mal, trudno to powiedzieć - każdy kot jest inny. Niektóre są bardzo cierpliwe i znoszą dziecięce czułości bez mrugnięcia oka, są takie które nie pozwolą sobie na niedelikatne traktowanie. I trudno przewidzieć jaki ci się trafi.jak sie zachowuje w stosunku do dzieci itp
Koty bardzo szybko uczą się korzystać z kuwety - ja nigdy nie miałam z tym problemu, mam wrażenie że one mają to we krwi w przeciwieństwie do psów.
Moje typowo podwórkowe koty zawsze robiły do pojemnika z piaskiem jeśli tylko miały do niego dostęp, nie na podłogę.
Nie polecam zbyt dużego kota bo jak każde zwierzę musi się oswoić z właścicielami - lepiej żeby miał od początku styczność z dziećmi i żeby wzajemnie się uczyły relacji ze sobą.
Małe wiadomo broją - polują na wszystko co się rusza
Starsze - czasem wyrastają na typowe kanapowce, ale czasem psoty mają we krwi do starości
Ogólnie - na pewno nie są takie potulne jak psy, ale potrafią się bardzo przywiązać i okazać uczucia.
Ja miałam przeróżne typy - i straszne pieszczochy i takie które pozwalały się głaskać tylko wtedy kiedy same miały na to ochotę