bigos
hihi
albo strogonova- rewelacja
Składniki:
500 g mięsa niekoniecznie wolowiny, mogą być pokrojone parówki- smak rewelacyjny
Cebula
300 g pieczarek
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1-1,5 szklanki bulionu mięsnego
0,5-1 lyżka mąki
Śmietana do zabielenia
Sól,pieprz
Szczypta ostrej papryki (niekoniecznie)
można dodać pomidorki koktailowe albo malinowe i dusić razem z pieczarkami
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę,podsmażyć,przelożyć do rondla.Tak samo zrobić z cebulą i pieczarkami pokrojonymi w plasterki.Następnie wlać rosól(ilość zależna od tego ile chce się uzyskać sosu),koncentrat i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 min.Mąkę rozmieszać w odrobinie wody i wlać do mięsa.Poczekać aż się zagotuje.Natępnie wlać śmietanę,posolić,popieprzyć i wrzucić szczyptę ostrej papryki. Na koniec dobrze jest wrzucić trochę pokrojonej natki pietruszki.
[ Dodano: 2009-11-12, 00:10 ]
zapomniałam dodać, że podawać z bułeczkami albo chlebem