Awatar użytkownika
Patrycja.le
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

07 gru 2009, 15:14

lilo, super że u Was lepiej. Jeszcze parę dni i też odpoczywasz, prawda? A prezent świetny. Pewnie lepszy byłby w wersji 1:1, ale to już jakiś początek ;)
A myśmy właśnie wstali. Rano wstawiłam dwie pralki z ciuszkami dla Mańka i teraz schną :) A jak Krystek poszedł spać to najpierw chciałam coś porobić, ale potem się też położyłam i pospałam pół godzinki. U nas pogoda okropna i cały dzień taki do spania tylko.

Awatar użytkownika
anusiek
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

07 gru 2009, 17:53

lilo niezły prezencik :ico_haha_01: :ico_oczko:
to ja dostałam tylko książkę o wychowaniu dzieci :ico_haha_01: :ico_oczko:
A myśmy właśnie wstali
:ico_olaboga: no ładniepospaliście troszkę :-D

ja zrobiłam naleśniki, mąż przygotował wczoraj farsz i obiadek gotowy :ico_brawa_01:
czekam na odwiedziny taty i siostry :-)

jakoś pusto dziś, może wieczorem się ruszy...
no i zastanawiam się co u Rybki bo Jej nie widać :ico_noniewiem:
Dziś kończy kolejny tydzień - więc ma małe święto.

Rybka czekamy na torcik :-)

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

07 gru 2009, 18:37

czesc babeczki.

Nie bylo mnie,bo wczoraj przyjechala moja siostra z rodzina,w tym 3-miesieczna Kinga :ico_brawa_01: Dostalam piekny szlafrok,wiec teraz moge juz spokojnie rodzic :ico_oczko:
W sobote mylam okna,wyciagnelismy ozdoby swiateczne.....i lozeczko dla Zuzi :ico_wstydzioch: Ale fajnie sie w pokoju zrobilo,nawet Kinga wczoraj tam polezala :-D Andrzejek poznal swoje lozeczko,ale nie oponowal,jak mowilismy,ze to dla dzidzi - wrecz kazal mi sie w nim polozyc,bo przeciez dzidzia jest u mnie w brzuszku :ico_szoking: On nie do konca swiadomy,ze ta dzidzia niedlugo wyjdzie z brzuszka :ico_oczko:

W nocy zle spie,to samo co u Geh....s - wciaz mi goraco i pic mi sie chce,a jak pije to potem siusiu i tak w kolko :ico_noniewiem:

No i stawiam za skonczony 37 tydzien :-D

Obrazek

A gdzie Leona???

Awatar użytkownika
Patrycja.le
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

07 gru 2009, 18:58

anusiek, no pusto tu troszkę, ale widocznie każda zajęta :)
U mnie teraz pranie schnie i pewnie jutro będę prasować, chyba że będzie ładniejsza pogoda to się gdzieś wybierzemy, a prasowanie może poczekać jeszcze troszkę. A postanowiłam już że muszę już pokupować całą resztę rzeczy. A miałabym jeszcze prośbę. Mogłybyście wrzucić Waszą listę rzeczy do kupienia dla maluszka? Bo chciałabym sobie porównać z moją listą.

Awatar użytkownika
geheimnis
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

07 gru 2009, 20:54

Lilo,superancki prezent dostałaś :ico_brawa_01:
to ja dostałam tylko książkę o wychowaniu dzieci :ico_haha_01: :ico_oczko:
nO to ci się przyda już niedługo :ico_oczko: Ja dostałam 2 czekoladowe mikołaje i pojemniczki z nadrukami świątecznymi,które już znalazły zastosowanie w kuchni :-)
W nocy zle spie,to samo co u Geh....s - wciaz mi goraco i pic mi sie chce,a jak pije to potem siusiu i tak w kolko :ico_noniewiem:
Mi też się chce pić od tej duchotya,ale staram się powstrzymywać,bo nie mam ochoty wstawać co pięć minut do WC.
Mogłybyście wrzucić Waszą listę rzeczy do kupienia dla maluszka? Bo chciałabym sobie porównać z moją listą.
Tak orientacyjnie przedstawiała sie moja lista.Troszkę by wprowadzanych zmian,no i listy ciuszków tu nie ma bo skoro dostałam od koleżanki,nie była mi więc potrzebna :-D
Kosmetyki i artykuły higieniczne
mydło i płyn do kąpieli
krem ochronny
oliwka pielęgnacyjna
krem na odparzenia (BEPANTHEN MAŚĆ)
miękka szczoteczka do włosków
nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
smoczki
aspirator do oczyszczania noska
proszek do prania przeznaczony dla niemowląt
chusteczki pielęgnacyjne nawilżone
zestaw do przemywania pępka (spirytus, gaziki
caratka
termometr do mierzenia temperatury dziecka
wkładki laktacyjne

Inne
4 ręczniki kąpielowe
wanienka
pieluszki jednorazowe
10 pieluchy tetrowe
wózek
łóżeczko+materac
5 pieluch flanelowe
kołderka, poduszka
2-3 zmiany bawełnianej pościeli i 3-4 prześcieradła
kocyk, rożek
1 butelka w razie konieczności
3 śliniaczki

Pozostałe
staniki do karmienia
Fotelik
termometr do wody
koszulka do porodu
koszule do karmienia
Laktator (po porodzie kupić!!!)

