iw_rybka chodziło mi o to żeby mięsko zmielić do przepisiku, a jakie to już sprawa indywidualna co lubicie, może być i indyk i baranina i wołowe i wieprzowe, najlepiej wybrać 2 rodzaje i pomieszać
no to kontynuujmy
aha, będzie trzeba jeszcze oliwę z oliwek i można wiórki zmrożonego masła, a dla chętnych pomidorek
czas przygotowania to nie dłużej jak 30 minutek
ziemniaczki obieramy i kroimy na plasterki, niezbyt grube, jak macie takie urządzonko do robienia plasterków z ogórka to można wykorzystać, ja kroiłam na krajalnicy do chleba i też było OK, tylko nie bardzo grube bo Wam się potem nie upieką
naczynko smarujemy oliwą i układamy warstwę ziemniaczków (ja je posypuję przyprawą), na nią idzie mięsko
mięsko zmielone doprawiamy do smaku czym lubicie (może być jakaś gotowa przyprawa, można wykorzystać wegetę, pieprz i sól, kminek, zioła...), do mięska wlewamy przygotowany wg przepisu na opakowaniu sos Napoli, jeśli chcecie żeby mięsko było bardziej zwarte to można tak jak przy sznyclach dodać jajko i sporą łyżkę bułki tartej, wszystko wymieszać i na ziemniaczki, potem można dać np. pomidorka obranego ze skórki i pokrojonego w plastry i znowu ziemniaczki z przyprawą, na wierzchu lejemy zalewą
zalewę przygotowujemy z kubeczka śmietany (ja używam tej z KrasnegoStawu) zmiksowanego z jajkiem i do tego ścieramy około szklanki żółtego sera (można też wszystko razem zmiksować w mikserze, wtedy nie trzeba ucierać sera, a można wrzucić w mniejszych kawałkach)
na wierzchu posypujemy troszkę bułką tartą (ale nie za dużo), można położyć wiórki masełka zmrożonego na wierzchu jak ktoś lubi takie smaczki delikatniejsze
wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200'C i pieczemy jakieś 50 minut, jak jest gotowa to ma ładny przyrumieniony kolor i nieco odstaje od formy bokami
smacznego
[ Dodano: 2009-05-16, 21:35 ]
ok, spadam bo ponoć Eurowizja dziś, może jeszcze zdążę
miłego wieczorku