ja też robiłam pączusie ale w/g zupełnie innego przepisu który dostałam od koleżanki z pracy, robiłam pierwszy raz ale wyszły wyśmienite
to przepis na około 70 pączków :
1 kg mąki
2 paczuszki drożdży instant Dr.Oetkera
1 szklanka cukru
10 jaj (żółtek)
1 kostka margaryny
1/2 litra mleka
50 ml spirytusu
marmolada do nadziewania
olej do smażenia
cukier puder
sok z 1 cytryny
i tak się robi:
Do mąki wsypać suche drożdże, żółtka utrzeć z cukrem, a margarynę rozpuścić z mlekiem i ostudzić, żeby była ciepła. Składniki połączyć, dodać spirytus i wyrabiać najlepiej mikserem. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować pączki, nadziewając marmoladą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim oleju.
Lukier: cukier puder rozpuścić z sokiem z cytryny i odrobiną wody tak, żeby miał oleistą konsystencję. Obtaczać pączki jak są jeszcze gorące - wtedy lukier nie odchodzi.