Agateczka
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

Dobre rady mojej mamy ;)

25 sty 2011, 16:53

Dzisiaj napisze o radach dla mam, które przekazała mi moja mama, związane będą oczywiście z małymi dziećmi.

1. Na ząbkowanie zamiast żelów, które zawierają cukry i substancje słodzące, lepszy jest Aerozol Tantum Verde. Spryskuje się nim wacik kosmetyczny i smaruję się obolałe dziąsełka dziecka.

2. Brzuszek dziecka należy masować zgodnie ze wskazówkami zegarka, aby dziecko nie dostało "skrętu kiszek".

3. Ciemieniuche należy naoliwiać oliwką i ścierać pieluszką, by nie uszkodzic ciemiączka na główce.

4. Zamiast kupować przypraw w torebkach, lepiej zasadzić swoje na parapecie, np. bazylie, oregano itp. Można też hodować cebule, pomidory itp.

5. Na laktację pić bawarkę, myślę, że każdy potrafi ją zrobić. Do herbaty trzeba dolać trochę mleka i posłodzić, jeśli jest taka potrzeba.

6. Na bolący brzuszek dziecka dobra jest herbatka z kopru włoskiego. Można też rozebrać dziecko od pasa w dół, złapać za nóżki i dociskać do brzuszka. Po chwili maluch zacznie wypuszczać gazy i napewno przestanie boleć go brzuszek.

JoannaS
Wodzu
Wodzu

25 sty 2011, 16:57

Spryskuje się nim wacik kosmetyczny i smaruję się obolałe dziąsełka dziecka.
Ja bym wacika nie włozyla dziecku do buzi zeby posmarowac mu dziaselka :-)
5. Na laktację pić bawarkę, myślę, że każdy potrafi ją zrobić. Do herbaty trzeba dolać trochę mleka i posłodzić, jeśli jest taka potrzeba.
to akurat bzdura :ico_haha_01:
Pytałam duuzo lekarzy i kazdy powiedzial ze to mit.
Nawet w DDTVN była mowa o tym ze to wymyslono dawno temu ale jest nie prawda ;-)

Agateczka
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

25 sty 2011, 16:59

Dziękuje za wypowiedz ;) bede tu zamieszac rady mojej mamy i chetnie bede czytac wasze rady ;)

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

03 lut 2011, 11:30

1. Na ząbkowanie zamiast żelów, które zawierają cukry i substancje słodzące, lepszy jest Aerozol Tantum Verde. Spryskuje się nim wacik kosmetyczny i smaruję się obolałe dziąsełka dziecka.
nie wypowiem sie czy tantum verde jest odpowiednie na ząbkowanie
ale w żelach jest lidokaina (ta sama co w znieczuleniu do wyrywania zęba) w odpowiedniej proporcji i to ona odpowiada za znieczulenie dziąsła... dla mnie to ze cukier zawiera to żaden problem :ico_noniewiem:
2. Brzuszek dziecka należy masować zgodnie ze wskazówkami zegarka, aby dziecko nie dostało "skrętu kiszek".
takie zabobony to zawsze mi sie kojarzą z ciemnogrodem :ico_noniewiem: kierunek znaczenia nie ma, wązne zeby masować brzuszek ciepłą dłonią i oliwką/balsamem
3. Ciemieniuche należy naoliwiać oliwką i ścierać pieluszką, by nie uszkodzic ciemiączka na główce.

to już też przestarzały "sposób"
teraz lepiej w tej roli sprawdzają sie emolienty
sa też specjalne płyny i szampony
oliwka zatyka pory i moze nawet pogorszyć ciemieniuszke
to już zostało wyjaśnione wyzej, tak samo mit jak picie karmi :ico_puknij:
6. Na bolący brzuszek dziecka dobra jest herbatka z kopru włoskiego. Można też rozebrać dziecko od pasa w dół, złapać za nóżki i dociskać do brzuszka. Po chwili maluch zacznie wypuszczać gazy i napewno przestanie boleć go brzuszek.
to akurat od dziecka zależy
za duże ilosci herbatki z kopru wzmagają wytwarzanie gazów i kolka moze sie pogorszyć
u nas sprawdizła sie herbatka z rumianku hipp

NICOLA_1985

03 lut 2011, 12:13

Na laktację pić bawarkę,
na laktację najlepsze są duże ilości niegazowanej wody i odpowiednio zbilansowana zdrowa dieta :-) żadne bawarki, karmi ani inne bzdety nie mają nic wspólnego z laktacją.
to akurat od dziecka zależy
za duże ilosci herbatki z kopru wzmagają wytwarzanie gazów i kolka moze sie pogorszyć
dokładnie
takie zabobony to zawsze mi sie kojarzą z ciemnogrodem :ico_noniewiem: kierunek znaczenia nie ma, wązne zeby masować brzuszek ciepłą dłonią i oliwką/balsamem
akurat tu bym się nie zgodziła, brzuszek trzeba masowac z godnie z perystaltyką jelit ale oczywiście co do ciepłych natłuszczonych dłoni masz racje :-)
znam osobę która używała tantum verde na ząbkowanie podobno działa ale to się nazywa używanie leku nie zgodnie z przeznaczeniem , na ząbkowanie są inne leki typu żele lub sposoby domowe, a tamtum verde z tego co wiem jest na ból gardła
Ja bym wacika nie włozyla dziecku do buzi zeby posmarowac mu dziaselka :-)
ja też nie :ico_oczko:

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

03 lut 2011, 14:01

jak w wypadku gardła łagodzi stany zapalne wiec moze przyniesc ulgę przy napuchniętych dziąsełkach ;-)
kierunek znaczenia nie ma
w tym wypadku wydaje mi się jednak ma :-D
brzuszek trzeba masowac z godnie z perystaltyką jelit
własnie :-P
znam osobę która używała tantum verde na ząbkowanie podobno działa ale to się nazywa używanie leku nie zgodnie z przeznaczeniem
Zuzi jak wychodziły czwórki lekarka sama kazała uzywac, polecam poczytac ulotkę, bo to ze stosuje się go do gardła nie znaczy ze tylko i wyłącznie
Wskazania:
Ból, zaczerwienienie i obrzęk w przebiegu wirusowych i bakteryjnych zakażeń jamy ustnej i gardła. Stany po ekstrakcji zębów. Ponadto aerozol i płyn można stosować w zapaleniu błon śluzowych po radioterapii, w stanach po zabiegach operacyjnych w laryngologii i stomatologii, także po intubacji.

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

24 lut 2011, 15:19

akurat tu bym się nie zgodziła, brzuszek trzeba masowac z godnie z perystaltyką jelit ale oczywiście co do ciepłych natłuszczonych dłoni masz racje :-)

w tym wypadku wydaje mi się jednak ma :-D
bardzo możliwe ze racje macie :ico_oczko: jelita i tak są dość pokręcone :ico_haha_01:
moja położna mówiła że jedni mówią w prawo inni w lewo :ico_haha_01: każdy wuj na swój strój :ico_haha_01:
ale powiedziała że ważne jest żeby nie zmieniać kierunku podczas masowania
tzn jeśli masujemy wg wskazówek zegara to tak masować do końca a nie co 5 minut w inną stronę
bo wtedy gazy raz w jedną a raz w drugą strone, w te i z powrotem :ico_olaboga:
wtedy to sie dziecku pogarsza zamaist pomóc :/

to w którą strone sie w końcu powinno masować? :ico_noniewiem:

NICOLA_1985

24 lut 2011, 18:15

to w którą strone sie w końcu powinno masować? :ico_noniewiem:
zgodnie z ruchem wskazówek zegara :-)
Cytat:
Wskazania:
Ból, zaczerwienienie i obrzęk w przebiegu wirusowych i bakteryjnych zakażeń jamy ustnej i gardła. Stany po ekstrakcji zębów. Ponadto aerozol i płyn można stosować w zapaleniu błon śluzowych po radioterapii, w stanach po zabiegach operacyjnych w laryngologii i stomatologii, także po intubacji.
nie zapoznałam się z ulotką więc się nie będę spierac :-) byc może i na ząbkowanie też jest to tantum verde, ja jadłam tabletki na ból gardła i działało to na mnie jakbym dostała znieczulenie od dentysty wiec pewnie masz racje ale tego w sprayu jeszcze nie miałam w rękach.. mój syn włąśnie zaczął ząbkowac więc pewnie wypróbuję jeśli działa tak samo mocno jak te tabletki które jadłam to moje dziecko przejdzie bezboleśnie przez trzonowce :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: :-)

Awatar użytkownika
Ragazza555
Beze mnie to forum nie istnieje!
Beze mnie to forum nie istnieje!

24 lut 2011, 22:00

tak samo mit jak picie karmi
a u mnie akurat podziałało wypicie pól szklaneczki wieczorem i w nocy to miałam taki wypływ że hoho, ale zadziałąło tylko jednorazowo :-)

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

25 lut 2011, 09:58

zgodnie z ruchem wskazówek zegara :-)
większosć ludzi chyba tak właśnie robi :ico_oczko:

co do Tantum Verde- działa znieczulająco, może i pomogłoby na ząbki :ico_noniewiem: w każdym razie jego przeznaczenie nie jest typowo skierowane w ząbkujące maluszki a w stany zapalne jamy ustnej i gardła :ico_noniewiem: tzn jeśli miałabym czegos używać dla maluszka to wolałabym znaleźć coś stworzonego z myślą o tak małym organiźmie :ico_oczko:
z drugiej strony ten preparat jakiś "groźny" nie jest skoro w ciazy go można stosować :ico_oczko:

a u mnie akurat podziałało wypicie pól szklaneczki wieczorem i w nocy to miałam taki wypływ że hoho, ale zadziałąło tylko jednorazowo :-)
wg mnie zbieg okoliczności :ico_oczko:

Wróć do „Kącik dla rodziców”