Możecie mi doradzić,bo moze czegoś brakuje na tej liście. :ico_sorki:

Awatar użytkownika
Helen
Cyber rusałka
Cyber rusałka

07 gru 2009, 23:12

dobry wieczor :-) w zasadzie powinnam pisac prace na literature, ale glowa mnie rozbolala i wene stracilam :ico_oczko:
to samo co u Geh....s - wciaz mi goraco i pic mi sie chce,a jak pije to potem siusiu i tak w kolko
skad ja to znam :ico_noniewiem: :ico_haha_01:
kazal mi sie w nim polozyc,bo przeciez dzidzia jest u mnie w brzuszku
ale fajna propozycja :ico_brawa_01:

zamowilam dzisiaj przewijak na komode i pieluszki flanelowe (3 w zestawie) i prawie wszystko juz mam, zostanie bepanthen, wkladki laktacyjne i moze jakies drobiazgi do nonono :-) ostatnio zamowiony sweterek dzisiaj do mnie dotarl, ladniusi :ico_brawa_01:

a co do listy dla maluszka, to moja prezentuje sie w przyblizeniu tak:
1) z wiekszych rzeczy: lozeczko/kolyska, wozek, fotelik samochodowy, ew.komoda do przewijania plus przewijak
2) przescieradelka, oslonka nieprzemakalna na materac, spiworki, kocyki, koldry i poduszki na razie nie potrzeba
3)do wozka zamiast spiworka (mam kombinezony zimowe) na dno skorka owcza, do przykrycia "dorosla" poduszka 80x80cm (w niemczech to bardzo popularne)
4) kosmetyki: bepanthen, krem na odparzenia, do buzi krem chroniacy przed wiatrem i mrozem, do cialka kremik z wyciagiem z m.in. nagietka (tylko na wypadek nadmiernego wysuszania sie skorki), pampersy, myjki jednorazowe (uzywa sie z letnia woda, chusteczki nawilzone nie sa w pierwszych tygodniach zalecane), szczoteczka do wloskow, mydla na poczatek nie kupuje, bo z pracy w szpitalu wynioslam przyzwyczajenie, ze noworodki myje sie jedynie czysta woda bez dodatkow jakiejkolwiek chemii, mozna ew. nalac kilka kropel np. oleju z oliwek
5) wanienka, kilka myjek, kilka pieluch tetrowych i flanelowych, smietnik na pampersy
6) buteleczka plus herbatka koperkowa (oczywiscie nieslodzona), smoczusie
7) ciuszki
8) dla mnie staniki, wkladki laktacyjne, poducha do karmienia (w zasadzie niekonieczna, ale sie napalilam :ico_oczko: ), masc do brodawek z lanolina
9) na bol brzuszka mini-podusia wypelniona pestkami winogron do nagrzania w piekarniku/mikrofali (bardziej popularne sa wypelnione pestkami wisni albo siemieniem lnianym)
Poza tym moze jeszcze dojdzie respirator do noska i jakas lampka, zeby nie wlaczac w srodku nocy glownej lampy w sypialni, no i taka lampa grzewcza (nie mam pojecia jak sie to zwie po polsku), do powieszenia nad komoda, zeby nie grzac bez przerwy mocno w pokoju.
I to by bylo na razie tyle, niektore rzeczy niezbedne, bez niektorych mozna by sie prawdopodobnie niezle obejsc... zweryfikuje to zycie :ico_oczko:

Awatar użytkownika
anusiek
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

08 gru 2009, 00:01

Rybka doczekałam się ciacha :ico_brawa_01: może już niedługo... :-)
no pusto tu troszkę, ale widocznie każda zajęta :)
no może dziewczyny się tak przygotowaniami zajęły :ico_olaboga: :ico_oczko:
iw_rybka, ten Twój Synek to ma super pomysły :ico_haha_01:
a co do picia i wstawania w nocy - mam to samo :ico_noniewiem: plus ból bioder.
nO to ci się przyda już niedługo
no już czytam :-)

moja lista;
ŻYWIENIE:
butelka
smoczki do butelki
smoczek
laktator
szczotka do mycia butelki
SEN:
łóżeczko z odpowiednim materacykiem
prześcieradło z miękkiej, frotowej bawełny
kołderka
bawełniane poszewki na kołdrę
cienki/ grubszy kocyk
rożek
ceratka pod prześcieradło
HIGIENA:
pieluchy jednorazowe/ flanelowe/tetrowe
wanienka
termometr do wody
płatki kosmetyczne
sól fizjologiczna do przemywania oczu
oliwka dla dzieci
duży miękki ręcznik
miękka szczotka do włosów
gruszka/ aspirator do nosa
spirytus do przemywania pępka
nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
proszek do prania
płyn do płukania
patyczki do uszu
OILATUM EMULSJA DO KĄPIELI
linomag
SZPITAL:
bella podkłady ginekologiczne poporodowe
podpaski duże i średnie
szare mydło
ręczniki papierowe/ lignina
majtki poporodowe
stanik do karmienia
krem do brodawek
UBRANKA:
body bawełniane zapinane w kroku : z krótkim , z długim rękawem
pajacyki bawełniane rozpinane w kroku i z przodu na całej długości
bawełniane bluzeczki zapinane z przodu
bawełniane śpioszki z zapięciem w kroku i na ramionach
cienkie skarpetki
grube skarpetki
polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości
czapki z nausznikami osłaniające uszy i czoło: cieplejsze, cienkie bawełniane
kombinezon
SPRACER:
wózek
fotelik samochodowy
parasolka do wózka
przeciwdeszczowa folia ochronna do wózka
krem ochronny

lilo

08 gru 2009, 11:55

Jeszcze parę dni i też odpoczywasz, prawda?
Tak, w czwartek mam wizytę i pora odpocząć. Bo jak tak dalej pójdzie to ani torby do szpitala nie spakuję ani dziecko ciuszków upranych nie będzie miało...

Gratuluję kolejnych tygodni :ico_brawa_01:

Ja listy nie mam więc chętnie skorzystam z Waszych :ico_oczko:

Awatar użytkownika
anusiek
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

08 gru 2009, 12:20

Witam dziewczyny :-)
Tak, w czwartek mam wizytę i pora odpocząć
no pewnie że tak :-)

Mnie męczyły wzoraj (okresowe) bóle brzucha i dziś rano też...obudziłam się o 6.30 i myślałam że nie zasnę ale się udało :ico_brawa_01: i dopiero jem śniadanko :ico_oczko:
Mąż dziś ma wigilię w pracy, więc dłużej posiedzę sama...ale mam jakieś filmy to będę oglądać i jakoś to zleci :ico_oczko:

a tymczasem za skończony 37 tydzień :-)
Obrazek

miłego dnia :-D

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

08 gru 2009, 12:23

hejka

ja mam meza w domu i czasu na kompa brakuje
bo albo siedzimy razem przed tv albo on przed kompem

w czwartek bylismy w Ikei i mamy juz mebelki, wszystko juz skrecone i stoi na swoim miejscu :ico_brawa_01:

a wczoraj z nudow spakowalam torbe do szpitala, a raczej walizke na kolkach :ico_olaboga:
nie mialam pojecia ze tyle sie tego wszystkiego uzbiera, pampersy mi sie juz nie zmiescily a jeszcze aparat i laptop i cos do picia i jedzenia.... :ico_noniewiem:

ja tez listy zakupow nie robilam
wsumie mam wszystko to co i wy, no oprocz termometra do wanienki bo nie moge nigdzie znalezc :ico_haha_01: :ico_oczko:
myjki jednorazowe (uzywa sie z letnia woda, chusteczki nawilzone nie sa w pierwszych tygodniach zalecane),
Helen czy to sa takie papierowe te myjki?? co nie rozwalaja sie po namoczeniu??
bo takie zakupilam, ale widzialam jeszcze z gabki tez jednorazowe :ico_noniewiem:
bo z pracy w szpitalu wynioslam przyzwyczajenie, ze noworodki myje sie jedynie czysta woda bez dodatkow jakiejkolwiek chemii, mozna ew. nalac kilka kropel np. oleju z oliwek
no wlasnie tutaj tez w samej wodzie doradzaja myc maluchy, ja co prawda kupilam plyn do kapieli ale moze nie bede go uzywac
no i OILATUM SOFT tez mam, ale to raz na jakis czas bede uzywac :ico_oczko:

[ Dodano: 2009-12-08, 11:26 ]
anusiek, :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: ale pyszne ciacho :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

ja tez wczoraj mialam takie bole @ ale teraz to juz raczej normalne :ico_oczko:

lilo, dobrze ze juz niedlugo do wizyty, no i wkoncu odpoczniesz od pracy :ico_oczko:

[ Dodano: 2009-12-08, 11:31 ]
wkleje wam fotki mebelkow
jednak sa inne niz planowalismy :ico_oczko:

przymierzalam tez posciel i chyba bedzie ladnie :-D :ico_brawa_01: :ico_haha_02:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”