Poczytałam sobie temat bo noszę się z zamiarem założenia skalniaka... Mam takie miejsce na podwórku, bo trudno to ogrodem nazwać, które tworzy małą skarpę. Zrównać tego terenu nie można z trawnikiem bo po prostu jest przy podjeździe który został podniesiony - musiało tak być bo jak zrobili ulicę asfaltową to jej teren bardzo się podniósł. Więc mam dość stromy zjazd na podwórko.
No i na tej skarpie myślałam o skalniaku, bo taki obrośnięty trawą uskok, zabezpieczony jakimimś bloczkami z kostki brukowej, nie wygląda fajnie...
Z tego co czytam to będę musiała zerwać trawę, wykopać trochę ziemi, podsypać gruzem dla drenażu, poukadać kamienie, zasypać ziemią no i wsadzić roślinki... Taki jest plan... Muszę się wybrać po jakieś kamienie - chcę parę większych, a nie dużo drobnych....
Rośliny wolałabym wieloletnie bo ogólnie to ja średnio lubię prace w ogrodzie
Wychowałam się na wsi i w życiu już siętyle naplewiłam, nakopałam i nasadziłam że chyba mam dość
Zresztą nigdy tego nie lubiłam za bardzo...
Jeśli jest tu jeszcze ktoś kto może mi coś podpowiedzieć to będę wdzięczna. Może też bardziej by mnie to zmobilizowało do roboty
Moje wątpliwości:
- jakie kamienie będą najlepsze???? podobno nie na wszystkich roślinki chcą dobrze rosnąć...
- czy ziemię trzeba zmieszać z czymś czy mogę dać tą którą wykopię????
Sama jestem ciekawa czy coś z tego mi wyjdzie...