Awatar użytkownika
Aga26
4000 - letni staruszek

05 lip 2011, 18:28

eSKa, kurczaka bardzo łatwo się robi a jest naprawdę pyszny :-)
Ja robię marynatę z oliwy, czosnku i ziół jakie mam po ręką (dzisiaj akurat kupiłam gotową przypawę o kurczaka) i smaruje dokłanie kurczaka w środku i na zewnątrz. Najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej i na noc wstawić go do lodówki ale ja go dzisiaj akurat rano robiłam. Jak już poleży w lodówce to dupką nasadzamy go na słoik z piwem :-) (najlepiej się sprawdza słoik po majonezie kieleckim :ico_oczko: )
I do piekarnika z nim na jakieś 2h. Piekę go w temp. około 160 stopni :-)
A co do zdjęcia to zmieniłam bo poprzednie było sprzed dwóch lat :ico_wstydzioch:

Zbieram się bo umówiłam się z koleżanką na ploty :-)

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lip 2011, 19:15

Aga26, Twoja Emilka jest urocza i po zdjęciu wydawać by się mogło, że rozrabiaka ;) ?

Z przepisu na kuraka może i ja skorzystam niebawem :)

Pierwsze ciuszki dziś kupiłam, nie mogłam się powstrzymać :P hehe

Ja od dwóch dni co chwilę latam sikać, z wrażeniem mega pełnego pęcherza, a tu potem pokapie i koniec. Wcześniej jak szłam to konkretnie, a teraz. Uciążliwe to ciutkę.

agaa22
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

05 lip 2011, 19:26

Cześć dziewczyny,
Śliczne brzuszki macie, mi też juz wywaliło a to dopiero początek 7 tyg :ico_olaboga:
W poprzedniej ciąż dopiero zaczęło być widac gdzieś w 4 miesiącu ale to naprawdę mało

Aga- ja też tak robię kurczaka ale ja wstawiam razem z butelką tak żeby szyjka butelki wyszła z szyi kury hehe i wtedy to piwo sie pieni i oblewa całego kurczaka

Awatar użytkownika
szyszeczka
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

05 lip 2011, 19:56

Dziewczyny super brzuszki, mój jest jeszcze maly ale tez zaczyna odstawać :). Wracając do tematu pracy przy komputerze to dostarczyłam zaświadczenie od lekarza dwa tygodnie temu, z automatu dostałam pismo z kadr, że zmieniają mi zakres obowiązków, że nie mogę pracować powyżej 4h przy kompie. Problem w tym, że mój bezpośredni przełożony olał temat a ja czuje że ciężko mi wysiedzieć te 8 h non stop. U nas nie ma za bardzo pracy nie związanej z komputerem bo to typowa spedycja. Chyba będę musiała wejść na stopę wojenną z kierowniczką... bo to ona miała zmienić mój tryb pracy. Dziewczyny nie wiecie czy jest takie coś jak zwolnienie z obowiązków służbowych w związku z tym, że nie ma u nas prac manualnych? Troszkę was męczę ale jesteście bardziej doświadczone a to moja pierwsza ciąża a po drugie wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień i nie mam jak podpytać. Buziaki :*

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lip 2011, 20:17

czy jest takie coś jak zwolnienie z obowiązków służbowych w związku z tym, że nie ma u nas prac manualnych?
szyszeczka, zacytuję to co wyczytałam w sieci na powyższe pytanie. Pogrubione najważniejsze :) Tak więc możesz być spokojna :)
Czas pracy przy komputerze

Dodatkowe ograniczenia dla pracodawcy wiążą się z zatrudnianiem ciężarnej pracownicy przy obsłudze monitorów ekranowych, ale tylko wtedy gdy pracownica ma kontakt z komputerem powyżej czterech godzin na dobę Jeżeli pracuje ona przy komputerze w czasie dłuższym niż dopuszczalny, pracodawca powinien albo ograniczyć czas pracy przy komputerze do dozwolonej liczby godzin, a gdyby skrócenie okazało się niemożliwe lub niecelowe, przenieść ją do innej pracy. Żadna z wymienionych zmian nie może pociągać za sobą ujemnych konsekwencji w sferze płacowej pracownicy.

