Askra a Ty się tak nie stresuj! To są naprawdę rzadkie przypadki, bezpieczne znieczulenie nic maleństwu nie zrobi

Można zrobić RTG zęba ciężarnej bo wiązka promieniowania ograniczona jest do głowy i szyi. Ponieważ jest kilka publikacji, w których wykazano związek między rtg zębów a niską masą urodzeniową dzieci zaleca się ograniczyć do minimum i wykonywać tylko w koniecznych przypadkach zdjęcia rtg ciężarnej. Sądzę, że jeśli zgłosisz się z bólem to powinni Ci zrobić zdjęcie albo chociaż zatruć. Możesz też dostać znieczulenie.on mi teraz powiedział ze ten zab mi zrobi po porodzie bo zeby kanał leczyć musi mieć RTG a w ciazy nie robiątylko w przypadku zagrozenia życia
![]()
i sie teraz zastanawiam, czy on mnie w konia nie zrobił
mi dentysta powiedział dokładnie to samo. Murchinson pisze, ze można robic przeswietlenie, bo jest miejscowe i niewielka wiązka promieniowania, ale żaden dentysta na to się nie zgodzi ponieważ nie zostało to do końca udowodnione. To jak z solariumon mi teraz powiedział ze ten zab mi zrobi po porodzie bo zeby kanał leczyć musi mieć RTG a w ciazy nie robią tylko w przypadku zagrozenia życia
Zgodzi jeśli jest to niezbędne czy jak to określił dentysta izuś_85 w przypadku zagrożenia życia. Wiadomo nikt nie będzie dodatkowo ryzykował i robił ciężarnej rtg jeśli można z tym poczekać i zrobić zdjęcie bez zagrożenia po porodzie.ale żaden dentysta na to się nie zgodzi ponieważ nie zostało to do końca udowodnione. To jak z solarium![]()
Moim zdaniem to byłoby najlepsze wyjście. Chodzenie ze zgorzelem jest bardzo dużym ryzykiem bo zatruwasz cały swój organizm bakteriami. Powinien Ci założyć opatrunek czy takie czasowe wypełnienie (nie wiem jak to się nazywa dokładnie). Mi tak ząb załatwiła jedna dentysta-robił się pęcherzyk z ropa a ta kazała smarować sacholem. Poszłam do innego i ten skierował mnie do endodonty bo zmiany były już za duże by on sam mógł usunąć zgorzel.Skończył się resekcją zęba, a przy okazji dostałam wykład co mi groziło gdybym chodziła dalej z tym zębem.ale nie wiem czy mnie nie okłamał z tym ze mógłby mi ten kanał wyczyscić bez rtg, wypełnić lekarstwem a dokończyc leczenie po porodziegdy już bede mogla rtg zrobić
Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość