Elibell widzisz to ja nie wiedziałam, że dają jakiś zastrzyk
na planowaniu porodu na pewno położna będzie pytać czy chcesz, czy wyrażasz zgodę, no chyba że i w tej kwestii coś uległo zmianie, jednak 2 lata róznicy a nasza służba zdrowia wiele poucinała.
Miejmy nadzieję, że nie:):):):)Ja nawet nie wiem kiedy mi ten zastrzyk podano, hahahaha:)
O jak fajnie, że dobre wieści od Kwiatunio Lilo dzięki
przyłączam się do podziękowań i bardzo cieszę z dobrych wieści a z wodami sobie poradzi:):)
to ile i czemu sie tyle leje?? sorry może pytanie głupie ale nie wiem.
Jak dzieciątko wcina cycusia to nasza macica się obkurcza w tym czasie, i nawet możesz to czuć, takie ciągnięcie. Zaraz poszukam konkretnych info na necie, to poczytasz byś już miała pełną świadomosć i nie bała się jakby coś zaczęło boleć:):):)
"Połogiem określany jest okres porodowy, w którym cofają się ciążowe i porodowe zmiany ogólnoustrojowe oraz w obrębie narządów płciowych. Połóg zwykle trwa do 6 tygodni po porodzie, ale niekiedy nawet do 8 tygodni. Podzielono go na 3 okresy:
1. wczesny okres porodowy - obejmuje 2 godziny obserwacji na Sali porodowej;
2. wczesny połóg - trwa on 10-14 dni, dokonują się w nim zmiany wczesne w macicy (odnowa błony śluzowej), gojenie ran poporodowych;
3. połóg późny - trwa 4-6 tygodni, w tym czasie kończą się zmiany inwolucyjne w narządach rodnych i całym ustroju kobiety (zwijania).
W tym okresie dochodzi do inwolucji (zwijania się macicy), w tym czasie następuje:
- zmniejszenie macicy;
- wydalenie resztek zmienionego endometrium (śluzówki macicy);
- wygojenie miejsca łożyskowego.
Proces obkurczanie jest bardzo szybki, bo gdy kobieta karmi piersią wytwarza się hormon oxytocyny odpowiedzialny za prawidłowe obkurczanie macicy.
w 5 dniu dno macicy sięga połowy odległości od spojenia do pępka;
ok. 8 dnia dno macicy jest na 2 palce pod spojeniem łonowym;
ok. 10 dnia nie wyczuwa się jej nad spojeniem.
Inwolucja kończy się ok. 6-8 tygodnia.
Wydalanie resztek zmienionego endometrium odbywa się w pierwszych dniach połogu wraz ze zmieniającymi się odchodami z jamy macicy. Składają się one z elementów krwi, skrzepów nabłonka i śluzu.
w pierwszych 3 dniach są nie krwiste;
w 5 dniu różowe, przechodzące w brunatno - czerwone i brunatne;
po 10 dniach resztki śluzowe zanikają, a ostatecznie w 3-4 tygodniu połogu.
Jama macicy po porodzie jest nierówna, szczególnie zaznacza się miejsce po łożysku. Całkowite wygojenie tego miejsca trwa 6 tygodni poprzez pokrycie miejsca nabłonkiem."
źródło: internet
hah sama nie wiedziałam jaki to hormon wpływa na obkurczanie się macicy:)
Wiecie co, ja dziś miałam tak straszną noc, jak wstałam z małą, to kawę wypiłam, zrobiłam jej śniadanie ale padłam na kanapie w salonie a ona miała samowolkę, tylko wstawałam siusiu do kibelka wylać (moja córa od rana sama robiła na nocnik i budziła mnie by zrobić brawo i wylać), mąż wstał koło 12 jak zobaczył salon - mam mozajki na dywanie zrobione niebieska kredą klocki, płyty, wszystkie zabawki fruwały, nawet moje kapcie pomalowane hahahahahah:) ALe dziecko szczęśliwe poszło na drzemkę;)
A ja się biorę za chwilę za siebie, prysznic i jeszcze jedna kawa i jakiś obiadek dla niuni bo później do koleżanki idziemy