Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

02 cze 2010, 14:52

Helen- no muszę M namawiać bo każdą wolną chwile spędza na drugiej stronie remontując drugą częsć naszego mieszkania, ja już się przyzwyczaiłam do mieszkania na 60m2, no ale docelowo ma być 150m2, więc każdy będzie miał swój pokój i jeszcze zostanie troche miejsca na ciekawe zagospodarowanie.

Leona- my głównie na mleku, Adaś wypija koło 60ml soku jabłkowego pół na pół z wodą, ale oczywiście krzywi się przy tym niesamowicie, a jedzenie łyżeczkowe u niego to nie posiłek bo zje pare i reszte wypluwa.

U nas po deszczowym poranku zrobiło się nawet całkiem całkim, a że nie mogłam już wytrzymać w domu to jakoś zwlekłam się z dziećmi i kulasem na spacer, poszlimsy do sklepu, po drodze spotkałyśmy nianie i Tosia się do niej wprosiła na 2h, potem odebrał ją teściu i teraz są na huśtawkach, tak że dzień całkiem udany, ja za ten czas zrobiłam krokiety i barszcz bo mnie naszedł smaczek:)

anetka607
Trzy tysiące lat minęło...

02 cze 2010, 14:53

dobry przyjaciel mojego męża ma wesele w sierpniu - w Olsztynie (jakies 230 km od nas)
to nie tak strasznie my jedziemy 25 czerwca ok 350 km na chrzciny z mala i nie wyobrazam sobie abym ja miala zostawic nawet na 1 dzien, jakos damy rade w drodze
czy wszystkie dajecie dzieciom te ekspozycyjne dawki glutenu?
ja jestem glupia bo nie wiem nawet w czym ten gluten jest :ico_wstydzioch: ale ja mojej nic nie zaluje dzisiaj wcinala bulke z pasztetem, nie dala mi zjesc to dawalam jej troche a jak przynioslam jej mleko to wrzeszczala i nic nie wypila tylko buzie otwierala aby cos innego dostac :ico_szoking: tak wiec dzisiaj wypila w sumie 30 ml mleka :ico_zly: no i z cyca cos tam ciagala 2 razy, niedawno zjadla obiadek a troche wyglodzona byla bo 6 godz nic jej nie dawalam aby mleko pila ale ona uparta jest i wolala glodowac :ico_olaboga:
a mam pytanie odnosnie jedzenia i posilkow w ciagu dnia
moja po 6 dostaje cyce a ok 8 kasze z mlekiem modyfikowanym, pozniej jest jakis deserek ok 9, o 11 mleko i ok 14 obiad ( i po obiedzie na spiocha wciskam cyce aby troche pociagnela, na popicia :-D ), o 17 mleko a ok 20 kasza, dzisiaj byl bunt i nie bylo mleka o 11 :ico_noniewiem: a pije tylko soczki ale to ok 50 ml wiec nie duzo, chyba ze goraco to wiecej, wody ani herbaty nie lubi
a w PL ra moja mama zrobila wode z cukrem to wypil cala butle :ico_olaboga:
bo w Pl lepsza woda :-D

[ Dodano: 2010-06-02, 15:00 ]
ja za ten czas zrobiłam krokiety i barszcz bo mnie naszedł smaczek:)

ale moja dala popis dzisiaj, maz ja wzial na rece a ona tylko glowa za mna, ja za drzwi a ona w pisk :ico_placzek: i jak ja ja mam zostawic i isc do pracy :ico_placzek: ciekawe ktora z nas bedzie bardziej plakac

Awatar użytkownika
Helen
Cyber rusałka
Cyber rusałka

02 cze 2010, 15:04

ale docelowo ma być 150m2,
ladny metraz Wam sie szykuje :ico_oczko:
po deszczowym poranku zrobiło się nawet całkiem całkim
to moze weekend na wsi tez da sie jeszcze jakos uratowac :ico_noniewiem:
zrobiłam krokiety i barszcz
mniam
ale ona uparta jest i wolala glodowac
:ico_haha_01: :ico_haha_01: :ico_haha_01:

