Dziewczyny czy któraś z Was była w podobnej do mnie sytuacji.
Otóż mamy z mężem niezgodność serologiczną, ja mam 0Rh- a P. ma BRh +. W ciąży czułam się doskonale, przeciwciał w trakcie badań nie stwierdzono

A jak było w Waszym przypadku ?
No własnie zastanawiam się dlaczego w artykułach pisanych przeciez przez ginekologów lub po konsultacji z nimi są rozbieżne info na ten temat. Poza tym co najważniejsze bo z życia wzięte, koleżanka w takiej samej sytuacji co ja miała podany zastrzykDUSIA555 immunoglobulinę podaje się tylko wtedy, gdy pierwsze dziecko ma dodatnią grupę krwi. Po porodzie robią badanie grupy krwi dziecka i jeżeli ma dodatnią grupę, to wtedy matce w ciągu chyba 24 godzin po porodzie dają zastrzyk.
No właśnie w wypisie ze szpitala nie mam informacji o podaniu tego zastrzyku. A Rh Amelki w książeczce zdrowia też nie wpisaliZobacz na wypisie ze szpitala czy miałaś podaną immunoglobulinę.
Ja miałam podany zastrzyk i po pierwszym i po drugim porodzie
Przykro mijak stracilam 1 ciaze
A ten zastrzyk mają Ci dać dlatego, że wykryli w badaniach przeciwciała czy jest inny powód ?teraz kolejny zastrzyk dostane po porodzie
w razie krwawienia wewnętrznego w kolejnej ciąży podanie immunoglobuliny po pierwszym porodzie niewiele da. Ona przeciwdziała wytworzeniu przeciwciał w razie kontaktu z krwią Rh+, ale nie działa na całe życie, dlatego podaje się ją po każdym porodzie dodatniego dziecka, bądź na przykład amniopunkcji w ciąży, a więc w przypadku możliwości pomieszania krwi gdy jeszcze nie wiadomo jaką dziecko ma krew.nie , lekarz mi tlumaczyl ,ze zastrzyk dostalam bo mam grupe krwi A RH- a dziecko moglo przejac grupe krwi po ojcu(ale nie musi) i wrazie gdyby doszlo do wewnetrznego krwawienia moj organizm moze potraktowac krew malego jako zagrozenie i zaczac produkowac przeciwciala i zwalczac zarodek
Wróć do „Przed Ciążą, czyli chcemy mieć dziecko”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość