Dzisiaj napisze o radach dla mam, które przekazała mi moja mama, związane będą oczywiście z małymi dziećmi.
1. Na ząbkowanie zamiast żelów, które zawierają cukry i substancje słodzące, lepszy jest Aerozol Tantum Verde. Spryskuje się nim wacik kosmetyczny i smaruję się obolałe dziąsełka dziecka.
2. Brzuszek dziecka należy masować zgodnie ze wskazówkami zegarka, aby dziecko nie dostało "skrętu kiszek".
3. Ciemieniuche należy naoliwiać oliwką i ścierać pieluszką, by nie uszkodzic ciemiączka na główce.
4. Zamiast kupować przypraw w torebkach, lepiej zasadzić swoje na parapecie, np. bazylie, oregano itp. Można też hodować cebule, pomidory itp.
5. Na laktację pić bawarkę, myślę, że każdy potrafi ją zrobić. Do herbaty trzeba dolać trochę mleka i posłodzić, jeśli jest taka potrzeba.
6. Na bolący brzuszek dziecka dobra jest herbatka z kopru włoskiego. Można też rozebrać dziecko od pasa w dół, złapać za nóżki i dociskać do brzuszka. Po chwili maluch zacznie wypuszczać gazy i napewno przestanie boleć go brzuszek.