tak właśnie uważam ze 3 letnie dziecko w pampersie w dobie wygodnych i mega chłonnych nie drażniących pampersów no właśnie jest norma
a uważasz że 3 letnie dziecko robiące w pampersa kupe to normalne, bo mi sie wydaje że nie
kiedyś (jak my byłyśmy dziećmi) były tylko tetry, które parzyły w tyłek i przeszkadzały 1,5-rocznym dzieciom w bieganiu i siedzeniu w piasku, obszczypywały tyłki i obcierały pachwiny
dlatego ja i mase moich rówieśników przygode z pieluchą skończyliśmy tuż po 1 urodzinach
ale teraz dzieciom dajemy wygodne, chłonne pieluszki, które w dodatku pachną mają bajkowe postacie i są suchutkie nawet po kilku godzinnym spacerze
dlatego uważam zę dzis dzieciom ciezej pogodzić sie z brakiem pieluszki
moja Maja wie ze siku sie robi do ubikacji, czy nocnika próbuje naśladować inne dzieci sikajace do jej nocniczka, ale ewidentnie nie podoba jej sie samo siedzenie na zimnym nocniku
płukałam go ciepłą wodą zeby nie był chłodny
sadzałam lale sama na siego sie wysikałam zeby jej pokazać ze to jest fajne
dawałam portfel klucze i komórke czyli rzeczy zakazane zeby tylko przekonać ją do 5 minutowego posiedzenia
siada na nim, ale wstaje jak oparzona
jak już usiadzie cudem i siedzi 10-minut to efektu w srodku nie ma, mimo to dostaje wielkie brawa i cieszy sie ze umie siedzieć, ale mija 5 minut i woła pampersa bo "siku"
myślałam już o tymzeby zakłądać jej tetre, ale pewnie bedzie histeria, płacz i nie wiadomo co jeszcze
nie mam serca patzreć jak moje dziecko zanosi sie z płaczu, sciska pupe zeby nie zrobic pod siebie i woła "boli" przynosi pampersa i mówi "weź plosie, mamooo, weź"
przecież nie w tym sęk zeby zmuszać ją i na siłe sadzać bo sie zrazi jeszcze bardziej
szukam sposobu zeby zechciała siadać
naśladuje rówieśników ale tylko kiedy są u nas w domu
a nie wypożycze dziecka od kolezanki na tydzień czy dwa