lilo

Ostrożnie z detektorami tętna płodu!!!

28 lis 2009, 11:01

Myślę że warto przeczytać i przemyśleć bo faktycznie ten sprzęt robi się coraz bardziej popularny

Detektory tętna płodu - plusy i minusy

Awatar użytkownika
eve.ok
Cyber rusałka
Cyber rusałka

28 lis 2009, 13:23

lilo dobrze, ze zwróciłaś na to uwagę, bo faktyzcnie trzeba wyważyć. Teraz, w drugiej ciąży mam monitor płodu i jestem baaaardzo zadowolona po doswiadczeniach z pierwszą ciążą, kiedy brak ruchliwosci przez kilka gdozin doprowadzał mnie do panicznego strachu i ciągłych wizyt sprawzdajacych u lekarza. Jagódka i teraz Tymek są b. aktywni z reguły, nie ma godziny, zeby się nie ruszali, ale wystarczy, ze mam bardziej intensywny dzień a dziecko na jakis czas sie wycisza, niby logiczne, ale przy ich ciągłej ruchliwosci ja to traktuje jako powód do obaw. Wczoraj był pierwszy raz, kiedy po powrocie z na prawdę zabiegano dnia do domu uswiadomoiłam sobie, ze Tymus dawno nie kopał i siegnełam po dopplera. U nas to działa jak zapalnik ruchliwosci - wystarczy, ze założe słuchawki, Tymek usłyszy swoje serduszko przez mnie i daje czadu na całego :ico_brawa_01: ale zdaję sobie sprawę, ze gdyby sie nie ruszył po "zaaplikowaniu" dopllera, nie dawał spac kopniakami jak zwykle całą noc byłoby to dla mnie to sygnałem niepokojacym i bym wiała do szpitala :ico_noniewiem:
dlatego - odrobina rozsądku w korzystaniu z takich urządzeń jest jak najbardziej wskazana - bo bywaja bardzo pomocne, ale nic tak nie działa alarmująco i właściwie jak matczyna intuicja, której nawet dopplerem nie nalezy lekceważyć :-)

mal
Wodzu
Wodzu

28 lis 2009, 19:00

dlatego - odrobina rozsądku w korzystaniu z takich urządzeń jest jak najbardziej wskazana - bo bywaja bardzo pomocne, ale nic tak nie działa alarmująco i właściwie jak matczyna intuicja, której nawet dopplerem nie nalezy lekceważyć :-)
prawda ,tego nikt i nic nie zastapi

ewusiek
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza

30 lis 2009, 20:53

Ja zawsze mówiłam że jak będę w ciąży to kupię sobie takie cacko gdy wczoraj na onecie mąż znalazł ten artykuł ...no cóż mają rację przecież nigdy bym na 100% nie wiedziała czy to jest tętno dziecka czy moje a może krew płynąca w łożysku... polecam także artykuł http://dziecko.onet.pl/36787,4,4,zagadk ... tykul.html zamiast detektora warto kupić sobie coś takiego :-)

Awatar użytkownika
eve.ok
Cyber rusałka
Cyber rusałka

01 gru 2009, 09:44

ewusiek te monitory oddechu sa równie zgubne - oglądałam ostatnio program, w którym pediatrzy zgodnie odradzali takie monitory. Raz - wszystkeiw iemy, ze malutkie dzieci na pcozatku mają dosc nieregularny oddech, czasmi go wstrzymuja na dłuzej, zcasami, w trakcie gdy cos im się śni, on pzryspiesza a te monitory czasmi działają w druga stronę - rodzice zrywali sie po 3 razy w nocy do dziecka bo monitor zapiszczał, dzieckos ie budziło z krzykiem, nocka była horrorem. Pzoa tym - to ponoć osłabia czujnosć rodziców, a to przeciez tez tylko urządzenie i nic nie zastąpi uch a mamusi :-)
ja myśle, ze ze wszystkim trzeba wypośrodkować :-) tak jak detektor tętna nie zastąpi ruchów płodu tak monitor oddechu nie zastąpi czujnej mamy :-)

ewusiek
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza

16 gru 2009, 01:13

ewusiek te monitory oddechu sa równie zgubne
A tego to bym nie wiedziała dziękuje za info :-) co do
a to przeciez tez tylko urządzenie i nic nie zastąpi uch a mamusi
wiem choć póki co mamusią nie jestem ale córką całe życie :ico_haha_01: Pozdrowionka

Awatar użytkownika
aniawlkp86
Wodzu
Wodzu

16 gru 2009, 01:21

ze wszystkim trzeba wypośrodkować tak jak detektor tętna nie zastąpi ruchów płodu tak monitor oddechu nie zastąpi czujnej mamy
podpisuję się pod tym :ico_sorki: :ico_sorki:

ja wpierwszej ciąży nie miałam ani tego do tętna płodu ani monitoru oddechu :ico_noniewiem: raz faktycznie Hania przyspożyła mi strachu bo cały dzień się nie ruszała,dopiero na drugi dzień,ale jakoś wiedziałam w środku ze jest dobrze :-) a monitor to najlepiej kupić dla wcześniaków :ico_sorki: wtedy faktycznie jakiś strach jest i najbardziej tym maluchom się on przyda :ico_sorki:

Awatar użytkownika
eve.ok
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 gru 2009, 09:15

aniu faktycznie, z tymi wcześniakami masz rację :ico_sorki:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”