geheimnis, pierwsze możesz kupić małe - bo jakby okazało się że dzidzi nie będzie pasować - mniej ci zostanie. A jak się sprawdzi - kupisz kolejne już w dużym.
Może i masz rację.Pewnie tak zrobię
Mam pytanie - liczycie codzienni ruchy??? Bo niby zalecają w ostatnich miesiącach ale ja nie bardzo wiem jak - przecież nie cały dzień. Coś słyszałam że w okresie aktywności dzidzi powinno się naliczyć conajmniej 10 ruchów w ciągu godziny. Wiecie coś dokładniej na ten temat????
Ja liczyłam,tak jak mi w szpitalu kazali,tzn 3 razy dziennie,w okresie aktywności dzidzi czyli zazwyczaj po posiłkach.Ruchów powinno być przynajmniej 10,jak tyle naliczycie to koniec.
Jest jeszcze jedna metoda,ale ja jej nie stosuję,choć jest dużo łatwiejsza,ale trzeba prowadzić wykres.
Liczenie rozpoczyna się od godziny 9:00 rano. Notuje się, o której godzinie nastąpił 10. ruch płodu (z dokładnością do 30 min). Wynik nanosi się na wykres, na którego osi poziomej są kolejne dni ciąży, a na pionowej czas podzielony na okresy półgodzinne. Przykładowo, gdy 10. ruch wypada o godzinie 14:10, zaznacza się na wykresie obszar pomiędzy godziną 14:00 a 14:30. Jeżeli do godziny 21:00 nie wystąpił 10. ruch płodu, to w specjalnym dodatkowym dolnym obszarze wykresu stawia się znak przy takiej liczbie ruchów płodu, jaką naliczono do godziny 21:00.
wykres wygląda wtedy tak:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/p ... Wykres.jpg
Dla mnie to za dużo zachodu,jestem zbyt leniwa na takie wykresy.Z resztą gadałam z moją ginką i powiedziała że mogę liczyć tą swoją metodą,zapoznaną w szpitalu.