19 sty 2010, 18:08
Ewusiek nie chcę podważać zdania Twojej gin - ja spotkałam się z następującymi opiniamii lekarzy odnośnie:
1) farbowania włosów - nie ma badań naukowych, które dowodziłyby że farbowanie włosów jest szkodliwe dla płodu; jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości wybierz farbę bez amoniaku, bo głównie ten składnik budzi u niektórych wątpliwości; myślę, że kobieta zadbana to szczesliwa kobieta, a co za tym idzie szczęsliwy i zdrowy dzidziuś :D
2) USG od 20 t.c - nigdy w życiu !!! - na początku ciąży, około 8 t.c. powinno się zrobić USG w celu potwierdzenia/wykluczenia ciąży pozamacicznej, torbieli itp. zjawisk dających często objawy takie jak ciąża; około 12-14 t.c. duzo kobiet robi USG genetyczne, w 20-22 t.c. USG połówkowe i potem przy końcu ciąży. Gdyby coś było nie jasne wykonuje się badania USG w każdym innym momencie ciązy bez obaw, że zaszkodzi to dziecku czy mamie.
3) malowanie paznokci - nic na ten temat negatywnego nie słyszałam (patrz pkt.1);
4) spacery - koniecznie, ruch to zdrowie, wzmacniasz układ mięsniowy, szkieletowy, krwionośny, oddechowy. W zdrowym ciele, zdrowy duch. PAMIĘTAJ jesli Ty się dobrze czujesz, Twoje maleństwo też.
Nie piszesz nic o komplikacjach, które Cię dotyczą więc wnioskuje, że takowych nie ma, dlatego uważam, że powinnaś skonsultować się z innym ginekologiem - położnikiem w celu zweryfikowania tych wszystkich informacji, bo dla mnie to jest nieprawdopodobne żeby tak funkcjonować przez 9 m-cy jak mówi Twoja gin :)
Tibby my tak postanowiliśmy od samego początku ciązy z tą niewiedzą odnośnie płci dzieciątka, więc nie jest trudno bo to takie już psychiczne nastawienie. Mam tylko bzika na punkcie ubranek dla dzieciątka i oczywiście wybieram neutralne kolorki, by pasowały na każdą płeć, a przeczucia nie mam czy będzie chłopiec czy dziewczynka ;) ale to pewnie dlatego, że pierwsze dzidziusiątko, a planujemy też następne więc nie ma różnicy BYLE ZDROWE ;D