Awatar użytkownika
aricia
Umiem skakać na skakance po całym forum

Szydełkowanie, robótki wzory i schematy.

01 lut 2010, 19:30

Przyznaję że nieśmiało zaczynam nowy temat.
Zapraszam mamy szydełkujące do wspólnych pogawędek wymiany doświadczeń, wzorków, szablonów, schematów i linków na ciekawe stronki. Szydełko w dłoń he! he! :-D

[ Dodano: 2010-02-02, 14:40 ]
Na początek wrzucam adresik krótkiego kursu szydełkowania. W wolnej chwili postaram się pochwalić swoimi pracami.
link został usunięty przez obsługę forum ).

[ Dodano: 2010-02-07, 21:39 ]
Link dodany ostatnio nie zadziałał, nie wiem czemu. Ale dla początkujacych polecam stronkę kuradomowa a tam także kilka pomysłów :ponownie link został usunięty przez obsługę forum ).

A oto kilka moich serwetek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla zainteresowanych chętnie udostępnię wzory.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, 12:50 przez aricia, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
myszka_g
Jestem najmądrzejszy na forum!
Jestem najmądrzejszy na forum!

08 lut 2010, 17:03

aricia, piękne dzieła :ico_haha_01: :ico_haha_01: :ico_haha_01:

ania0807
Maniak forumowy
Maniak forumowy

08 lut 2010, 20:47

Aricia
Ja uwilbiam szydełkować ale narazie tz od urodzenia Oliwci nic nie robie choć bardzo tęsknie i już mnie pobiera ale sytuacja jest jaka jest
Oliwia sie denerwuje jak chwile przy kompie siedze i wyjeżdża z tekstem mamo tylko czytasz i czytasz

Awatar użytkownika
aricia

09 lut 2010, 20:55

ania ja wykorzystuję każdą drzemkę Adasia na dzierganie. Starsze dziewczynki na szczęście potrafia się bawić ze sobą. Zachęcam cię do powrotu do hobby , należy Ci się. A może mnie czegos nauczysz... może miałabyś jakieś wskazówki jeśli chodzi o krochmalenie i napinanie serwetek?

Myszka dziękuję za komplementy, może Ty też spróbujesz?

ania0807
Maniak forumowy
Maniak forumowy

10 lut 2010, 17:17

ARICIA
Krochmalenie i napinanie
Chyba nic nowego tutaj nie wniose ale mi super sprawdza sie krochmal na zimno i suszenie na ręczniku.
Wczoraj zaszalałam i kupiłam dwie nowe gazetki i mam straszną chęć na obrus ale duży bo mam wielki stół i zazdroski tylko to jest strasznie dużo pracy a moja dziewczyna już sie niecierpliwi

Awatar użytkownika
aricia

11 lut 2010, 10:30

No właśnie prasa. Jakie gazetki kupujesz? U mnie jest mały wybór. Głównie "Sabrina - robótki", " Sandra", " Diana". Czasami tez w "Wena" jest jakiś ciekawy wzór. Ale nie znalazłam jeszcze pisemka z wzorami na duże serwety.

ania0807
Maniak forumowy
Maniak forumowy

15 lut 2010, 23:58

Aricia
Generalnie gazetki u mnie są te same a ja jestem talent że dla jednego wzoru potrafie gazetke kupić bo raczej ide na łatwizne i korzystam z gotowców
Ale Ciebie podziwiam bardzo że znajdujesz jeszcze czas na szydełkowanie przy tak wielu obowiązkach no i ja się zmobilizowałam i mam już 20cm zazdroski bo próbka tego dużego obrusu mi nie wyszła chyba mam zagrube nici
A gazetki też pożyczam od koleżanki która ma sporą kolekcje i czasami te starsze numery są ciekawsze zresztą zależy czego się szuka ale wybieram się do niej poszukać wzoru na duży obrus także chętnie cos podrzucę

Awatar użytkownika
aricia

16 lut 2010, 10:42

Ania brawo :ico_brawa_01: za firaneczkę. Oczywiście pochwalisz się tutaj gotową pracą !? :-)
Mi zaczynają świtać pomysły na wykorzystanie wzorów które mam, do skonstruowania dużej serwety. Schematy opierające sie na kole i kwadracie mają powtarzające się motywy. Kolejne okrążenia to kwestia dodania do sekwencji np dwóch oczek, w przypadku koła. A w przypadku kwadratów powtarzalność wzoru.
Jeśli chodzi o gazetki to też tak mam że jeden wzór wpadnie mi w oko i już kupuję :-D ale staram się wybierać takie gdzie można coś wybrać i np. połączyć ze sobą. Teraz się skupiam na serwetkach wielkanocnych i klimatach typowo świątecznych. Ale też mam kilka ładnych wzorów na zazdrostki.
Czyham tylko na te chwile kiedy najmłodszy Adaś idzie spać Gabi i Duśka oglądają ulubioną bajkę, a Amela jest w przedszkolu. Wtedy na całego mogę utonąć w liczeniu oczek i słupków :ico_wstydzioch:

[ Dodano: 2010-04-30, 10:32 ]
Jakiś mały ruch tutaj :ico_noniewiem: może moje pomysły zachęcą kogoś jeszcze do szydełka. Ostatnio powstały zwierzaczki. Projekt własny przyznam z dumą :ico_wstydzioch:

Żartobliwy Kazimierz (pokazuje języczek)

Obrazek

Roztańczona Misiolina

Obrazek

Prosiaczek Kuleczka (usiadł na swoim ślicznym pokręconym ogonku)

Obrazek

Obrazek

Biedronka Marysia

Obrazek

tu szykuje się do odlotu:

Obrazek

Jabłuszko... wciąż czeka na swoją drugą połowę

Obrazek

Torebka, nadal nie mam pomysłu jak ją ozdobić...

Obrazek

W produkcji kameleon...

[ Dodano: 2010-04-30, 10:51 ]
A tu kapelusik mój pierwszy w życiu udany, Gabrysia jako modelka a następnego dnia powędrował do Małej Ani z kwiatuszkiem i listkiem na przedzie.

Obrazek

marysia.czar28
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła

22 maja 2010, 13:27

Hehe, jeżeli chodzi o szydełkowanie czy ogólne roboty na drutach, to czytałam ostatnio artykuł na face'ie Sensu, o tym że nasze lubiane hobby może zwalczać depresje:) Mnie na pewno uspokaja, ale ciekawe ile w tym prawdy. Polecam z ciekawości przeczytać.

Awatar użytkownika
pestka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

22 maja 2010, 16:35

aricia, masz smykałkę do szydełka :ico_brawa_01: ja kiedyś próbowałam jak chłopcy byli mali i cierpliwości miałam więcej, nie powiem nawet mi się podobało ale jakoś tak zapał umarł śmiercią naturalną :ico_wstydzioch: teraz na Wielkanoc robiłam kurczaki do koszyczka :-)

marysia.czar28, mam prośbę, bądź tak dobra i nie pisz na wszystkich wątkach o tym co można przeczytać w sensie bo to robi się już nudne a często jest na temat :ico_puknij:

Wróć do „Nasze hobby”