Mój Filip wcina na kolację czasem kanapkę z wędliną i jajecznicę, ale najczęściej różnego rodzaju kluseczki, bo je uwielbia, np. kluski śląskie ( z ziemniaków), leniwe (z białym serem) albo super szybkie kluseczki z serka homogenizowanego:
1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego (20 dag)
ok. 4-5 łyżek mąki
1 jajo
sól, cukier,
Serek włożyć do miseczki, dosłodzić do smaku, wbić jajko i dosypywać mąkę, stale ucierając. (Zwykle dodaję trochę kaszy manny, wtedy kluski się nie rozlatują). Ciasto kłaść małą łyżeczką, maczaną każdorazowo we wrzątku, na wrzącą osoloną wodę, formując małe kluseczki. Gdy kluseczki wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min na małym ogniu. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową. Polać jogurtem lub tartą bułką z cukrem.