140 na jedno posiedzenie, zdarza się że zje 80 i ma dosyć - to jest bardzo mało, nawet lekarz mi mówił, ale co zrobić :ico_noniewiem:

[ Dodano: 2009-04-16, 11:23 ]
Pati85, a może małemu ząbki idą???
Majce jak szła ta druga jedynka to prawie nic nie jadła i mało co piła, do tego te zapalenie ucha i masakra. Dziecko przez 2 doby zjadła chyba z 2 butle mleka i to takie po 70, to dopiero masakra była.

Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 kwie 2009, 11:23

Gie napisał/a:
my poki co jestesmy troche opznione w tych wszystkich etapach rozwoju... czasem mysle, ze to przez to, ze Su nie jest puszczana na podloge (tzn. jest nieraz jak jej porozkladam koce). Moze wtedy szybciej by sie wszystko ruszylo...

i mnie sie tak wydaje... tak sobie o tym myslalam i w sumie Maja od poczatku byla kladziona na dywanie i mogla bez oporow robic, co chciala... u nas, jak jeszcze nie mielismy dywanu, to maly czasami (rzadko) lezal na kocyku, a glownie w bujaczki.. no i sila rzeczy, nic nie robil, a ja narzekalam, ze on lezy jak kloda :ico_noniewiem:
ale od czasu, jak zaczelam go "puszczac" na dywan codziennie, prawie non stop, to tak przyspieszyl z rozwojem fizycznym, ze nie nadazam za nim :-)
Otóż już 3-miesięczne dziecko powinno spędzać w foteliku jak najmniej czasu.
Krótkie chwile w ciągu dnia i na pewno nie powinno tam zasypiać i
spać. Takie dziecko jest dzieckiem już "podłogowym". Powinno spędzać
jak najwięcej czasu na płasko, na karimacie, na podłodze.
W foteliku, leżaczku dziecko nie ma możliwości się obracać i
przygotowywać się do pełzania, obrotów, czworakowania.
Proszę użyć wszystkich swoich możliwości, aby przyzwyczaić
do leżenia na podłodze, proszę razem z dzieckiem się kłaść, turlać i bawić na
leżąco na materacu, karimacie itp. To żmudne zadanie, ale konieczne.

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 kwie 2009, 11:23

a kaszy manny tez jeszcze nie gotowalam, chociaz znalazlam tu cos takiego i rozszyfrowalam hiszpanska nazwe
ja musze podpytac moja znajoma mieszka tutaj, jej cora ma 1,5 roczku wiec ona na pewno bedzie wiedziala

[ Dodano: 2009-04-16, 11:25 ]
Pati85, a może małemu ząbki idą???
ida ida, juz jednyka prawa nam sie przebila, czekalismy na te zabki 4 miechy, bo jak skonczy dwa to juz sie zaczelo, a dopiero teraz jeden zabek sie przebil, jeszcze nie caly, slabo widac, ale z dnia na dzien coraz lepiej

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 kwie 2009, 11:27

Iwona H, he he he ty na wszystko znajdziesz jakąś mądrość w necie ;-)

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 kwie 2009, 11:27

Moj Erik calymi dniami lezy na podlodze i sie bawi, ma zabawki i mate i tak spedza dzien.

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 kwie 2009, 11:32

moja SU je zazwyczaj rano owsianke na gesto, potem mleko raz, lub dwa razy, potem obiadek, potem mleko i deserek i znowu mleko... ja na razie kaszy manny tez nie dodaje, bo boje sie, ze znowu bedzie miala problemy z kupka - z kaszek tez zrezygnowalam...

Zuzia tez wypija max. 150 ml mleka... :ico_noniewiem: :ico_noniewiem: :ico_noniewiem:

wczoraj pierwszy raz jadla jakis sloiczek ze schabem (po 8 m-cu) i znalazlam sloiczki z suszonymi sliwkami i jablkiem... Probowalam - pyyycha... :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

a wiecie, mi sie popsula pralka :ico_olaboga: :ico_olaboga: przedwczoraj chyba... nie wiruje mi i nie wypompowuje wody!!! Poprosze dzisiaj pana, zeby zawolal jakiego "eksperta", zeby look'nal... mam nadzieje, ze to jakas bzdura i nie bedziemy musieli kupowac nowej pralki - ta ma dopiero 4 lata... :ico_olaboga: :ico_olaboga:

i wczoraj przyszly znowu ciuszki z allegro dla malej... po 5 szt. spiochow, "bodów" :-D :ico_oczko: i kaftanikow... jak zwykle od tej samej Pani... Zaplacilam chyba 178 zl.

[ Dodano: 2009-04-16, 11:33 ]
aaa, MARGARITA - w obrazku z zebalkami malej brakuje Ci literki "n" w wyrazie "jedyneczki" :ico_wstydzioch:

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”