dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

bulki,chleby,bułeczki

24 wrz 2010, 17:05

chciałam się pochwalić że po razpierwszy upieklam bulki i... udaly mi sie!!
dlatego dziele sie tym super prostym przepisem znalezionym na blogu;)
Razowe bułki ze słonecznikiem, bardzo łatwe
/ok. 6 sztuk/

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
3/4 szklanki wody
10 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych instant)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2-3 łyżki pestek słonecznika

Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich łyżkę wody i dodać do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę i wodę zagnieść ciasto. Powinno się delikatnie kleić do rąk.
Dodać 2 łyżki pestek słonecznika, wgnieść je w ciasto. Przelożyć do miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania.

Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać je w pestkach słonecznika i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 230 st C.

Wyrośniete bułeczki wstawić do piekarnika, na dno piekarnika wsypując ok. 1/2 szklanki kostek lodu*.
Piec ok. 12-15 minut. Jeśli słabo się rumienią (choć to są bułki z cyklu tych raczej bladych), można włączyć termoobieg (temp. 190 st C) i dopiekać ok. 5 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

*Topiący się lód tworzy w piekarniku parę, dzięki której skórka na bułeczkach jest bardziej chrupiąca.
Kostki lodu wsypuję bezpośrednio na dno piekarnika, można też wstawić je do niego w żaroodpornym naczyniu.
Kostki lodu w żadnym razie nie mogą dotykać do bułeczek.
ja upieklam podwojna porcje.robilam razem z synem;) i o dziwo(!!!) zajadla ze smakiem.
jutro pieke drozdzowki z serem z innego przepisu,jak sie uda to wkleje :ico_oczko:

Awatar użytkownika
pralinka
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła
Posty: 15
Rejestracja: 29 wrz 2010, 15:03

29 wrz 2010, 15:22

wielki szacunek dla wszystkich, potrafiących w domowych warunkach upiec chleb... mnie marzy się taka maszynka...

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

29 wrz 2010, 16:04

pralinka, jesli chcesz moge ci na pw podeslac linka do bloga gdzie dziewczyna fajnie i prosto opisuje jak zrobic rozne bulki i chleby,z maszynka i bez :ico_oczko:

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

29 wrz 2010, 18:01

dorotaczekolada, to ja poprosze o adres bloga tej dziewczyny :ico_sorki:

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

29 wrz 2010, 18:08

JoannaS, wyslalam tylko mam dzis jakies problemy z forum i nie wiem czy wyslalo pw :ico_noniewiem: daj znac jak dojdzie :ico_sorki:

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

29 wrz 2010, 18:35

dorotaczekolada, doszło. Dziękuje raz jeszcze :-)

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

29 wrz 2010, 19:14

prosze i polecam :ico_oczko: ja chyba jutro znow te bulki upieke,moze Mati zje :ico_sorki:

[ Dodano: 2010-10-05, 08:55 ]
a tu również wyprobowany przepis na buleczki,ja posypuje sezamem dla meza i makiem dla siebie :ico_oczko:
To przepis na najprostsze bułeczki.
W miarę potrzeby, mleko można zastąpić wodą, a jajko pominąć.
Zawsze się udają.


Bułeczki pszenne

1 małe jajko
200 ml zimnego mleka
8 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
340 g białej mąki
7 g soli morskiej
do posypania: co kto lubi

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypac do nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 5-10 min.

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

19 paź 2010, 13:50

CHLEB ŻYTNI NA PIWIE

7 dag suchych drożdży
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki żytniej
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
330 ml piwa
2 łyżki oleju
2 łyżki melasy (zastąpilam miodem)

Piwo, olej i miód podgrzac razem do ok 54 stopni (ja robiłam na oko), wlać do składników suchych, wyrobić i odstawic na 2 godzinki pod ściereczką. Wyrosnięte ciasto ponownie zagnieść, uformować bochenek - poszłam na łatwiznę, ciasto przełożyłam do keksówki- odstawić jeszcze na pół godzinki. piec ok 40 minut w 175 stopniach.

Chlebek najbardziej mi smakował z pasztetem i ogórkiem kiszonym :-D
Na drugi raz zrobiłam bez kminku (bo mój małż nie lubi), ale to juz nie ten chleb.

[ Dodano: 2010-10-25, 14:48 ]
Chlebek z wkładką

1 czubata szklanka mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
10 dag startego żółtego sera,
pół szklanki mleka,
1/3 szklanki oleju,
garść pestek słonecznika,
4 kabanosy,
pęczek szczypiorku,
1 płaska łyżka słodkiej papryki,
zioła prowansalskie
sol, pieprz

Kabanosy kroimy w plasterki, słonecznika lekko prażymy na patelni, szczypiorek drobno siekamy. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do dużej miski. W drugiej misce ubijamy jajka z mlekiem i olejem, doprawiamy przyprawami. Do takiej mieszanki dodajemy mąkę z dodatkami i mieszamy, żeby nie było grudek. Do tego wsypujemy kabanosy, ser, szczypiorek i słonecznika, jeszcze raz dokładnie mieszamy i przelewamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w 200 stopniach.

Mysle, ze można też dodać pokrojone oliwki, albo paprykę, albo suszone pomidory....
Ostatnio zmieniony 25 paź 2010, 17:33 przez surtsey, łącznie zmieniany 1 raz.

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

25 paź 2010, 16:25

surtsey, daj znac czy ci chlebek wyszedl :ico_sorki: mam wrazenie ze to fajny pomysl na chleb piknikowy,nic dodawac nie trzeba :ico_oczko:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

25 paź 2010, 17:32

dorotaczekolada, własnie zezarłam pierwszy kawałek, jeszcze ciepły... dla mnie rewelacja!! :ico_haha_02:

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość