marta ten wynik świadczy o niedoczynnosci tarczycy, ale pełen obraz daje badanie ft3 i ft4 + przeciwciała potem i usg oczywiscie. Przede wsyztskim - to ze jest guz o niczym nie swiadczy
Miałam dokałdne podobną sytuację jak Twoja mama tyle że w wieku 15 lat. A tarczyca lubi odzywać sie w przypadku zmiany gospodarki hormonalnej - dojrzewanie, ciaża, poród, menopauza...
wykryto u mnie niedoczynnosć tarczycy; w tym czasie wciąż chudłam, miałam bardzo szorstką skórę i na okragło mdlałam - osłabiona byłam. Okazło sie że to niedoczynnośc dosć spora, do tego w Klinice Endykronologii w poznaniu wykryto dwa guzki. Miałam szczęście i załapałam sie na jakiś pilotażowy program dzięki któremu trafiłam do świetnych specjalistów i do tego leki miałam za darmo, pokrywali przejazd i w ogóle. Po roku wszystko mi wyrównali
W każdym razie - do dzis jestem pod kontrolą - badam hormony raz w roku; usg teraz już rzadziej; guzki są - cały czas takie same; wyniki tarczycy swietne
Przde wszyttksim - głowka do góry a po drugie - poszukajcie w swoim mieście dobrego endykrynologa, bo sama sie przekonałam, ze czasem o nich trudno