SZARLOTKA Z RÓŻOWĄ PIANKĄ
Ciasto:
500g mąki
250g margaryny
5 zółtek
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1- 1,5 kg jabłek (mniejszych)
cynamon
1 budyń śmietankowy (waniliowy)
1/2 l mleka
Piana:
5 białek
1 szkl cukru
1 duży czerwony kisiel (90 g)
Ciasto mozna utrzec w mikserze - jest sypkie.
2/3 wsypac na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułóżyć połówki jabłek (bez gniazd nasiennych i skórki), posypać cynamonem.
Ugotować budyń, ciepły wylać na jabłka.
Ubić białka na pianę, dodać cukier i kisiel. Pianę wyłożyć na ciasto.
Całość posypać pozostała 1/3 ciasta.
Piec 50- 60 minut w 175 stopniach.
Smacznego
Nie lubie ciast z jabłkami, ale to pozeram