[ Dodano: 2010-06-02, 15:06 ]
i jak ja ja mam zostawic i isc do pracy :ico_placzek: ciekawe ktora z nas bedzie bardziej plakac
oj bedzie przeprawa :ico_olaboga:

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

02 cze 2010, 16:21

my juz po drugim spacerku :ico_oczko:

Marcel pospal chyba z 50min :-)
bo w Pl lepsza woda :-D
to akurat byla mineralna bo kranowa u moich rodzicow do niczego sie nie nadaje :ico_olaboga: :ico_chory:

a tutaj woda z kranu jest super, wiekszosc pije nieprzegotowana
ale ja jakos nie moge sie przelamac :ico_noniewiem:
ostatnio czytalam na szwedzkim forum ze dzieciakom mleko robia na wodzie z kranu
i jak ja ja mam zostawic i isc do pracy :ico_placzek: ciekawe ktora z nas bedzie bardziej plakac
:ico_olaboga: to przyzwyczajaj Klare do innych ludzi

pozalilam sie na synusia ze malo co pije

to dzisiaj wypil juz 150ml wody z soczkiem jablkowym :ico_szoking:
pewnie przez ten upal

Awatar użytkownika
Shiva
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

02 cze 2010, 17:02

Witajcie.

Ja też padam na twarz. Strasznie duszno dziś u nas, a niedawno wrócilismy z zakupów. Małej kupiliśmy 2 bodziaki na krótki rękaw i 2 śpioszki, zabaweczkę do wózka i parasolkę (bo w naszej spacerówce nie było w komplecie. Oprócz tego zaszalałam i kupiłam sobie sukienkę. 26 czerwca jedziemy na wesele do mojej kumpeli. A to tylko 50 km od nas. Mamy o tyle dobrze że przez noc Justynka posiedzi z moimi rodzicami a na poprawiny pojedziemy już we trójkę :-D Już się doczekać nie mogę bo potrzebuję choć odrobinę rozrywki :ico_sorki:

Co do jedzenia i picia. Nasza mała pije średnio 100 - 150 ml herbatki dziennie. Jednego dnia jest malinowa z dziką różą a kolejnego jabłko z melisą. Gdy jest cieplej to potrafi nawet 200 wypić. Co do jedzenia to u nas przede wszystkim mleko, plus raz dziennie owoce lub/i kaszka. To wszystko zależy od czasu :ico_wstydzioch:

Od kilu dni Mała jest okropna! A wczoraj to tak mocno dała mi w kość, ryczała bez powodu i nic jej nie pasowało :ico_szoking: Dopiero jak tatuś wrócił to się uśmiechnęła i uspokoiła. Chyba tak mocno za nim tęskniła ( nie widziała go 1,5 dnia).

Chwilowo to tyle, bo nie mam siły pisać, strasznie mnie głowa boli, chyba na burzę się zbiera :ico_olaboga: A poza tym za chwilę jedziemy do hipermarketu coś do jedzenia kupić, bo jutro sklepy nieczynne....

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

02 cze 2010, 18:43

anusiek - moja wreszcie zalapala butelke,ktos pisal,ze mleko Bebiko jest dobre ( ja Andrzejkowi kupowalam Bebilon) i dalam jej jak byla glodna po tym dlugim snie w ciagu dnia,najpierw ie chciala ale wreszcie sie przemogla i pije.Daje jej teraz raz dziennie,zeby moje piersi po nocnym cycowaniu odpoczely.No i zeby sie przyzwyczaila do tego mleczka,bo 30 czerwca ide do kina, chodzby nie wiem co... :ico_oczko:

leona - pozazdroscilam ci tego Marcelka i wczoraj nakarmilam Zuzke i nie trzymalam jej na sile przy cycusiu,tylko jak zjadla,to odlozylam do lozeczka i zasnela,pokrecila sie,pokopala nozkami,pogadala do miskow i zasnela :ico_szoking:

inia - zgapilam pomysl od ciebie i patrz co wygralam na aukcji :ico_wstydzioch:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1054278254

Nie czytam,Zuzce wystarcza trajkoczacy Andrzejek,a tym glutenem to mnie zabilas...o co chodzi??

anetka - to wesolo masz z dzieciaczkami,moje tez jak maz na nocce to jakos hurtowo sie budza :ico_olaboga:

mikusia - moja tez kazdy kes wzrokiem odpowiada,ale jak jej cos daje,to pluje :ico_olaboga:

leona - u nas rano po wstaniu jest sztuczne mleczko,potem w ciagu dnia 4 razy cycus :ico_oczko: I na dobranoc cycus :ico_olaboga:

I jak sie uda,to raz w ciagu dnia wciskam w nia herbatke - 60 ml.
ciekawe ktora z nas bedzie bardziej plakac
- bedzie dobrze :ico_sorki:
Strasznie duszno dziś u nas,
- u nas deszcze i zimno.

My bylismy dzis na poczcie i moj synek narazil mnie na koszty,normalnie wpadl jak dlugi do wielkiej kaluzy.Nie wiem jak to sie stalo,cale szczescie,ze to bylo obok sklepu z ciuchami dla dzieci - musialam mu kupic majtki,rajstopy,spodenki,podkoszulke i bluzke :ico_olaboga: Bagatela ...100 zl... dobrze,ze dostal wczoraj na dzien dziecka,bo tak,nie mialabym kasy,zeby mu kupic.
Pocieszajacy jest fakt,ze okazalo sie,ze pani ze sklepu tez ma syna w wieku Andrzejka ( byl u niej w sklepie i sie zakolegowali) i beda chodzic do tego samego przedszkola,wiec Andrzejek ma nowego kolege + ubranko do przedszkola :ico_oczko: ,a ja nowa kolezanke :-D

[ Dodano: 2010-06-02, 19:51 ]
jade jutro do siostry,wroce we wtorek :ico_sorki:

Awatar użytkownika
inia1985
Trzy tysiące lat minęło...

02 cze 2010, 20:09

USG bioderek w porządku :-D Nawet nie wiecie jak się cieszę :-D Do tego wczoraj wieczorkiem zauważyłam u Wiki ząbka :-D

anusiek, też bym nie zostawiła dziecka, gdyby nie chciało butli. Także się Tobie nie dziwię. Ale do sierpnia jest jeszcze trochę czasu, więc może Piotruś się przekona do butli.

Pruedence, to super, że Adaś słucha, jak czytasz Tosi :-) Ja Wice czytam tylko w dzień, jakieś krótkie bajki, bo szybko się nudzi, a wieczorem, to mogę zapomnieć o bajce na dobranoc, bo zwyczajnie się denerwuje, jak zaczynam czytać.

Helen, mam nadzieję, że ta ładna pogoda dojdzie do nas. Brawa dla Kiary za wagę, ładnie przybiera :ico_brawa_01: Helen o ile się nie mylę, to Ty mieszkasz w Niemczech, a w jakiej części?

leona, z tymi posiłkami to różnie bywa, raz je więcej, raz mniej i tak, jak Shiva pisze, czasem czasu brakuje. Zwykle dostaje 4-6 butli na dobę (ok. 130-180ml, w tym 2 z kleikiem), obiadek z manną i deserek lub sok. Czasem właśnie nie zdążę jej podać deserku, bo np. gdzieś jedziemy, albo prześpi.

anetka607, Twoja Klarcia to ma już spore dawki glutenu skoro dajesz jej bułki, bo gluten jest w produktach zbożowych o ile się nie mylę.

Shiva, to zapowiada się fajniutkie wesele :ico_brawa_01: Szkoda, że ja tak nie mogę zrobić.

iw_rybka, sukieneczki śliczne :ico_brawa_01: a jeśli chodzi o gluten, to poczytałam o tym w poradniku żywieniowym z bobovity. Głównie chodzi o to:
"Wprowadzenie glutenu
Wyniki badań obserwacyjnych dowodzą, że stopniowe wprowadzanie glutenu w czasie karmienia piersią jest prawdopodobnie związane ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby trzewnej. U dzieci karmionych sztucznie wydaje się, że optymalnym okresem wprowadzania glutenu jest 4-6 m.ż. W związku z powyższym zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż. Dla ostatecznego wyjaśnienia związku pomiędzy karmieniem piersią a chorobą trzewną konieczne jest przeprowadzenie badań interwencyjnych. Możliwa jest zmiana zaleceń po opublikowaniu wyników tych badań."

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

02 cze 2010, 20:48

iw_rybka, fajnie ze Zuzia polubila butle :ico_brawa_01: :ico_oczko:
Zwykle dostaje 4-6 butli na dobę (ok. 130-180ml, w tym 2 z kleikiem)
sporo, u nas jest mniej tych posilkow :ico_noniewiem:
rano cyc,
na drugie sniadanie porcja owsianki(wczesniej byl tez cyc)
obiadek(srednio-maly sloiczek warzywek plus troche owockow)
no i po poludniu(ok 16.00) cyc,
przed 19ta cyc,
i przed 20ta butla z kleikiem(ok 120ml)

ciekawe co nasza pielegniarka powie na takie menu :ico_noniewiem:
ostatnio cos mowila ze jak juz maly zacznie jesc normalne porcje innego jedzonka, to wtedy cyc tylko rano i wieczorem
ale czy to nie za malo?? :ico_noniewiem:

a jesli by tak bylo ok to wtedy wprowadzimy rano i wieczorem butle a z cyca zrezygnujemy :ico_oczko:

co do glutenu to tutaj rekomenduja wprowadzac po 4. miesiacu
i wlasnie w postaci owsianki :ico_oczko:

[ Dodano: 2010-06-02, 20:52 ]
inia1985, ahaa super ze z bioderkami wszystko ok :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Helen
Cyber rusałka
Cyber rusałka

02 cze 2010, 22:03

zabaweczkę do wózka
Kiara dostala wczoraj na dzien dziecka :ico_oczko: chyba jej sie spodobala, ciagnie ja albo kopie, moj maly nerwusek :-D
cale szczescie,ze to bylo obok sklepu z ciuchami dla dzieci - musialam mu kupic majtki,rajstopy,spodenki,podkoszulke i bluzke
niezla akcja :ico_haha_01: przynajmniej nowe znajomosci sie z tego nawiazaly :ico_oczko:
USG bioderek w porządku
nie moglo byc inaczej :-)
gluten jest w produktach zbożowych o ile się nie mylę.
wystepuje w wielu popularnych gatunkach zboz, np. w pszenicy, zycie, owsie, jeczmieniu, orkiszu...
wolne od glutenu sa natomiast np. kukurydza, ryz, gryka, proso.
co do glutenu to tutaj rekomenduja wprowadzac po 4. miesiacu
i wlasnie w postaci owsianki :ico_oczko:
czyli jak zwykle - co kraj, to obyczaj...

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

02 cze 2010, 23:53

USG bioderek w porządku :-D Nawet nie wiecie jak się cieszę :-D Do tego wczoraj wieczorkiem zauważyłam u Wiki ząbka :-D
- kurka,zapomnialam,ze mialyscie USG :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch:

A zabka zazdroszcze,ale fajnie,uwielbia te jedyneczki na dole :-D
chodzi o to:
- yhy,no moja dostala 3 razy kaszke i 3 razy wymiotowala po ok 30 minutach,raz dalam jej normalnie z mlekiem,potem z mlekiem dla alergikow,potem na wodzie :ico_olaboga:
iw_rybka, fajnie ze Zuzia polubila butle :ico_brawa_01: :ico_oczko:
- no jeszcze te obiadki :ico_olaboga:
a z cyca zrezygnujemy :ico_oczko:
- jaka szkoda :ico_sorki:
przynajmniej nowe znajomosci sie z tego nawiazaly :ico_oczko:
- hi,hi no :ico_oczko:
wystepuje w wielu popularnych gatunkach zboz, np. w pszenicy, zycie, owsie, jeczmieniu, orkiszu...
- yyyy.to tego Zuzka jeszcze w buzi nie miala,chyba,ze ode mnie :ico_szoking:

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”