leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

19 lis 2009, 12:16

hejka

iw_rybka, ale jazda z tym szpitalem :ico_zly: wsciec sie mozna :ico_zly: :ico_puknij: :ico_puknij:
ale wazne ze jestescie w domku, oby mala posiedziala jeszcze w brzuszku :ico_sorki: :ico_sorki:

geheimnis, no to maz zaskoczke niezla zrobil wczoraj :ico_brawa_01: fajnie ze juz lozeczko macie
my tez moglibysmy juz kupic ale znajac mnie to zaraz bym chciala je rozkladac :ico_haha_01: :ico_puknij:

Helen, fajnie ze moglas "wymacac" dzidzie :ico_brawa_01:

co do meczow to ja b czesto z mezem ogladam :-) nawet lubie to ale jak jest jakas dobra gra a nie bieganina za pilka :ico_noniewiem:

ja tez chyba zaopatrze sie w masc bepanten :ico_oczko: ale i moze sudocrem
a na brodwaki mam male opakowanie masci Pure Lan Medeli :ico_oczko:

lilo

19 lis 2009, 12:34

Tylko teraz nie wiem,bo są 2 typy opakowań.Małe 30g i 100 g.Ale chyba lepiej to większe,na pewno się zużyje na bobasie,nie?
geheimnis, pierwsze możesz kupić małe - bo jakby okazało się że dzidzi nie będzie pasować - mniej ci zostanie. A jak się sprawdzi - kupisz kolejne już w dużym.

Mam pytanie - liczycie codzienni ruchy??? Bo niby zalecają w ostatnich miesiącach ale ja nie bardzo wiem jak - przecież nie cały dzień. Coś słyszałam że w okresie aktywności dzidzi powinno się naliczyć conajmniej 10 ruchów w ciągu godziny. Wiecie coś dokładniej na ten temat????

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

19 lis 2009, 12:37

Mam pytanie - liczycie codzienni ruchy???
ja nie licze
wsumie tez nie wiem jak to powinno sie liczyc :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
geheimnis
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

19 lis 2009, 12:47

geheimnis, pierwsze możesz kupić małe - bo jakby okazało się że dzidzi nie będzie pasować - mniej ci zostanie. A jak się sprawdzi - kupisz kolejne już w dużym.
Może i masz rację.Pewnie tak zrobię :-D
Mam pytanie - liczycie codzienni ruchy??? Bo niby zalecają w ostatnich miesiącach ale ja nie bardzo wiem jak - przecież nie cały dzień. Coś słyszałam że w okresie aktywności dzidzi powinno się naliczyć conajmniej 10 ruchów w ciągu godziny. Wiecie coś dokładniej na ten temat????
Ja liczyłam,tak jak mi w szpitalu kazali,tzn 3 razy dziennie,w okresie aktywności dzidzi czyli zazwyczaj po posiłkach.Ruchów powinno być przynajmniej 10,jak tyle naliczycie to koniec.
Jest jeszcze jedna metoda,ale ja jej nie stosuję,choć jest dużo łatwiejsza,ale trzeba prowadzić wykres. :ico_olaboga:
Liczenie rozpoczyna się od godziny 9:00 rano. Notuje się, o której godzinie nastąpił 10. ruch płodu (z dokładnością do 30 min). Wynik nanosi się na wykres, na którego osi poziomej są kolejne dni ciąży, a na pionowej czas podzielony na okresy półgodzinne. Przykładowo, gdy 10. ruch wypada o godzinie 14:10, zaznacza się na wykresie obszar pomiędzy godziną 14:00 a 14:30. Jeżeli do godziny 21:00 nie wystąpił 10. ruch płodu, to w specjalnym dodatkowym dolnym obszarze wykresu stawia się znak przy takiej liczbie ruchów płodu, jaką naliczono do godziny 21:00.
wykres wygląda wtedy tak:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/p ... Wykres.jpg
Dla mnie to za dużo zachodu,jestem zbyt leniwa na takie wykresy.Z resztą gadałam z moją ginką i powiedziała że mogę liczyć tą swoją metodą,zapoznaną w szpitalu.

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

19 lis 2009, 12:51

mi by sie nie chcialo liczyc :ico_olaboga:
no chyba ze maluch bylby malo aktywny to wtedy moze i bym zaczela :ico_noniewiem:

[ Dodano: 2009-11-19, 11:53 ]
dziewczyny a ja mam pytanie
czy wy tez macie takie bole jak na @??
ja od jakiegos czasu mam, co prawda takie lekkie ale sa :ico_noniewiem:
polozna mowi zeby sie tym nie przejmowac to sie zbytnio nie przejmuje :ico_haha_01:
ale jestem ciekawa czy wy tez tak macie :ico_noniewiem:

lilo

19 lis 2009, 13:07

Ruchów powinno być przynajmniej 10,jak tyle naliczycie to koniec.
No ale co dalej??? Przynajmniej 10 ale w jakim czasie??? Bo jak naliczę tyle przez cały dzień???? Jeśli jest ich mniej to mam pędzić do szpitala???? Bo ja nie rozumiem bardzo tego dalej....
Zwracam uwagę na aktywność dzidzi ale nie chcę też popaść w paranoję :ico_noniewiem:
ja od jakiegos czasu mam, co prawda takie lekkie ale sa
Ale masz same te bóle czy pojawia się to razem ze "stawianiem" się macicy??? Bo ja jak mam skurcz to też tak boli - skurcze porodowe czy przepowiadające często przypominają te miesiączkowe.

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

19 lis 2009, 13:10

Ale masz same te bóle czy pojawia się to razem ze "stawianiem" się macicy??
no wlasnie te bole raczej same sa :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
geheimnis
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

19 lis 2009, 13:21

No ale co dalej??? Przynajmniej 10 ale w jakim czasie??? Bo jak naliczę tyle przez cały dzień???? Jeśli jest ich mniej to mam pędzić do szpitala???? Bo ja nie rozumiem bardzo tego dalej....
10 ruchów w czasie 1 godziny powinno być.Jeśli nie naliczysz 10 ruchów,zjedz coś słodkiego i potem znów policz,jeśli nadal jest zmniejszona liczba ruchów,lepiej zgłosić się do lekarza.Ale wiadomo,trzeba do tego podejść racjonalnie,bo tak jak piszesz w paranoje można popaść.Dzieci przecież maja swoje pory snu i to też trzeba wziąć pod uwagę.Ja tak na oko liczę te ruchy,jak widzę że dziecko szaleje po posiłku to luzik,jest w porządku.I już.
leona napisał/a:
ja od jakiegos czasu mam, co prawda takie lekkie ale sa

Ale masz same te bóle czy pojawia się to razem ze "stawianiem" się macicy??? Bo ja jak mam skurcz to też tak boli - skurcze porodowe czy przepowiadające często przypominają te miesiączkowe.
No ja mam te twardnienia,czemu towarzyszy lekki ból i ciągnięcie,ale dość szybko przechodzi.Samego bólu nie zaobserwowałam.

lilo

19 lis 2009, 13:58

Mnie czasem pobolewa tak ale naprawdę sporadycznie.

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

19 lis 2009, 14:13

Mnie czasem pobolewa tak ale naprawdę sporadycznie.
no mnie tak z dwa razy dziennie czyli tez raczej sporadycznie :ico_oczko:

kurcze musze wkoncu sie od kompa oderwac :ico_olaboga:

wypelnilam wlasnie wniosek o maciezynski, na razie do konca grudnia 2010 a pozniej sie zobaczy :ico_oczko:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”