Hej
Chloe
cóz to cię złapało i podzieliłaś się z Maciusiem
,zdrówka wam życzę
.A jak teraz temperaturka u Maciusia,spadła wreszcie
.Ja aż się boję posłać Bartka do przedszkola
,wreszcie jest ok i chciałabym,zeby jak najdłużej juz tak zostało
Edulitko jak już pisałam (ale moge tak ciągle) dziewczynki masz śliczne,bardzo dziękuję za fotki ,tylko szkoda ,że tak mało
.Jak się czuje malutka królewna , zdrowieje mam nadzieję
Chloe według zyczenia,dwa proste ciasta .Pierwsze robi Dominik-jego ulubione,a drugie ja uwielbiam
Placek bananowy
Składniki
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* mleko 4 łyżki
* soda oczyszczona 1 łyżeczka
* mąka 30 dag
* cukier 15 dag
* masło 12 dag
* jajka 2 szt
* banany 2/3 szt
Sposób przyrządzenia
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Nadal ucierać, aż będzie gładka masa. Dodać banany rozgniecione widelcem. Znowu ucierać. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika oraz piec w temperaturze 165 stopni przez ok. 40 min.
BABKA PIASKOWA-ZAWSZE SIĘ UDAJE
składniki
* 1 kostka margaryny lub masła 250 g
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 1 szklanka cukru
* kilka kropel aromatu np. waniliowego, migdałowego, cytrynowego albo pomarańczowego
* 4 całe jajka
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* pół opakowania proszku do pieczenia
* cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Do miski wkładamy miękką margarynę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu i całość miksujemy.
2. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy przez sito (babka wtedy jest bardziej puszysta).
3. Ciągle miksując dodajemy po kilka łyżek mąki i po całym jednym jajku. Utartą masę wlewamy do foremki na babkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
4. Pieczemy w temperaturze około 180-190 stopni przez 45 minut. Po wystygnięciu babki, oprószamy ją cukrem pudrem.