Awatar użytkownika
aniafs
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

23 mar 2011, 15:37

Ja uważam, że trochę bez sensu jest przestawiać w tym wieku dzieciatko na butlę. Krystianek za chwilę skończy rok. Nicola, dopóki mozesz karm piersią a potem o ile bedzie chciał pic mleko mozna podawać je z bidonu lub niekapka, a kaszki z kubka łyżeczką oczywiście. Wybór jest ogromy, mozna eksperymentować...
Wiadomo butla to wygoda zwłaszcza dla mamy, ale to kolejny po cycku nałóg od którego tez pewnego dnia trzeba będzie malucha oduczać :ico_noniewiem:
Znam dzieci, które niedługo po roku, odstawione od cyca przymusem lub z własnej woli super sobie radziły bez butli :ico_sorki:

NICOLA_1985

23 mar 2011, 16:44

izuś moja córka była na bebiko i ja go próbowałam i mi nie smakowało kompletnie ale to smakowe owszem całkiem dobre i wiesz chyba masz z tym rację spróbuję smakowego może ten nan rzeczywiście jemu nie smakuje :ico_noniewiem: próbowałam dawac mu kaszke z butelki ale go naciągało :ico_noniewiem: próbowałam różnych kaszek - różne smaki nie upieram się przy jednym smaku i jednej firmie. jak już wcześniej pisałam co do melka modyfikowanego tez już próbowałam różnych firm.. no nic moze zmieniły mu się smaki i inne mleko mu zasmakuje :ico_noniewiem:

aniafs, masz racje to co piszesz ja teraz go nie chcę przestawiac na mleko modyfikowane na siłe, proponuję mu tylko różne inne rzeczy do zjedzenia bo uważam że prawie 10-cio miesięczne dziecko które pije tylko mleko z piersi zjada dziennie kilka łyżeczek zpuki, deserek owocowy i ewentualnie serek typu "bakuś" czy "danonek" albo "danio" ma zbyt uboga dietę :ico_noniewiem: gdyby jadł dodatkowo kaszkę ryżową czy przenną czy kukurydzianą z tych gotowych kaszek w proszku na mleku modyfikowanym byłabym dużo spokojniejsza, że jego dieta jest nieco lepsza :ico_noniewiem: ja nie chcę teraz go odstawic od piersi tak zupełnie karmię go pare razy w dzień i w nocy też, ale myślę, że jak na swój wiek chyba je za mało innego jedzenia :ico_noniewiem: boję się że będzie miał jakieś braki w diecie .. może niepotrzebnie??? :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
aniafs
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

24 mar 2011, 10:32

ma zbyt uboga dietę
boję się że będzie miał jakieś braki w diecie .. może niepotrzebnie???
wiesz, mój synek miał alergie pokarmową plus skazę białkową (wyrósł na szczęscie z tego) i jedyne co jadł do roku to był mój cycek, dynia z indykiem z hippa i risotto z królikiem też z hippa i tylko to tolerował, nawet od marchwi miał uczulenie. Po roku wprowadziłam mu sinlac jeszcze...nie miał zadnej anemii ani niedoborów z tego powodu. Gdy był straszy wprowadzałammu powoli inne produkty i jeśli reakcja była o.k. to już ich nie wycofywałam :ico_sorki: bałam się, że wyrośnie z niego niejadek...a okazało się wręcz odwrotnie...zjada wszystko i to za dwóch a po alergii nie ma sladu :ico_sorki: myslę, że to duza zasługa cycka.
Nicola, myslę, że jesteś na dobrej drodze. Karm cycem ile bedziesz mogła, proponuj inne dania (kaszki, obiadki, zupki, owoce) wybór jest przeoogromy. Poza tym kasza sinlac w zupełności zastępuje posiłek mleczny, jest produktem pełnowartościowym ale bez mleka i glutenu, poza tym dobrze smakuje i może byc bazą do innych potraw (w necie jest pełno przepisow). ja na Twoim miejscu nie przyuczałabym juz do butli bo to bez sensu :ico_noniewiem:

NICOLA_1985

24 mar 2011, 11:11

nie przyuczałabym juz do butli bo to bez sensu :ico_noniewiem:
nie daję mu butli bo on i tak odpycha ją rączkami i nie chce z niej pic a ja jestem zdania "nic na siłę" więc soczek czy cokolwiek do picia nie dostaje z butelki tylko z normalnego kubka i pije super nawet lepiej mu to idzie niż gdybym mu podawała łyżeczką
chyba musze się uzbroic w cierpliwośc .. nie chcę go zniechęcic do jedzenia więc nic innego mi nie zostało tylko dac mu więcej czasu

Awatar użytkownika
aniafs
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

24 mar 2011, 11:16

chyba musze się uzbroic w cierpliwośc .. nie chcę go zniechęcic do jedzenia więc nic innego mi nie zostało tylko dac mu więcej czasu
i to jest prawidłowe i mądre nastawienie :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: masz rację, nic na siłę...bedzie dobrze :ico_sorki:

mal
Wodzu
Wodzu

24 mar 2011, 14:25

NICOLA_1985, i tak trzymaj :-)

Wróć do „Kącik dla rodziców”