Awatar użytkownika
rybka80
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3622
Rejestracja: 06 mar 2009, 14:57

11 lis 2009, 20:45

to smazyc jak kotleciki, czyli grubiej czy jak placuszki ???
ja nakłądam łyżką stołową takie małe kotleciki
jedne są grubsze drugie ciensze
to nie ma znaczenia
ale osobiscie wole jak s amniejsze bo wtedy lepiej sie je przeklada na druga strone i ladniej na talerzu wygladaja

katke
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3258
Rejestracja: 14 sty 2009, 02:47

11 lis 2009, 22:39

Gabi, ale u nas kupne krokiety sa bleeee, a ja zas nalesniki robie jak podeszwy :-D :-D :-D

agusia22
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2159
Rejestracja: 16 gru 2008, 12:35

11 lis 2009, 22:50

A moze faszerowane pieczarki

- kilka(naście) dużych pieczarek
- mięso mielone (z pół kilograma)
- cebulka
-natka pietruszki
-2 jajka
-łyżka kaszy manny
-trochę bułki tartej
-sól ,pieprz, ulubione przyprawy
-majonez

odrywamy pieczarkom nóżki , siekamy na drobno,pieczarki obieramy ze skórki ,posypujemy z obydwu stron przyprawami i niech poczekają jak zrobimy farsz.
do mielonego mięsa dodajemy posiekane nóżki pieczarek, cebulkę pokrojoną kostkę , posiekaną natkę pietruszki , jajka , bułkę ,mannę , wyrabiamy , doprawiamy do smaku.
nakładamy kopiaste porcje farszu w kapelusze pieczarek i smarujemy majonezem.
układamy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania i wsuwamy do ciepłego piekarnika!
są upieczone po 15-20 minutach

Awatar użytkownika
zaczarowana
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3616
Rejestracja: 23 kwie 2009, 16:34

12 lis 2009, 01:07

bigos :-) :-D hihi
albo strogonova- rewelacja

Składniki:
500 g mięsa niekoniecznie wolowiny, mogą być pokrojone parówki- smak rewelacyjny
Cebula
300 g pieczarek
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1-1,5 szklanki bulionu mięsnego
0,5-1 lyżka mąki
Śmietana do zabielenia
Sól,pieprz
Szczypta ostrej papryki (niekoniecznie)
można dodać pomidorki koktailowe albo malinowe i dusić razem z pieczarkami

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę,podsmażyć,przelożyć do rondla.Tak samo zrobić z cebulą i pieczarkami pokrojonymi w plasterki.Następnie wlać rosól(ilość zależna od tego ile chce się uzyskać sosu),koncentrat i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 min.Mąkę rozmieszać w odrobinie wody i wlać do mięsa.Poczekać aż się zagotuje.Natępnie wlać śmietanę,posolić,popieprzyć i wrzucić szczyptę ostrej papryki. Na koniec dobrze jest wrzucić trochę pokrojonej natki pietruszki.

[ Dodano: 2009-11-12, 00:10 ]
zapomniałam dodać, że podawać z bułeczkami albo chlebem :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
edulita
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3326
Rejestracja: 07 gru 2007, 02:10

12 lis 2009, 11:49

Ja jak robie urodziny mojej córci z roczkiem też tak było robiłam tylko na słodko tort i ciasta do tego kawa, herbata :-) bo najblizszej rodziny wychodzi u mnie 20 osób i chyba jak bym miała szykować dla takiego pułku to bym już nie miała ochoty na impreze :-D
A może spróbuj z takich dań np z winiary tych z woreczkem kurczak lub rzeberka do tego ryż i sałata z warzywami w jakimś sosiku -szybko i pysznie :-)

katke
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3258
Rejestracja: 14 sty 2009, 02:47

12 lis 2009, 17:03

edulita, tez mial byc tylko tor i kawa, ale tydzien temu bylismy na roczku i tam poprostu przegieli, jak wesele, obiad dwa dania, 4 rodzaje miesa itd. ja tak nie zamierzam, ale kilka osob bedzie po pracy wiec cos na cieplo by sie przydalo, na zimno beda, koreczki, wedlinka, i salatki (oczywiscie kupione), ciasto i tort tez z cukierni :ico_oczko: Gdyby to byla moja rodzina to napewno trot by wystraczyl,ale to beda znajomi , wiec roznie do tego podchodza, sa tacy co mowia zebym nic nie robila i tacy co by pewnie cos zjedli :-D

Awatar użytkownika
szkielko
Seryjna gaduła
Seryjna gaduła
Posty: 489
Rejestracja: 18 paź 2009, 00:04

12 lis 2009, 18:17

katke, moze leczo danie szybkie jednogarnkowe

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość