powód dopuszczenia naszej suczki jest taki,że chcemy mieć szczeniaczki,czy na sprzedaż to nie wiem,bo ciężko jest znaleźć dobry dom dla psa
Aniu, powód jak dla mnie zbyt błachy by powowływać kilka- czy kilkanaście małych psich isnień na ten świat- świat który moze dać im cierpienie...
jeśli chcesz mieć szczenieta przez jakiś czas w domu i nie chcesz być za nie odpowiedzialna do konca ich zycia mam dla Ciebie propozycję, spełnienie dobrego uczynku
widzisz, są róznego rodzaju fundacje-psie fundacje ratujące psie istnienia przed schroniskiem, szukajace nowych domów, oferujace psy do adopcji
te fundacje wyciągają psy ze schronisk, aby nie zdziczały, aby nie zachorowały, aby nie wychudły
MOŻESZ im pomóc zgłaszajac się jako "dom tymczasowy" dal szczeniąt
jak to wygląda:
zarejestruj się na stronie forum Dogomania.pl
tam jest mase wolontariuszy z całego kraju
dziewczyny potrzebują pomocy, potrzebują domów tymczasowych
zgłaszasz swoją chęć pomocy
dostajesz pod opieke psa (bądź psy) do czasu az znajdzie sie im stały właściciel
dom tymczasowy z założenia jest "pomocą" w formie dachu nad głową i ofiarowania psiakom jedzenia, wiec jesli chcesz pomóc wolontariuszkom głupio by było wziać od nich karme
dlatego większosc domów tymczasowych sama pokrywa koszty utrzymania psiaka do czasu znalezienia stałego domu, zdarza sie ze dom tymczasowy staje sie domem na stałe bo domownicy zbyt przezwyczajają sie do nowego psiaczka
przemyśl to Aniu
to chyba lepsze wyjsćie niz powoływanie do życia kolejnych psich isnień
no nie wiem jak Cię przekonać ze rozmnażanie suki jest bez sensu
powiem Ci tylko jeszcze ze istnieje ryzyko iż szczenieta po Twojej suce będą miały dysplazję, bo ryzyko wystąpienia rośnie z każdym pokoleniem
jeśli chciałabyś jednak mieć szczeniaki po swojej suce musisz wziasć pod uwage wszystkie koszty
-na początek badanie suki w kierunku dysplazji i określenia stopnia zaawansowania- po pierwsze potrzebne po to by wiedzieć czy poród nie obciaży zbytnio bioder, po drugie w jakim stopniu szczenięta beda obarczone ryzykiem wystąpienia dysplazji
-witaminy dla suki na około 5 miesiecy
-karma wysokobiałkowa i wysokoenergetyczna na czas ciaży i karmienia (16-20 tygodni)
-odrobaczanie suki i szczeniat
-szczepienia szczeniat (powinny być wykonane dwa szczepienia dla każdego psa szczepionką 10-składnikową) 2 x 65zł x ilość szczeniąt
-wizyty u weterynarza
może zdarzyć sie tak ze suka nie poradzi sobie przy porodzie, wtedy wezwanie do niej weterynarza to koszt około 260-350zł za pomoc przy porodzie
przemyśl raz jeszcze