30 mar 2012, 20:51
Pieczone papryki z ryżem i kurczakiem (z mielonym mięsem lub krewetkami)
50 g ryżu (pół torebki)
2 czerwone papryki
4 łyżki oliwy extra vergine
1 pierś kurczaka (pojedyncza) - około 200 g lub pół piersi + 100 g posiekanych krewetek, lub 200 g mielonego mięsa
1/4 cebuli, drobniutko posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno starty
1/2 surowego jajka
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanych obranych pomidorów z puszki (można użyć miąższu świeżych pomidorów, bez soku i nasion)
4 łyżki białego wina
Do nadzienia możemy dodać świeże zioła np. tymianek lub oregano.
Jeśli sami mielimy mięso, możemy je zmielić od razu z cebulą, czosnkiem i natką.
Papryki na zdjęciu faszerowane są piersią kurczaka i krewetkami.
Ugotować ryż (najlepiej całą torebkę) w osolonej wodzie, odłożyć potrzebną ilość. Paprykę przekroić wzdłuż na 2 części. Każdą połówkę oczyścić, wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierś kurczaka zmielić lub drobno posiekać. Włożyć do miski (zamiast kurczaka - mielone mięso lub posiekane krewetki), dodać ryż, cebulę, czosnek, jajko, połowę suszonego oregano, cały tymianek, natkę pietruszki, 1 łyżkę oliwy extra vergine. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać. Farsz włożyć w połówki papryki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Nałożyć po 1 łyżce pomidorów, polać winem i resztą oliwy. Doprawić solą, pieprzem oraz resztą oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut.
polecam
link usunięty przez obsługę forum
zapoznaj się z regulaminem forum
Ostatnio zmieniony 30 mar 2012, 22:06 przez
margolcia01, łącznie zmieniany 1 raz.