PRZYKŁAD: OGRANICZENIE PRACY PRZY KOMPUTERZE

Jedna z pracownic przedstawiła zaświadczenie lekarskie, stwierdzające że jest w ciąży. Po kilku dniach dostarczyła drugie zaświadczenie, z którego wynika, że nie wolno jej pracować przy komputerze. Sporadyczny kontakt z komputerem czy nawet codzienny, ale krótszy niż cztery godziny, generalnie nie stanowi dla ciężarnej pracownicy przeszkody w wykonywaniu dotychczasowej pracy. Przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania określonej pracy mogą jednak wynikać także z przedłożonego orzeczenia lekarskiego. Wówczas pracodawca obowiązany jest dostosować warunki pracy do wymagań określonych w przepisach kodeksu pracy lub tak ograniczyć czas pracy, aby wyeliminować zagrożenia dla zdrowia lub bezpieczeństwa pracownicy. Jeżeli nie jest możliwe zorganizowanie pracy w sposób eliminujący zagrożenie dla jej zdrowia ani też przeniesienie jej do innej pracy, pracodawca zobowiązany jest pracownicę zwolnić na okres ciąży ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.

Awatar użytkownika
Jadzia
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

05 lip 2011, 20:53

hej :ico_ciezarowka:

piękne brzusie :ico_brawa_01: to ja wam jutro mój wrzucę :ico_sorki:

z tym siusianiem to i ja ciągle biegam w nocy tez wstaję przynajmniej 2 razy wiec spoko luz,dziewczynkami też tak miałam :ico_wstydzioch:

ja dziś miałam wenę do gotowania ,obiad z dwóch dań zdobiłam, była zupa zacierkowa a na drugie placki z cukinii z miechem w sosie grzybowym i sałata na dwa sposoby (dla mnie w sosem winegret a dla reszty ze śmietanka :-D

miłego wieczoru jutro więcej tu posiedzę dziś nie miałam weny na pisanie :ico_wstydzioch:

Awatar użytkownika
Aga26
4000 - letni staruszek

05 lip 2011, 22:41

Mad Emilka to nie tyle rozrabiaka co gaduła straszna ale fakt do spokojnych nie należy :-D
agaa22 na słoiku to piwo paruje i powoduje że mięso nie jest suche :-)
szyszeczka jak nie mają możliwości zapewnić Ci 'bezpiecznej' pracy to idź na L4.
Jadzia czekamy na zdjęcie :-) ja dzisiaj też zaszalałam w kuchni :-) Oczywiście nie obyło się bez małych strat bo ugotowałam ziemniaki, odcedziłam i nie chciałam żeby wystygły więc odłożyłam spowrotem na płytę tylko że tą zapomniałam wyłączyć i efekt taki że garnek do wyrzucenia a z ziemniaków zrobiły się węgielki :ico_noniewiem: a to już mój drugi spalony garnek w ciągu miesiąca :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
Kaja
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 lip 2011, 10:43

dziewczyny śliczne brzusie macie :) mój też już sie dość spory zrobił ale generalnie to i przed ciążą nie był malutki :ico_haha_01:

ja może dziś zrobię fotę mojego brzucholka to też się Wam pochwale :ico_oczko:

a z latanie mdo kibelka to ja mam podobnie tyle że w nocy mnie nie budzi dopiero tak koło 5 rano musze lecieć

agaa22
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

06 lip 2011, 12:01

agaa22 na słoiku to piwo paruje i powoduje że mięso nie jest suche :-)
Zależy co kto lubi, mi bardzo smakuje, bo ja nie lubię właśnie takiego suchego i jeszcze lepszy smak jest bo po całym kurczaku sie to piwo leje :ico_oczko:

[ Dodano: 07-07-2011, 09:29 ]
Cześć dziewczyny, co tu taka cisza :ico_oczko:
Dzisiaj w końcu wyszło słońce :ico_brawa_01: od razu inaczej człowiek się czuje :ico_haha_01:

margolcia
Cyber rusałka
Cyber rusałka

07 lip 2011, 10:50

:ico_ciezarowka: gdzie jesteście ??
mnie od kilku dni pobolewa brzuch tak dołem a raczej ciągnie i nie wiem czy to prawidłowy objaw ciaży :ico_noniewiem: też tak macie ??

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”