Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

09 maja 2010, 11:43

witam się.
u nas maluch spał dziś od 22 do 3:30! szok kolejny.
ale za to za dnia wielka męczarnia z jedzeniem! co półtorej godziny albo i częściej się budził, bo był głodny! :ico_olaboga: nie mógł się z cyca najeść. wisiał po kąpieli mi na cycu półtorej godziny albo i dłużej, cycka opróżnił i nadal był głodny i nie spał. w końcu dostał mleko sztuczne (bo coś mi lewa pierś nawala i bardzo mało mleczka z niej leci :ico_placzek: ) i dopiero po godzinie lulania przez tatusia usnął. Na noc odciągnęłam co się dało z cycków (wyszło ogółem z obu 100ml) i mały po takiej dawce spał ładnie w noy. Chyba odzwyczaił się od cyckowania i woli butle. Po niej lepiej mu się odbija i śpi dłużej. Chyba jestem zmuszona dawać mu swoje z butelki :-/ Nie chciałam tego, ale niestety dla małego lepiej będzie chyba taka opcja.

wisnia3006, przykre słowa ci mąż powiedział :ico_pocieszyciel: mam nadzieję, że mu je wybaczysz i zrozumiesz, że to pod wpływem alkoholu, a wtedy nie za bardzo się panuje nad językiem.

gozdzik, mam nadzieję, że jednak Bartuś nie będzie miał kolek. Trzymam mocno kciukasy.

Mamcia, ja bym nie budziła małej, choć tez słyszałam że dzidzia co 4h powinna jeść.
brawo za AGUUU dla Lilki :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
Nasz chłopak to robi takie słodkie ustka w rurkę jakby już chciał powiedzieć UUUUU :-D komicznie to wygląda ;-)

Frydza, brawa za skończony 38.tc!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: Kiedy planujesz się rozpakować? Czujesz, że to DZIŚ? :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
gozdzik
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 maja 2010, 11:57

:ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
Frydza
za 38 tydz teraz spokojnie możesz rodzić :ico_haha_02:

U mne tez Bartuś tyle wisi w dzień na cycusiu :ico_noniewiem: najgorsze jest to ze Jula wymaga uwagi a tu maluch ciagle niespokojny
Jutro mój M wraca do pracy az sie boje co to będzie :ico_noniewiem: :ico_noniewiem:
Chyba jestem zmuszona dawać mu swoje z butelki :-/ Nie chciałam tego, ale niestety dla małego lepiej będzie chyba taka opcja.
przy odciąganiu niestety piers nie jest tak stymulowana jak przez dziecko co może powodować zmniejszenie laktacji a następnie zanik mleczka wiec jak chcesz karmić cycusiem musisz to przetrwać
ja nie polecam takiej metody
Mamcia co do wieczornego karmienia to podobno dobrze wpływa na laktacje i ja bym co te 4 godz jednak podawała cycusia
do tego czytałam ze nocne mleczko ma inny skład od tego dziennego

ale zobaczysz co ci ta babeczka powie :-)

wisnia3006
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 maja 2010, 13:07

a jakie mleko sztuczne dajecie? ja mam bebilon

a maz oczywiscie wszstko zwalil na mnie a teraz do siebie sie nie odzywamy

Awatar użytkownika
MamciaKochana
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

09 maja 2010, 13:46

gozdzik, :ico_sorki: tez wlasnie czytalam o tym skladzie ale w ten sposob ze wieczorne / nocne mleczko ma w sobie wiekszy procent jakiegos tam skladnika ktory pomaga sie zrelaksowac i spac lepiej, a w dzien mniejszy procent tego skladnika przez co dzidzia moze byc bardziej aktywna. Ojoj :ico_olaboga: bedzie Ci napewno trudno, ja sie najbardziej boje odprowadzania do przedszkola, czy zdarze przed 9.00 dzien w dzien?? Zazwyczaj nasze poranki przed nadejsciem Lilci to byl czysty kolomyjek :ico_olaboga: Ale jakby Julcia miala byc w domciu non stop :ico_olaboga: pewnie strasznie by ja ogarnela zazdrosc. Wczesniej jesli cos zbroila lub chcialam jej cos powiedziec to mielismy bezposredni kontakt, a teraz jak trzymam mala na rekach i karmie - wlasnie w tych momentach Julcia wymaga najwiecej uwagi i jak tylko proboje jej cos powiedziec to albo sie chowa, albo sie patrzy ale nie na mnie tylko na Lilcie, jakby to przez nia wszystko bylo :ico_noniewiem: no i jak sie uderzy lub cus to cieszko pocieszyc bo chce bardzo sie przytulic ale miec mnie tylko dla siebie, nie dzielic :ico_noniewiem: Mam takie wyrzuty sumienia za kazdym razem jak ja taka smutna widze i widac po niej ze czuje sie odrzucona :ico_noniewiem: :ico_olaboga:

gozdzik, tibby, :ico_olaboga: ale macie problemow z mleczkiem :ico_olaboga: u nas na szczescie cicho sza, byly okresy co Lilcia czesto jadla, to jej dawalam wiec czasem i karmienia dlugie byly, ale ona na szczescie sie nie denerwuje wiec nie mialo to na mnie efektu. Ale Julcia :ico_olaboga: jak byla mala i chciala ciagnac z cycusia non stop i sie wkurzala ze malo lecialo :ico_olaboga: wiec tibby rozumiem jesli tak bardzo sie martwisz karmieniem, mimo wszystko bym odradzala podawanie butelki, bo z butelki zawsze latwiej leci, ale to tez tylko jesli zalezy Ci na karmieniu bo to jest tez tak ze moze dzis czy jutro jeszcze maly bedzie sie meczyl, ale jak bedzie ciagnal i ciagnal i mimo ze dzien bedzie spedzony w lozku to na dniach pojawi sie wiecej mleczka bo piers wlasnie tak funkcjonuje - im wiecej ciagnie tym wiecej mleczka sie produkuje. Tez popatrz czy maly dokladnie trzyma brodawke, dolna warga powinna byc wygieta i Tobiaszek powinien trzymac wieksza czesc brodawki w buzi, szczegolnie przy dolnej wardze - moze to kwestia przystawienia ten brak mleczka. Ale tez nie czuj sie przymuszona, ja mialam problemy z karmieniem przy Julci i tyle rad slyszalam ze kazdego z piekna rada za uszy chcialam powiesic :ico_zly: bo czlowiek w srodku tak zle sie czul, jak jakas zla matka, a tu taka presja jeszcze pochodzaca od otoczenia :ico_olaboga: :ico_noniewiem: na koniec wszystko walnelam, wtedy karmienie po prostu nie bylo dla mnie! I nikt na tym nie umarl, co wiecej Julci humor sie poprawil :ico_sorki:

Mezowego dalej niema, zobaczymy czy ich wypuszcza wieczorkiem :ico_noniewiem:

[ Dodano: 2010-05-09, 13:50 ]
wisnia3006, ach Ci mezowi, moj A. tez sobie naskrobal ostatnio a to tym ze zapomina wciaz jak sie na cos umawiamy, generalnie ma zla pamiec, wiec czesto musi sobie rzeczy na rece napisac lub na kartkach i tak ma wypchane kieszenie notesikami :ico_olaboga: ale niektore rzeczy to tak troche naciagane mi sie wydaja, np umowilismy sie przedwczoraj ze wczoraj mielismy wstac rano, on mial zrobic sniadanko, potem film, potem jego mama miala przyjechac i pomoc mi przy dzieciach a on schody dalej skladac, ale nie, wstal rano i zabral sie za schody bez slowa informacji :ico_zly: echh :ico_nienie: a gdzie sniadanko a gdzie film i czas z rodzinka?? No i klotnia gotowa. :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

09 maja 2010, 14:26

Mamcia, no własnie co do trzymania przez niego brodawki to nie ma zastrzeżeń, bo ładnie chwyta. a jak zrobi to źle, to wyciągam sutek i poprawiam. Jak to powiedziała położna Tobi je na "kaczorka" czyli właśnie z tą wygiętą wargą dolną. dużo brodawki nawet zagarnia.
Niestety sutki znów bolą i pękają.
Z jednego cyca ładnie leci mleczko, nawet 100ml wyciąga laktator, ale ta lewa coś szwankuje. czuję jakby była pełna ale wyciągam z niej jakieś 40-60ml...
Poza tym zauważyłam, że jak się da Tobiemu moje mleczko z butelki to łatwiej zasypia. I śpi dłużej w ciągu dnia. Nie budzi się co godzinę, tylko co 2-3h.
Mamcia, właśnie, rad jest wiele, a obaw jeszcze więcej. Chcę dawać mu moje jedzonko i mam nadzieję, że oby jak najdłużej, ale jak nie, to nic nie poradzę.

wisnia3006, ja daję Bebiko 1. Słyszałam, że Bebilon lepszy, ale akurat u nas w dobie kryzysu na osiedlu tylko takie mleczko dostalismy. :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
MamciaKochana
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

09 maja 2010, 16:21

tibby, :ico_sorki: najlepiej jest sie wlasnie trzymac glosu swojego serca :ico_sorki: hmm dziwnie z ta lewa piersia, ale jak trzyma dobrze i polozna tez to stwierdzila to raczej nie chodzi o zle przyssanie. Brodawki pewnie Ci pekaja bo silnie ssie, trzymam kciuki zeby sie szybko zagoily :ico_sorki: Ja tez mam popekane brodawki, ale jest juz ciut lepiej, uzywam tych nakladek i boli tylko na poczatku karmienia a potem juz nie :ico_sorki: U mnie tez jest problem z jedna piersia - ale ze wzgledu na gruczoly na brodawce, wiec ta lewa piers mala zle lapie, jeszcze chce probowac caly ten tydzien zeby zobaczyc czy te gruczoly sie zmniejsza a jak nie to tylko jedna piersia bede karmila :ico_sorki: bo te powiekszone gruczoly przy tej zlej piersi strasznie mnie bola podczas karmienia. Wogole zastanawiam sie czy je nie sprawdzic u lekarza bo mam je juz taki szmat czasu moze znajduje sie jakis lek?? :ico_noniewiem: A jesli u Ciebie ta zla piers juz tak zawsze bedzie to bedziesz wolala karmic jedna piersia czy z butelki?

[ Dodano: 2010-05-09, 17:52 ]
Nowe zdjatka spiacej krolewny :ico_brawa_01:
img]http://img641.imageshack.us/img641/3825/11052010001.jpg[/img]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
gozdzik
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 maja 2010, 18:36

MAMCIA ZAKOCHAŁAM sie LILI jest Cudna :ico_buziaczki_big: :ico_buziaczki_big: :ico_buziaczki_big: :ico_buziaczki_big: :ico_buziaczki_big:
:ico_oczko:
:ico_oczko: :ico_oczko: w sam raz na synowa dla mojego Bartoszka hihi
a tak na marginesie to widać po niej ze jest taka spokojna subtelna

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

09 maja 2010, 19:45

gozdzik, hola hola... nie zapomnij, że my też mamy synka i szukamy godnej synowej ;-) Lili będzie idealna. Ślicznie wygląda na tym zdjęciu z otwartymi oczkami. A na tym w Twoim podpisie Mamcia, to już w ogóle rozbraja serca! ;-)

Co do tego karmienia z jednej piersi to nie wiem jak będzie. Dziś odciągałam co kilka godzin, żeby zobaczyć czy w ogóle mi coś leci i z lewego cycka poleciało z ledwością 30ml, a z prawego jakieś może 60ml... A dla Tobiego 60ml na jedno posiedzenie to mało. Niestety póki moja laktacja się nie poprawi (chyba zacznę inwestować w jakieś herbatki, czy coś) to będę musiała dokarmiać małego Bebiko :-/ Oby takie słabe mleczkowanie, to przez antybiotyk było. Już dziś go odstawiłam, więc może od jutra będzie jakaś poprawa :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

Awatar użytkownika
MamciaKochana
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

09 maja 2010, 19:49

tibby, najlepiej zebys przystawiala malego zeby ssal jak najwiecej i dopiero na koniec podawala sztuczne zeby maly zdarzyl stymulowac piersi, bo bez stymulacji laktacja Ci sie nie polepszy :ico_oczko:
tibby, gozdzik, :ico_sorki: dziekuje w imieniu Lilci :ico_sorki:

Awatar użytkownika
gozdzik
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 maja 2010, 20:11

gozdzik, hola hola... nie zapomnij, że my też mamy synka i szukamy godnej synowej ;-) Lili będzie idealna.
hihihi
dciągałam co kilka godzin, żeby zobaczyć czy w ogóle mi coś leci i z lewego cycka poleciało z ledwością 30ml,
ale mam nadzieje ze masz na uwadze ze laktator do końca nie wyciągnie mleczka do tego mleczko w cycusiach produkuje sie na bieżąco wiec ja bym tak pesymistycznie nie podchodziła do tej ilości '
Jesli dokarmiasz to faktycznie najpierw pierś : a po tem buteleczka
i pij dużo płynów
ale wiadomo nic na siłe
zobaczysz jak to wszystko sie ułoży jak nie wyjdzie to trudno

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”